Bloomberg HT‘ye konuşan ve Sabiha Gökçen’in talebiyle ilgili bilgi sahibi olan bir kaynak ise Sabiha Gökçen’de işletmecinin Savunma Sanayi Başkanlığı’nda kira ödemesini 1 yıl öteleme talebinde bulunduğunu belirtti. Kaynak taleple ilgili Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan yanıt beklendiğini söylerken, ödemenin bu ay sonunda yapılması gerektiğini dolayısıyla söz konusu öteleme görüşmelerinin birkaç aydır devam ettiğini ifade etti. Her yıl rakam değişmekle birlikte bu yıl ödenmesini gereken kiranın yaklaşık 110 milyon Euro olduğu öğrenildi.
Havalimanlarının yolcu sayıları geriledi
Pandemi ile birlikte küresel boyutta alınan önlemlerin etkisiyle yolcu taşıma sayılarında önemli düşüşler gözlendi. 2020’de IGA Havalimanı İşletmesi tarafından işletilen Türkiye’nin 90 milyon yolcu kapasiteli en büyük havalimanı İstanbul Havalimanı’nın yolcu sayısı yüzde 55, TAV Havalimanları’nın işlettiği 5 havalimanının yolcu kapasitesi ise yüzde 70 oranında geriledi. Malezya Airports’un işletmesini üslendiği Sabiha Gökçen’in yolcu sayısı ise yüzde 52 oranında azaldı.
IGA’nın, 2019’da 25 yıllığına işletmeye başladığı İstanbul Havalimanı için kamuya yıllık 1,33 milyar dolar ödeme gerçekleştirmesi gerekiyor. Buna karşın şirketin yıllık yolcu sayısı için kamu garantisi bulunuyor. Bloomberg’e konuşan iki kaynak, İGA için opsiyonlardan birinin de kamu yolcu garantisi ödemesi ile yıllık kiranın mahsuplaşılması olabileceğini kaydetti.
IGA, TAV, Sabiha Gökçen ve DHMİ konuya ilişkin yorum yapmadı.