“Ucuza Uçmak İstiyor musunuz? Ucuz bilet bulmanın yolları? Uçak bileti almak için en kötü gün hangisi? Ucuz uçuşun formülü nedir? Uçak biletlerinde yüzde 50 tasarruf edilebilir? Havadan para kazanmak! Daha nasıl ucuza uçabiliriz? Kampanyalardan nasıl faydalanabiliriz? ”
Bu başlıklarla medyada yer alan yazılar ilgiyle okunur, izlenir. Hava yolu şirketlerinde herhangi bir kampanya duyurusu yayınlandığı an binlerce kişi en hesaplı, en uygun uçak bileti almanın yolunu seçer. Deyim yerindeyse kuruşun hesabını yapar. Dolayısıyla bir müşteri olarak ilk yaptığımız şey, hava yolu işletmelerinin internet sitelerinden yapılan ücret ilanlarına bakmak oluyor.
Geçtiğimiz dönemlerde her hava yolu işletmecisi ücret ilan ederken “Her şey dahil bilet ücreti”ni farklı şekilde algılayıp, değişik uygulamalar söz konusu olunca, ortaya çıkan şikayetleri değerlendiren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Temmuz 2015’de bir genelge yayımlamış ve şu ifadelere yer verilmişti. “Havayolu Bilet Fiyatları, Rezervasyon, Satın Alma ve Tanıtım Faaliyetleri” ile ilgili olarak yayımladığı genelgede, hava yolu işletmelerinin internet siteleri ve çağrı merkezlerinden yapılan ücret ilanlarında ilk afişe edildiği bölümde bilet ücreti tüm zorunlu ücretleri de kapsayarak “Her şey dahil bilet ücreti” şeklinde açık olarak belirtilmesi istemiş, konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Havayolu işletmelerinin bilet rezervasyon, pazarlama, reklam, satış işlemlerinde müşterilerin bilet tercihlerini daha bilinçli yapabilmesi, hava yolu bilet ücret detaylarına tam, şeffaf ve sürekli erişim sağlamasına yönelik hususları düzenleyen Genelge 27.07.2015 tarihinde yayımlanmıştır. Havayolu işletmelerinin hizmet altyapılarını 90 gün içerisinde Genelgeye uyumlu duruma getirmeleri gerekmektedir.” denilmişti.
SHGM’nin istediği hizmet altyapısına uygun mu, değil mi diye 6 şirketin bilet satış/rezervasyon ekranlarını inceledik. Bilet alınacağı ya da fiyat araştırması yapıldığı düşüncesiyle ilgili sayfaları inceliyorsunuz ve bazı şirketlerin sayfalarında farklılıklar görüyorsunuz.
İncelediğimizde genelgeye uygun olarak Borajet, Atlasglobal, OnurAir, SunExpress’in internet sayfalarının düzenlendiğini görüyoruz. Yani, “Her şey dahil bilet ücreti dahil.” Yani, sayfadaki sefere ait ücret seçildiğinde bilet bedelinin göründüğü yan ekranda da aynı bedeli görüyoruz.
Bunu müşteride farklı bir algılama süreci yaratmadan hayata geçirenler, “Borajet, Atlasglobal, OnurAir ve Sun Express Havayolu Şirketleri” oluyor.
Pegasus ve Türk Hava Yolları’nda ise farklı uygulama var. Diğer dört şirket gibi “Her şey dahil bilet ücreti” genelgesine uygun olarak aynı düzen olmalı. Ama değil. Sayfanın sefer seçim bölümünde sefere dair seçilen bedel ile sağ taraftaki bilet bedel tutarı uyuşmuyor. İnternet kanalıyla bilet alan ya da çeşitli şirketler arasındaki fiyat aralığını inceleyen müşteriler bunun farkına vardı mı, varmadı mı bilmiyoruz. Madem standart olmalı, madem sadelik ve anlaşılırlık olmalı, o zaman bu iki şirketin biletleme hizmetinin sunduğu bilgiler diğer şirketlerle uyumlu olmalı diye düşünüyoruz.
Karar sizin…