Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı, AutoShow26 Otomobil Sporları ve Yardımlaşma Derneği birlikteliğiyle 21 Mayıs Pazar günü “Gökyüzünün Klasikleri Karadakiler ile Buluşuyor” programı düzenlendi.
Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı’nda gerçekleşen programda, gökyüzünün klasik uçakları ile karadaki klasik otomobiller bir araya getirildi. Programa Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, çok sayıda öğretim elemanı ve konuk katıldı.
Düzenlenen program kapsamında 20 klasik ve 70 civarında özel otomobil Havacılık Parkı’ndaki mevcut 19 klasik uçakla birlikte sergilendi. Havacılık tutkunları ile otomobil tutkunlarını bir araya getiren programda, çocuklara yönelik atölye çalışmaları da gerçekleştirildi.
“Havacılık tutkunları ile otomobil tutkunları bir araya geldi”
“Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı, yıllardır Eskişehirlilere hizmet veren çok önemli bir park.” diyerek açılış konuşmasına başlayan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan şunları aktardı: “Biz parkımızın, halkımızla Üniversitemizin buluşma noktası olan bir yer olmasını hep hayal ettik. Havacılık Parkı’nın bundan sonra sadece uçakların sergilendiği bir yer olarak değil, Üniversitemizin havacılıkla ilgili eğitim verdiği bir yer olarak da algılanmasını istiyoruz. Yakın zamanda Havacılık Parkı içerisindeki hangarın yenilenmesiyle burayı tekrar hizmete açarak, bu mekânın özellikle ilköğretim çağındaki çocuklarımıza havacılıkla ilgili sürekli eğitimlerin verileceği bir yer olmasını planlıyoruz. Bugünkü program kapsamında, havadaki klasik uçaklar, karadaki klasik arabalarla buluşuyor. Havacılık tutkunları ile otomobil tutkunlarının bir araya geldiği böyle güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.”
“Asıl amacımız çocuklara bilim iletişimi çalışmaları yaptırmak”
“Bugün klasik otomobilleri klasik uçaklarla buluşturduk. Bunun Türkiye’de ilk olduğunu düşünüyoruz.” diyen Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı Müdürü Doç. Dr. Ender Gerede ise, “Eskişehir civarındaki 50’li 60’lı ve 70’li yılların klasik görünen otomobilleri derlenerek Havacılık Parkı’na getirildi ve uçakların altında onlara yer verildi. Bu çalışmayla otomobil tutkunları ile havacılık tutkunlarını bir araya getirmeyi amaçladık. Her şeyden öte Havacılık Parkı olarak asıl önem verdiğimiz konu, çocuklara bilim iletişimi çalışmaları yaptırmak. Bu kapsamda, gün içerisinde Havacılık Parkı’ndaki farklı atölyelerde çocukları eğlendirerek, öğreterek, şaşırtarak, meraklandırarak hava araçlarının nasıl uçtuğu gibi konularda bilgi transferi gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
Çocuklara havacılığı sevdiren atölyeler
Program kapsamında gün boyunca Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı hangar binasında çocuklara ve Eskişehir halkına havacılığı sevdirmek amacıyla havacılık temalı bilim iletişimi ve atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Bu bağlamda, Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı’nda kurulan 5 ayrı deney atölyesinde çocuklara hava araçlarının nasıl uçtuğuna yönelik model uçak yaptırılarak, onların uçuşa etki eden kuvvetleri bizzat görmeleri sağlandı ve Türk havacılık tarihinin önemli isimleri hakkında bilgiler verildi.
Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin ödüllü tasarımları sergilendi
Ayrıca program kapsamında Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan proje ekibi “Anatolia Aero Design”ın ABD’de birincilik kazandığı İnsansız Hava Aracı ve kendilerine ait diğer tasarımları da program boyunca stantlarda sergilendi.
Gün boyu devam eden programda dans gösterileri, müzik dinletileri ve çeşitli çekilişler de gerçekleştirildi.