Cumartesi, Mayıs 10, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Hava Yolu sektörü 20 yıl içinde 45 bin 900 uçak alımı için 3,3 trilyon dolar ayıracak

Havayolu veri sağlayıcısı Cirium, küresel ticari uçak ve kargo uçağı pazarının geleceğe yönelik görünümünü gösteren yıllık uçak filosu tahminini yayınladı.

12 yıldan beri yıllık olarak yayınlanan bağımsız tahminlere göre, önümüzdeki 20 yıl (2024-2043) içinde dünya çapında 45 bin 900 uçağın teslim edilmesi bekleniyor; bu, toplam 3,3 trilyon dolarlık bir değeri temsil ediyor ve bu da havayollarının daha yeni, daha dayanıklı uçaklara yatırım yapmayı sürdürdüğünü gösteriyor.

Bu yıl havacılık sektörü, uçak teslimatlarını geciktiren tedarik zinciri sorunlarıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Cirium Ascend Consultancy raporu, bileşen sıkıntısı nedeniyle (2023’e kıyasla) 2024 ile 2027 arasında teslimatlarda %5’lik bir düşüş öngörüyor. Veriler ayrıca bu yılın 4. çeyreği itibarıyla toplam 26.100 uçağın hizmette olduğunu gösteriyor ki, bu Kovid salgınının patlak verdiği Ocak 2020’ye kıyasla %5 artış; bu durum sektörün devam eden güçlü büyümesini ve toparlanmasını yansıtıyor.

  • Söz konusu artış, tek koridorlu uçakların teslimatı ve işletilmesinden kaynaklanmakta. (%13 artış)
  • Geniş gövdeli uçak sayısının ise pandemi öncesi rakamlara göre %3 daha düşük olup, operasyondaki bölgesel uçak sayısı da pandemi öncesi seviyelere göre %8 düşüş gösterdi.
  • En büyük düşüş ise turboproplarda görüldü. (%13)

Gelecek 20 yıl için Cirium’un tahmini, 2024 ile 2043 yılları arasında teslim edilmesi beklenen 45.900 yeni uçağın yaklaşık %98’inin uçaklardan oluşacağını ve kapasitenin (ASK) 2023’e kıyasla yılda %4,4 oranında artacağını,  bunun da yaklaşık olarak kargo  uçağı olacağını gösteriyor.

Önümüzdeki 20 yıl içinde yaklaşık 3.500 kargo uçağının teslim edilmesi bekleniyor ve bu rakam yıllık %2,6 oranında artış gösteriyor. Havayolları mevcut talep artışından en iyi şekilde yararlanmaya çalıştığından, bu artışın büyük kısmı (%70) yeni teslimatlardan ziyade yolcudan kargoya (P2F) dönüşümlerden kaynaklanacak.

En büyük iki ticari uçak üreticisi olmaya devam edecek olan Airbus ve Boeing, birlikte uçakların yaklaşık %84’ünü teslim edecek ve bu rakamın 2043 yılında değer bazında %90’a ulaşması bekleniyor. Çinli uçak üreticisi COMAC’ın %6’lık bir pay alması bekleniyor.  Diğer üreticiler (ATR, Embraer, vb.) için talebin, önümüzdeki 20 yıldaki potansiyel yeni programlara ek olarak yaklaşık 180 milyar dolar tahmin ediliyor.

Bir bütün olarak Asya, uçak sayısındaki büyüme açısından lider bölge olmaya devam edecek. Sevkiyatların yaklaşık %45’i Asya’ya, yaklaşık %20’si yalnızca Çin’e gidiyor; bu da neredeyse Kuzey Amerika’dakiyle aynı seviyede. Bu büyüme aynı zamanda Hindistan’da ticari havacılıkta yaşanan patlamadan da kaynaklanıyor; burada uçak sayısının 2023 sonunda 720’den önümüzdeki 20 yıl içinde 3.800’ün üzerine çıkması bekleniyor.

Cirium Ascend Danışmanlık Başkanı Rob Morris, ” Şu anda havacılık sektörü için bir sonraki büyüme döngüsünün başlangıcındayız ve yeni filo tahminlerimiz, havayollarının filolarını yenileme ve genişletme konusunda istekli olması nedeniyle yeni uçaklara yönelik devam eden talebi yansıtıyor. Ancak tedarik zinciri ve üretim sorunlarının üreticiler için gecikmelere yol açmaya devam edeceği ve birçok havayolunun teslimat tarihlerinde belirsizliğe yol açacağı açıktır; tahminlerimizde bu dikkate alındı. Hindistan gibi bazı pazarlar muazzam bir büyüme yaşıyor. Önümüzdeki 20 yıl boyunca havayolları filolarına yatırım yapmaya devam ettikçe üreticiler için rekabet giderek daha güçlü hale gelecek. Tahminler aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın ve net sıfır emisyonun zorluğunu da gösteriyor: birim emisyonları azaltmak için filo büyümesinin yeni uçakların verimliliği ile dengelenmesi gerekiyor.“dedi.

Cirium raporunda, uzun gövdeli uçakların yüzde 3,3’lük büyüme oranının üzerinde, yıllık yüzde 3,9 büyüme oranıyla tek koridorlu uçakların önümüzdeki 20 yılda sektörün büyümesine liderlik etmesinin beklendiği belirtiliyor. Nakliye trafiği, salgın sonrasında daha yavaş bir büyüme göstermeye devam ediyor. Bölgesel uçaklarında ise genel olarak yılda %0,8’lik daha mütevazı bir artış yaşaması bekleniyor.

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com