Bağımsız Havacı Bilal Sarı, spotterlık olarak bilinen hava fotoğrafçılığını yazdı.
Spotting ve spotter nedir?
Hava fotoğrafçılığı, uluslararası ismiyle spotting, her türlü hava aracı, havacılıkta kullanılan araç, alet, ekipman ve hatta müze görüntülerini gözlemlemek ve fotoğraflamak manasında kullanılır. Fotoğrafı çekene de fotoğrafçı değil spotter denilir.
Fotoğrafçılığın bu özel dalında bir kar amacı güdülmediği gibi, kullanılan makine ve objektifler, hatta fotoğraf düzenlemede kullanılan programlar, bu programları çalıştıracak bilgisayarlar için hatırı sayılır harcamalar yapılmaktadır.
Spotting’in gelişimi ve karşılaşılan zorluklar
Dijital fotoğrafçılığın gelişmesi, alet ekipman fiyatlarının makul rakamlara gelmesiyle hızla geniş kitlelere yayılmakta olan spotting, bir taraftan keyif verirken diğer yandan birçok zorlukla mücadele etmeyi de gerektirmektedir.
Son derece masum olan bu hobiyi icra ederken, tutuklanmak işten bile değildir. Her nerede hava aracı fotoğrafı çekerseniz çekin mutlaka birilerinin müdahalesiyle karşılaşırsınız. İnternet ortamında yüzlerce fotoğrafı bulunan bir uçağı fotoğraflamak isterken, son derece gizli askeri sırları açığa çıkaracak girişimde bulunmuş gibi engellenmeniz her zaman için mümkündür.
Bu maksatla, havacılıkla uğraşan tüm iş kollarının ve idarecilerin spotting konusunda bilgilendirilmesi lazımdır. Kamuoyunu yeterince bilgilendiremediğimizi düşünüyorum.
Dünya genelinde ülkemiz hariç hemen tüm ülkelerde spotting nedir biliniyor ve rahatça fotoğraf çekebilmeleri için, seyir terasları, gözlem alanları, platformlar, suni tepecikler yapılmış ve tahsis edilmiştir. Bu imkanların, ülkemiz şartlarına uyarlanmış şekillerini görmek ve orada spotting yapmak en büyük dileğimizdir.
Havaalanı ve havaaracı izlemek veya bunların fotoğrafını çekmek sadece spotterlerın bir uğraşısı değil, kompakt makine hatta cep telefonu ile de bu fotoğrafları çekmek isteyenler mevcuttur. Şu an elimizde olmayan ve olmasını istediğiniz imkanlar, sadece spotterlara değil isteyen herkese tanınmalıdır. Bu seyir bölümlerinden dileyen gözlem de yapabilmelidir.
Bu konuda neler yapılabilir
Öncelikle Ulaştırma Bakanlığını ve bağlı müsteşarlıkları, Devlet Hava Meydanları İşletmesini, konuyla ilgili bürokratları bilgilendirmek için yazışma ve görüşmeler yapılmalıdır.
Halkımızı bilgilendirmek, kamuoyu oluşturmak için sık sık sergiler açılması, ulusal tv. kanallarında yer alınması bilinirliği arttıracaktır. 2014 yılında yapılacak olan airex’e mutlaka katılmalı, spottinge ilginin artması için, yeni başlayacak olanların katılacağı fotoğraf makinesi hediyeli bir yarışma düzenlenebilir. Yine aynı maksatla, fotoğraf işleme kursları düzenlenebilir.
İmrendiğimiz ve ülkemizde de görmek istediğimiz Dünyanın çeşitli ülkelerinden spotting manzaraları ile yazımı sonlandırıyorum. İyi haftalar.
Bilal Sarı Kimdir?
İzmir’li olan Bilal Sarı, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun olduktan bir süre sonra Düzce’ye yerleşmiş ve 1999 senesinden günümüze serbest veteriner hekim olarak klinik çalışmalarını sürdürmekte, halk sağlığı çalışmaları ve bu konuda bilgilendirme faaliyetlerini de sürdürmektedir.
Havacılığa gönülden bağlı olmakla birlikte, hava fotoğrafçılığı yani spotting yaparak uçaklara yakın olmakta, yakaladığı fotoğraflarıyla zamanı ölümsüzleştirmektedir. Hava fotoğrafçılığının yaygınlaştırılması, karşılaşılan zorlukların giderilmesi ve spotterlara gelişmiş ülkelerde tanınan imkanların kazandırılmasıyla ilgili çalışmalar sürdürmektedir.