Airbus A300 doğuşundan yükselişine sadece Airbus’ı değil aynı zamanda Dünya havacılığında yeni bir dönemi temsil ediyor.
Uzun menzilli havacılıkta yeni bir dönem başlatan Airbus A300’ü üreten Avrupalı havacılık şirketi Airbus’ın temelleri 1967’de Almanya, İngiltere ve Fransa hükumetlerinin attığı imza ile atıldı. Airbus’ın kuruluş sürecinde hükumetlerin verdiği demeçlerde her ne kadar A300’ün 300 yolcu kapasiteli, iki motorlu ve geniş gövdeli bir uçak olacağı söylense de masa başında işler açıklamalarla örtüşmedi.
AIRBUS A300’ÜN DOĞUŞU
Üç ülkenin imza atması sonrasında başlayan süreçte işler mühendislere devredildi. Ancak mühendislerin yaptığı çalışmalar mevcut motor seçenekleri ile 300 kişi kapasiteli bir uçak yapmanın mümkün olmadığı bu durumun çıkartacağı zorluklardan dolayı mühendisler koltuk kapasitesini düşürmeyi önerdi. Kabul edilen öneri ile birlikte 300 yolcu kapasitesini temsil eden A300 adı korunsa da kapasite de vaatlerle örtüştürülemedi.
250 kişilik kapasitenin kabul edilmesi sadece mevcut motor seçeneklerini kullanma fırsatı sunmadı, 300 kişilik plana göre 25 ton hafifleyen uçağın güç ağırlık oranı daha iyi bir yere gelirken uçağın kargo modeli olarak bir alt versiyonunun da geliştirilmesine olanak sağladı.
Plandaki değişikliklere rağmen ilk Airbus A300’ün montajına 1969 yılında başlandı. Ancak 1969’da başlayan ilk uçağın montajı parça tedarik sürecinde yaşanan aksaklıklar ve motorlar nedeniyle üç yılda tamamlanabildi. İlk uçuşunu program ortaklarından İngiltere’de üretilen motorlarla gerçekleştirmesi planlanan A300 için planlanan motorun takvimin gerisinde kalması üzerine 1972’deki ilk uçakta İngiliz yerine Amerikan yapımı uçaklar kullanıldı.
AIRBUS A300 ARTIK GÖKLERDE
28 Ekim 1972’de gerçekleştirilen ilk test uçuşu sonrasında A300 programı için yeni bir sayfa başlamış oldu. Toplamda dört uçak ile sürdürülen test programı sırasında sadece test uçuşları değil birçok ülkede tanıtım uçuşları da gerçekleştirilecek neleri değiştireceği henüz net olarak bilinmeyen uçak Dünya’ya tanıtıldı.
15 Mart 1974’de Alman ve Fransız havacılık kurumları tarafından sertifikalandırılan A300’ü Mayıs 1974’de ise Amerikalı otorite FAA seritifikalandırarak ticari uçuşların önünü açtı. İlk olarak Air France tarafından Paris-Londra seferinde kullanılan A300 sonraki 10 yılda sınıfında pazarın yüzde 26’sını elde ederek havacılıkta değişimin başarı sinyallerini yaktı.
HAVACILIĞI DEĞİŞTİREN DEĞİŞİMLER
Airbus A300, sadece iki motorlu, geniş gövdeli ve orta-uzun menzilli bir yolcu uçağı olması ile havacılığı değiştirmedi elbette. Airbus A300 öncesinde kokpitte üç mürettabat ile gerçekleştirilen uçuşlar, Airbus A300’ün yeni bilgisayar destekli kokpiti sayesinde iki pilot ile uçuşu gerçekleştirilebilir hale getirerek kokpitte bir devrim yarattı.
Airbus A300, üretilen B1, B2, B4 ve 600 serisi modelleri ile toplamda 561 adet üretilerek geniş gövdeli uçak pazarına ve de sonrasında genel olarak havacılık sektörüne yeni bir bakış açısı getirmeyi başardı.