“Uçakların bir çok avantaja sahip olduğu tartışılmaz bir gerçek. Fakat bu rahatlığın küresel iklime ve çevreye, ödettiği yüklü bedelleri de mevcut. Hava taşımacılığını güvenliğinden ödün vermeden daha yeşil hale getirmenin bir yolu var mı?”
Uçaklar ve havaalanları, küresel sera emisyonlarının kabaca % 2’sini üretmekte. Daha da büyük çevresel bir sorun ise kalkış ve inişlerde motor gürültüsü. Bireysel uçaklar onlarca yıl öncesine göre bugün % 75 daha sessiz fakat günümüzde insanlar uçakla daha fazla yolculuk yapıyor.
Burada, Milan yakınlarındaki Bergamo havaalanında yolcu trafiği durmadan artıyor. Peki kirliliğin de aynı oranda artması nasıl önlenebilir?
Paolo De Forza, Çevre Müdürü, SACBO:
“İlk adım, uçakların tam kapasite kullanılması. Uçaklar tamamen dolarsa uçuş sayısı artmadan daha fazla yolcu taşırlar. İkinci adım son model uçakların kullanılması. Ve son olarak, “gürültü azaltma prosedürleri” denen; hava trafiğini şehirleşme alanlarının dışına yönlendirmek. Bu gürültüye bağlı sorunları önemli ölçüde azaltmanıza olanak tanır.”
Bölgede yaşayanlarla iyi bir komşu olmaya çabalayan bu havaalanına, gürültü emisyonlarını ölçmek için kalkış ve iniş bölgelerine bir dizi mikrofon yerleştirildi. Çevre Analisti Elena Massoletti ses ölçme mikrofonlarının, alçaktan uçan jetleri nüfusun yoğun olduğu alanlardan uzak tutmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
Havacılık sektörü, biyoyakıtlar veya yeni uçaklar gibi yeni teknolojik değişiklikleri beklemek zorunda kalmadı. Operasyonlarını ortaklaşa optimize ederek çevreye verilen zararı şimdiden azaltmaya başladı.
Paolo De Forza bu operasyonlara örnek olarak veriler topladıklarını ve “Bu verilerle akustik baskıyı anlamamızı sağlayacak gerekli göstergeleri elde ediyoruz. Sorunu yerel yönetimler, ile tartışarak hafifletme çözümleri bulmak amacıyla günlük ve aylık analizler yapıyoruz.” diye belirtiyor.
Ortak çalışmalar gürültüyü ve emisyonları azaltmaya yardımcı olabilir. Bir örnek EUROCONTROL’un sürekli tırmanış ve iniş işlemleri konseptidir. Uçak, basamak iniş yapmak yerine daha çok yakıt tasarruflu seyir seviyelerinde kaldıkça hem gürültü azalır hem de daha az yakıt harcar.
Optimize edilmemiş bir tırmanış veya iniş profili ile karşılaştırıldığında, bu, 50 ile 200 litre arasında yakıt tasarrufu sağlayabilir ve uçuş başına 1-5 dB kadar gürültüyü azaltabilir.
Bir diğer örnek ise Ortak Girişime Dayalı Çevre Yönetimi. EUROCONTROL, havaalanlarının çevreyle ilgili zorluklarına ortak çözümler bulunmasına yardımcı olmak için bu çalışma planını geliştirdi.
EUROCONTROL aynı zamanda veri ve modelleme araçları sağlayarak hava taşımacılığının çevresel ayak izi daha net bir resmini çizmeye yardımcı oluyor.
EUROCONTROL’de İşbirlikçi Çevre Yönetimi Uzmanı olarak faaliyet gösteren Sharon Mahony ortak çalışmanın önemine vurgu yapıyor: “Havayolu şirketlerini, hava trafik kontrolörlerini ve havaalanı operatörlerini diğer paydaşlarla birlikte rekabet etmeyen bir ortamda bir araya getirmek çok önemli. Böylece fikir birliğine ulaşır ve işbirlikçi çözümler ararsınız.”
Havacılığın çevre üzerindeki etkisini azaltırken büyümenin zorluklarıyla başa çıkmak, tüm sektörün ortaklaşa çabalarıyla mümkün olabilir.