Havalimanlarında kuş çarpmasına karşı kimyasal, sesli ve görsel savarlar devreye sokulsa bile tehlike oluşumu devam ediyor. Havalimanları yönetimleri yeni yeni önlemler almaya devam ediyor. Bunlardan biri de alan çevresine domuz yerleştirilmesi oldu.

Amsterdam-Schiphol yönetimi kış döneminde kuşları Havalimanı’ndan uzak tutmaya çalışıyorlar.  Havalimanı yeni bir yöntem deniyor: “Çevresindeki şeker pancarı ve başka ürünlerin hasadından  sonra kalan bitki kökleri ve atıkların yetiştirildiği alana gelen kuşları domuzlarla korkutmak.” Hollanda medyasında bu yöntemin kuşları caydırıp caydırmayacağı ise merak konusu oldu.

Dünya çapında yaşanan kuş çarpmaları sonucu yaşanan uçuş iptalleri ve motor hasarlarının onarım masraflarının yılda yaklaşık bir milyar avro olduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan, Kuveyt Havalimanı kuş avcısı 30 şahin satın aldı.

Kuş çarpması sorunu giderek artıyor. Çünkü jetler ne kadar sessiz olursa kuşları o kadar az korkuturlar. Amerikan havacılık otoritesi FAA’nın verilerine göre, sivil uçaklarla yapılan kuş çarpmalarının yaklaşık yüzde 61’i iniş aşamasında (iniş, yaklaşma ve iniş), yüzde 36’sı kalkış ve tırmanış sırasında ve geri kalanı da seyir sırasında meydana geliyor.

Sabiha Gökçen Havalimanında da kuş sürüleri pas geçmelere sebep oluyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı da son günlerde kuşlarla uğraşıyor. Pist bölgesinde özellikle yoğun martı sürüsü görülüyor. Bu nedenle inişe geçen uçaklar pas geçerken zaman zaman İstanbul Havalimanına yönlendiriliyor.