Perşembe, Ekim 24, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Havacılıkta cinsiyet eşitliği sorunu var

ICAO’nun Nisan ayında lisanslı havacılık personelinin cinsiyete göre durumuna ilişkin yaptığı ankete göre, havacılık pozisyonlarında görev yapan kadınların sayısı 2021’de %4,9 oldu.  Kaptan pilot Keri Allan bu oranın neden bu kadar düşük olduğunu araştırıyor.

“Geçişin toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili bir sorunu var ve bunu acilen çözmemiz gerekiyor.”

Bu, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) bu yaz Küresel Havacılık Cinsiyet Zirvesi’nde duyulan ve Konsey Başkanı Salvatore Sciacchitano’nun eylem çağrısıyla sonuçlanan bildiride yer alan saptamaydı.

Bu cinsiyet eşitsizliğini kapatmak hiç de küçümsenecek bir iş değil; bir ICAO araştırmasına göre pilot, hava trafik kontrolörü ve bakım teknisyeni pozisyonlarında bulunan kadınların sayısı 2021’de %4,9’du.

Bu oran 2016’daki %4,5 seviyesinden yükselmişti ancak kadınların küresel nüfusun %49’undan fazlasını oluşturması nedeniyle hâlâ geliştirilecek çok şey var.

Neden bu kadar düşük?
Geçmişi çocukluk yıllarına kadar uzanan bu rolleri üstlenen kadın sayısını etkileyen pek çok faktör var. Örneğin okulda STEM konularını seçen yeterli sayıda kız ve genç kadın yok ve bu kısmen mevcut STEM ile ilgili çok çeşitli kariyerlere maruz kalma eksikliğinden kaynaklanıyor. Havacılığın bir ‘erkek dünyası’ olduğu stereotipi, bu modası geçmiş kavramın yanlış olduğunu kanıtlayabilecek görünür kadın rol modellerinin eksikliği gibi, birçok kadını da uzak tutuyor.Diğer bir faktör ise maliyetler. Örneğin pilot eğitimi çok pahalı; Artemis Aerospace kurs maliyetlerinin 70.000 £ ile 120.000 £ arasında olduğunu belirtiyor. Bu, sisteme büyük veya çeşitli bir girişi teşvik etmiyor anlamına geliyor.

Sorun sadece kadınların sektöre katılmasını sağlamak değil, aynı zamanda onları elde tutmaktır. Bunun nedeni olumsuz deneyimler ve kariyer basamaklarını tırmanan mücadelelerdir.

Uluslararası Havacılık Kadınları Derneği (IAWA) Başkanı Kathy Guilfoyle, “Kadın liderlerin zirveye giden yolculuklarında karşılaştıkları yolu ve zorlukları anlamak çok önemli.Liderlikte kritik çeşitliliği kaçırıyoruz. Çeşitli yetenekler olmadan sektör olarak ilerleyemeyiz. Bir IAWA anketinde yanıt verenlerin çoğu ev ve iş yaşamını dengelemenin önemli olduğunu belirtti. Ebeveyn olmayan kadınların organizasyonlarda üst düzey pozisyonlara ve üzeri pozisyonlara gelme olasılıkları, kadın ebeveynlere kıyasla %32 daha fazla. Endişe verici olan şey, anketimizin havacılıkta liderlik pozisyonlarında çalışan kadınların yarısından fazlasının (%59) sektörden ayrılmayı düşündüğünü göstermesidir. Olumsuz deneyimler yüzünden işten atılma olasılıkları daha yüksekken, sektörden ayrılan erkekler daha çok daha iyi fırsatların cazibesine kapılıyor. Ayrıca kadınların üçte biri liderlik pozisyonlarına ulaşmanın akran gruplarına göre daha uzun sürdüğünü bildiriyor. Karşılaştırıldığında, erkeklerin %92’si akran gruplarıyla daha hızlı veya aynı hızda ilerleme kaydetti. Liderlikte kritik çeşitliliği kaçırıyoruz. Çeşitli yetenekler olmadan sektör olarak ilerleyemeyiz.” dedi.

Kadınların erkeklerle eşit kariyer fırsatlarına sahip olmasının bir insan hakkı olmasının yanı sıra, havacılıkta toplumsal cinsiyet eşitliğinin iyileştirilmesi de iş açısından mantıklı. IATA’nın 2022 küresel beceri araştırması, ihtiyaçları karşılamak için hazır bulunan pilotların yüzdesinin %72 olduğunu, bakım ve teknik personel için ise bu oranın %70’e düştüğünü ortaya çıkardı.
ICAO’nun stratejik planlama, koordinasyon ve ortaklıklardan sorumlu başkanı Thilly De Bodt, “Doldurulması gereken boşluklar var; örneğin daha fazla pilota ve bakım mühendisine ihtiyacımız var, ancak şu anda havacılıkta olup bitenlere bakarsak, sürdürülebilirlik ve inovasyondaki ilerlemelere yönelik baskı, daha büyük bir iş gücüne yönelik büyük bir talep var. Sektör bu kullanılmayan kaynak havuzundan yararlanmazsa, ihtiyacımız olan iş gücünü elde etmekte zorlanabiliriz.” görüşünde.Uluslararası Ulaştırma Forumu’nun kurumsal ilişkiler ve zirve yöneticisi Magdalena Olczak-Rancitelli, çeşitliliğin faydalarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Araştırmalar, daha çeşitli ekiplerin daha iyi çözümler ürettiğini gösteriyor. Eğer bir şey yalnızca erkekler tarafından tasarlanmışsa, nüfusun neredeyse yarısının görüşlerini kaçırmış oluyoruz. Ayrıca kadınların sıklıkla daha sürdürülebilir bir yaklaşım benimsediği de gösterildi, bu da ulaşımın karbonsuzlaştırılmasına doğru ilerlerken yardımcı olacaktır”

