Pazar, Nisan 13, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Gönülden Havacılar

Yazılarımı takip edenler bilirler. Birçok kez vurgulamışımdır. Önce sevgi gelir, seversen ilgilenirsin. İlgilenirsen bilgilenirsin, bilgi de senin sevgini artırır.

19 Mart 2022, bugün Bursa’dan çok değerli, sevdiğim bir kardeşim, eğitimci ve bilgiye âşık bir araştırmacı geldi Ankara’ya. Deniz Dalkılınç. Eğitimci olarak mesleğini yapmaktan arta kalan zamanını öncelikle Bursa ve Bursa kültürüne ayırıp emek yoğun çalışmalar yapar. Çok da önemli eserler ortaya koymuştur. Hatta bu anlamda ödüllü bir araştırmacıdır.

Ankara’ya gelmeden önce bana bir kitaptan bahsetti. Sayın Dr. Yücel Öztürk’ün “Türk Havacılığını Geliştirme Faaliyetinin Basına Yansıması: Türk Hava Mecmuası 1925 -1928” Bu kitaptan haberdar olmadığımı söylediğimde, yeni çıkan yayınlardan olduğunu söyledi. Ankara’ya geldiğinde Sayın Öztürk ile de görüşeceğini de belirtti. Doğal olarak sordum, zira konu beni yakından ilgilendiriyordu. Kitap isminin son cümleleri “ Türk Hava Mecmuası 1925 – 1928 ” idi. Deniz Hocam 1925-1928 arası yıllarda Osmanlıca yayımlanan Türk Hava Mecmuasının akademik anlamda incelenmiş ve Türkçeleştirilmiş bir kaynak olduğunu söyledi.

Çok heyecanlandım. Çünkü Dr. Yücel Öztürk’ün bu eserinden henüz haberdar değildim. Türk Hava Kurumu Genel Merkezinde bulunan kütüphanedeki 1928 yılı harf devrimi sonrası tüm kitap ve dergileri okumuştum. Maalesef eski Türkçe okuyamadığım için dört yıllık literatürü tarama şansım olmamıştı. İşte şimdi bu yıllara ait tüm bilgiler armut piş, ağzıma düş misali hazırdı. Hemen internet ortamında araştırmaya başladım.

Kitabın ismini ve yazarını arama motoruna yazdığımda birçok saçma sapan yer ve reklamla karşılaştım. Bir türlü istediğim kitaba ulaşamadım. İsterseniz sizlerde deneyebilirsiniz. Sinirlendim. Neyse konuyu dağıtmayayım. Deniz Hocama bu konuyu ilettiğimde bana hemen gerekli görselleri yolladı.

Konuyu kızım ile paylaştım. İnternet kirliliğinden bahsettim. O da bana katıldı. Ancak onlar genç nesil teknoloji kullanıcıları olduğundan kitabın satış noktasına benden çok daha kısa sürede ulaştı. İnat etmiştim. Ankara Eryaman’dan Metro’ya atladım Kızılay’a gittim. Yıllardır yaptığım gibi ilk uğrak yerim Dost Kitabevi’ne gittim. Görevliye yazar ve kitap ismin vermeme rağmen kitabın olmadığını öğrendim. Şaşırmıştım on binlerce kitabın olduğu yerde Sayın Öztürk’ün kitabı yoktu. Ardından Kızılay’ın köklü kitapçılarından Turan Kitabevine koştum. Maalesef kitabın olmadığını ekmek arası döner yiyen görevliden öğrendim. Daha sonra Sakarya / İnkılap Sokağındaki Kırmızı Kedi Yayınevine gittim. Kitabı sorduğumda raflarda olmadığını söylediler. İstersem internetten getirtebileceklerini, buradan alabileceğimi belirttiler. Ben ise internette sizin kitabevinizde olduğunu ve bu yüzden burada olduğumu söyledim. Elime bir de kartvizit iliştirdiler. Sanırım sinirimi kibarlık çerçevesinde oradaki genç arkadaşıma aktardım. İsteseydim ben Eryaman’daki evime, ayağıma getirtirdim. Benim heyecanım bu gün alıp önce kitabı koklamak ve sonra bu gece uykusuz kalmaktı.

Deniz Hocam ile konuştuk, bir toplantı organize etmemiz gerekiyordu. Deniz Hocam “Hava Kuvvetlerinde Astsubaylar“ kitabının yazarı Sayın Salim Dikduran ile de görüşmek istiyordu. Dr. Yücel Öztürk ve ben de katılınca bu dörtlü Etimesgut Hava Müzesinde buluşmaya karar verdik. Çok güzel bir sohbet ile saatlerin nasıl geçtiğini anlamamıştık. Konularının uzmanları ile yapılan sohbetlerin lezzeti bir başka oluyordu. Ulaşılamayan tarihi bilgiler ve arşivler söz konusu olduğunda ise biz araştırmacıların acısı ortak oluyordu. Ben biraz endişelensem de ( İsim vermek istemiyorum, Üzüm yemek adına bağcıyı ele veremem ) çöp konteynerine atılan kutulardan bahsettim. Meğerse Türk topraklarında yapılan ilk posta taşımacılığına ait olan bu kutuların akıbeti hepimizi üzdü.

İleride bu konuda başka bir yazı kaleme almak istiyorum. Bir birimize kitaplar hediye ettik. Deniz Dalkılınç Hocam THK Uçantürk Dergisinin Temmuz 1974 sayısını hediye ettiğinde çok mutlu oldum. Ben de dostlarıma “Uçman Avni Yaykın” ve “ Benim Dedem Tayyareci- Halim Canko” kitaplarımı hediye ettim. Ne de olsa alanı da vereni de mahcup etmeyen en güzel hediye kitaplardır.

Çok güzel bir gün geçirdiğim için dostlarıma gönülden teşekkür ederim. Sağ olun, Var olun.

Soldan Sağa: Salim Dikduran, Deniz Dalkılınç, Dr .Yücel Öztürk, Mustafa Kılıç

 

Mustafa KILIÇ

Havacılık Tarihi Araştırmacı-Yazar

Sontayyareci@gmail.com

 

 

 

 

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com