HAVA-SEN (Havayolu Çalışanları Sendikası) bugün yaptığı basın açıklamasında, THY’de tasarruf önlemleri altında ücret kesintileri yapılacağı duyumlarının alınmasıyla ilgili konulara değindi.
Açıklama şöyle;
Değerli Çalışanlar,
Son günlerde bir havacılık portalında çıkan haber üzerine THY’nın tasarruf tedbiri olarak her zaman olduğu gibi uçucu gelirlerinde bazı kısıtlamalar planlandığı spekülasyonları başlamıştır. Gerek 11 Kasım gerekse 29 Mayıs duyurularımızda belirttiğimiz , hem THY , hem de yetkili sendika yöneticilerini uyardığımız noktaya geldik. Zarar nedeniyle tasarruf tedbirleri alma zarureti doğduğu ifade edilmektedir.
1. İlgili haberde belirtilen tasarrufların THY’nın açığını kapatacak düzeyde olmadığını düşünüyoruz. Halen personel giderleri genel giderlerin % 15 nin altında olup Global Havacılık Şirketlerinde bu oran % 25 civarındadır.
2. Kaldırılacağı söylenen ücretler 26. TİS madde 39, 40, 41 ve 95 ile garanti altına alınmış olup, tek taraflı değiştirilemez. Sadece uçuculardan kesilmesi ayrımcılık olup 4857 sayılı İş Kanununa aykırı olur.
3. 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu Madde 25 Fıkra (2) İşveren, bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikaya üye olan işçiler arasında, çalışma şartları veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayrım yapamaz. Ücret, ikramiye, prim ve paraya ilişkin sosyal yardım konularında Toplu İş Sözleşmesi hükümleri saklıdır.
4. Yeni vergi mevzuatındaki değişiklikler sonucu zaten ilave vergiler ile birlikte uçucuların kesintileri artacak, THY’nın özel şirketler ve yurt dışı şirketler ile rekabet gücü azalacaktır. Max’ların devreye girmesi ve 2020 yılı ile birlikte artacak uçak sayısı ve uçucu ihtiyacı yine sıkıntılı bir döneme girilmesine neden olacaktır.
Son günlerde konuşulan diğer bir konu da yıllık izinler konusudur. THY, herkesin yaz iznine çıkabilmesi, yarı yıl tatilinde çocuklu ailelerin izin yapabilmesi, şirketin yoğun dönemlerde personel sıkıntısı çekmemesi gibi oldukça güzel gerekçelerle yıllık izinleri bölerek vermeye başlamıştır. 4857 sayılı İş Kanunu Madde 56 ve 26. TİS madde 58 yıllık izinlerin tarafların anlaşması ile bölünebileceğini ve bölünen izinlerden en az bir tanesinin asgari 10 gün olacağını açıkça belirtmiştir. Bunlara rağmen uygulamada öne sürülen amaçların dışına çıkılması ve istemeyenlere de uygulanması personel arasında huzursuzluk yaratmış istenen hedefe varılması mümkün olmamıştır. Yayınlanan izin tablosuna göre yaz izini yapamayan , çocukları ile yarı yıl tatiline çıkamayan arkadaşlarımız vardır. Esasen her Başkanlık kendi personelinin izin planlamasını kendisi yapmalıdır. Henüz yeni yıla zaman varken durum tekrar gözden geçirilmelidir.
21 Kasım gecesi Odesa’ da bir uçağımızın burun dikmesinin katlanması olayı yürekleri ağıza getirmiş ancak olay ucuz atlatılmıştır. Aynı gün bir başka uçağın daha burun dikmesinin katlanması akıllarda bazı soru işaretlerinin doğmasına neden olmuştur. Öncelikle başta kaptan olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarımıza, şirketimize ve yolculara geçmiş olsun diyoruz. Olayın titizlikle inceleneceğine ve doğru çıkarımlar sağlanacağına inanıyoruz.
Değerli Çalışanlar,
HAVA-SEN olarak kanunların bize tanıdığı ölçüde hepinizin hak ve menfaatlerinin korunmasında elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Buna engel olmaya uğraşanların amaçlarını sizler tahmin edebilirsiniz. Biz burada ve yanınızdayız. Hukuksal mücadelemize de devam edyoruz. ‘’Sen yoksan bir eksiğiz’’
Senin Sendikan
HAVA-SEN