1905 yılında Paris’te kurulan Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI), dünyada sportif havacılığın en yetkili kuruluşu. Daha sonra merkezini İsviçre’nin Lozan kentine taşıyan federasyonun 100’den fazla üyesi var. 1929 yılında FAI’ye üye olan Türk Hava Kurumu Ekim 2008 ‘de Bakanlar Kurulu Kararı kararıyla THK Tüzüğünde, Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI)‘nun üyesi olduğu tescillenmiş.Havacılık alanındaki ( paraşüt, planör, model uçak,balon, yamaç paraşütü, yelken kanat, mikrolayt vb.) milli ve milletlerarası rekorları, tescil etmek ve onaylanmak üzere FAI’ye bildirmek ve yayınlamak,havacılığın bütün dallarında eğitim vermek, bu maksatla kurslar açmak, hava spor ve eğitim tesisleri kurmak ve işletmek, hak edenlere FAI ve THK’ye ait lisans, diploma ve brövelerini vermek, kurslardan yabancıların da yararlanmasını sağlamak yetkisi tüzükte açık ve net bir biçimde yazılmış.
Türkiye Hava Sporları Federasyonu’nda 3 Temmuz’da yapılan 1’inci olağan genel kurul sonucunda yönetim, denetim ve disiplin kurulları belirlendi. Kurula 160 delegenin 119’u katıldı.Türk Hava Yolları (Teknik) kökenli mevcut başkan Ahmet Çağrı Özer, genel kurula katılan 119 delegenin tamamının oyunu alarak, Türkiye Hava Sporları Federasyonu Başkanlığına yeniden seçildi.
YETKİ KARMAŞASI
Federasyon bünyesinde yamaç paraşütü, paramotor paraşüt, hava modelciliği, insansız hava araçları, yelken kanat, motorlu yelken kanat, planör, motorlu planör, microlight, gyrocopter, ultralight, sıcak hava balonu, genel havacılık deneysel hava araçları ve akrobasi branşlarında faaliyetlerini tıpkı THK gibi gerçekleştirecek. Ama Uluslararası tanınma sorunu var. Federasyonun, THK’nın Bakanlar Kurulu Kararıyla onanan tüzüğündeki FAI yetkisinden vazgeçeceğini mi düşünüyorlar bilemiyoruz? Uluslararası düzeyde temsil kargaşasının yaşanmaması mümkün mü? Bir yandan FAI üyeliği olan kurum, bir yandan devletten yetki almış federasyon.O federasyonun gerçekleştireceği organizasyonlarının uluslararası düzeyde tanınmaması sorunu nasıl aşılacak?
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu bünyesinde bulunan Türkiye Hava Sporları branşının bağımsız bir federasyon olmasına karar verilmesinden sonra,THK’nin FAI olan üyeliğinin federasyona devredilmesi sürpriz sayılmaz.Elbette bu THK ‘nın tüzük değişikliği ile mümkün olacaktır. THK’nin sportif havacılığa verdiği katkı yadsınamaz ama an itibariyle içinde bulunduğu mali yapı ve finansal sorunsal nedeniyle ne kadar etkinlikler yapılabiliyor, kaç gencimiz kurslardan faydalanabiliyor? Kurumun duyurduğu sportif havacılık kursları takviminde etkinlikler yapılabiliyor mu?
Ocak ayında Sabah gazetesinde yayınlanan bir haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onursal genel başkanı olduğu THK’ya yardım eli uzattığı ve Erdoğan’ın desteğiyle “1 milyar dolara yaklaşan borç, kamu bankalarından yapılandırılacak, THY ve şans oyunlarından pay verileceği” haberi yer almıştı.Bekliyoruz.Umarım hayata geçer ve THK kendine gelir. Ama bu mevcut yapıyla nereye kadar?
*
KAPSÜL OTELDE UYUMAK İSTER MİSİNİZ?
Seyahat eden kişiler için tasarlanan ve ilk olarak Japonya’da uygulamaya konulan kapsül otel veya uyku kabini bütün dünyada yaygınlaşıyor.
Uçağı kaçıran veya pahalı otellerde kalmak istemeyen yolcular için tasarlanan, aynı zamanda uçağı beklerken birkaç saat uyku çekmek isteyenler için ideal olmakla birlikte, kimileri için ölmeden önce mezara girmek olarak nitelenen uyku kapsülleri belli başlı havalimanlarında yerini alıyor.
Güney Kore, Singapur, Almanya İtalya bunlardan bazı örnekler…
Kabinlerde saatlik ya da günlük konaklama için ortalama fiyatlar 10-15 dolar arasında değişiyor.
Türk öğrenciden uyku kapsülü
İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Ece Mercan,havaalanları için uyuma kapsülü geliştirmiş. Özellikle uzun bekleyişlerde, seyahat edenler, ‘Napport’ adı verilen uyku kapsülünü uyumak, çalışmak ya da giyinmek için kullanabilecek. Mercan’ın projesine göre, 4 saatten fazla beklenilen aktarmalarda, bu süre sonunda havayolu firmaları kişiye kalacak yer ayarlamak zorunda. Bunun için havaalanından ayrılmak istemeyenler için bir alternatif olarak uyku kapsülünü kullanabiliyor. Özellikle öğrenciler için tasarlandığı uyuma kapsülünde, uçağın kalkış saati sesli olarak ikaz ediliyor. Bu hizmetten yararlanabilmek için kullanıcılar, planladıkları uçuş saatine göre napport sitesinden veya telefonlarına uygulamasını indirerek rezervasyon yapabiliyor. Profil hesabı oluşturan yolcu, rezervasyon saatinde ürüne erişim sağlayabiliyor.
Havaalanındaki yetkililerden rezervasyonların onaylatılması ardından firmanın yolcuya tek kullanımlık çarşaf, yastık verdiğini aktaran Mercan, kapsüle QR kodu okutularak erişim sağlandığını söyledi. Mercan, kullanımın ve ortam temizliğinin ardından ürünün diğer yolcular için hazır hale getirildiğinin de altını çiziyor.
Mercan projesini havayolu şirketleri merkezli olarak ele almış, ancak 3’üncü havalimanı için değerlendirilmesi gereken bir konu.Havayolu dışında girişimcilerin ilgisini çekmemesi imkansız. Kendi adıma ifade edeyim ki, bir girişimci olsaydım bu projeye duyarsız kalmam ve takip ederdim.
Dünyadaki bazı örnekleri