ICAO’nun stratejik planlama, koordinasyon ve ortaklıklardan sorumlu başkanı Sciacchitano’nun eylem çağrısı, sektörün toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek için atması gereken bazı açık ve uygulanabilir adımların altını çizdi. İlk olarak, eğilimleri ve beklenen ihtiyaçları belirleyerek ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm politikalara ve planlamalara ışık tutmasını ve bütçelerde ve yatırımlarda önceliklendirilmesini sağlamak, yaygınlaştırma yoluyla stratejik öngörüyü güçlendirmek için  daha iyi veriler geliştirme ihtiyacını vurguladı.
ICAO Başkanı ayrıca, “gelecek nesle ilham vermek” amacıyla çeşitli yeteneklerin yönetici, yönetim ve kurul rollerinde temsilinin artırılması ve STEM’e (Fen Teknoloji Mühendislik Matematik Eğitici Eğitimi) erişimin teşvik edilmesi çağrısında bulundu.

De Bodt şunları da vurguladı; “Bir araya gelmesi gereken pek çok farklı öğe var. Bu, mentorluğa, rol modellerine, koçluğa ve önyargıların üstesinden gelmeye, politikaları uygulamaya koymaya, finansmana ve liderliğe bakıyor. Ayrıca erkek meslektaşlarımızın da müttefikimiz ve savunucumuz olmasına ihtiyacımız var. Hem endüstri kuruluşlarından hem de işletmelerin kendilerinden birçok girişim halihazırda devam etmektedir. Bunlardan en bilinenlerinden biri, IATA’nın 25’e 25 kampanyasıdır; bu kampanya, katılımcı üyelerin üst düzey pozisyonlardaki ve pilotluk ve operasyon gibi az temsil edilen işlerdeki kadınların sayısını artırmaya yönelik gönüllü bir taahhüttür.”IATA, 2025 yılına kadar üst düzey yönetimde kadınların oranını %19’dan %25’e, yönetişim rollerinde %17’den %25’e çıkarmayı ve konferanslarına panelist veya konuşmacı olarak katılma oranını en az %25’e çıkarmayı taahhüt etti.

IATA’nın yetenek, öğrenme, katılım ve çeşitlilik direktörü Jane Hoskisson, “201 imzacımız kadınların daha iyi temsil edilmesini kolaylaştıracak bir dizi araç arıyor” diyor. “Bu, okul sosyal yardımlarından üst düzey kadın yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik hedeflenen gelişim programlarına kadar her şey olabilir. Yakın zamanda bazı imzacılarımızdan, kariyerine daha uzun bir ara vermiş olabilecek kişiler için işe dönüş programlarını araştırdıklarını duyduk. 2022’de imzacılarımız arasında kadın pilotların oranı %5’ti, 2021’deki %4’e kıyasla, bu da yıldan yıla %25 artış gösterdiğimiz ve 1000’den fazla yeni kadın pilotu temsil ettiğimiz anlamına geliyor. İmzacılarımız arasında 2021’den 2022’ye kadar teknoloji rollerinde kadınların oranı %13’ten %20’ye, üst düzey rollerde ise %24’ten %28’e yükseldi. IATA üyeleri arasında 2019’da altı kadın CEO’dan bugün 28’e çıktık. Trend kesinlikle doğru yönde ve bazı alanlarda düşündüğümüzden daha hızlı ilerliyor.”
Yeni girişimler de başlatılmaya devam ediyor. Bu yaz ICAO’nun Cinsiyet Zirvesi’nde İngiltere Hükümeti, havacılık sektöründeki kariyerleri uluslararası alanda artırmak için Küresel Havacılık Becerileri Görev Gücü’nü başlattı ve ayrıca Havacılık Elçisi Programının uluslararası genişlemesini finanse edeceğini duyurdu. De Bodt, “Birleşik Krallık Hükümeti’nden aldığımız destek, okullarda havacılığı teşvik etmek ve uluslararası etkinliklerde toplumsal cinsiyet eşitliği, katılım ve çeşitlilik konularında yeni politikaları savunmak için küresel bir iyi niyet elçisi programı geliştirmemize olanak tanıyacak. ICAO’da üzerinde çalışmak istediğimiz bir diğer konu da bir bilgi merkezi oluşturmak. Farklı bölgelerde cinsiyet eşitliğini iyileştirmeye yönelik pek çok iyi örnek var ancak bunlar çoğu zaman paylaşılmıyor. Hükümetlerin, endüstri kuruluşlarının ve havacılık işletmelerinin ilerlemesine yardımcı olmak için bu bilgi, en iyi uygulama ve tavsiye alışverişini kolaylaştırmak istiyoruz.” diye sözlerini tamamladı
Havacılıkta cinsiyet eşitliğini sağlamak için aşılması gereken bir dağ var ama De Bodt ve sektördeki meslektaşları zirveye ulaşabileceklerine inanıyor.

“Aksi takdirde bu işi yapıyor olmazdım. Hedefe ulaşılabilir ama zaman, kararlılık ve azim alacak. Her seferinde bir adım ilerlemek durumu var. Bir adım öne çıkıp paralarını diledikleri yere koymaya istekli savunuculara, savunuculara ve devletlere ihtiyacımız olacak, ancak son Cinsiyet Zirvesi’nin sonucu beni büyük umutlarla bıraktı. Zihniyet ortada; eyleme geçmek için daha fazla fona ihtiyacımız var.”

 

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR