Dün birçok gazetede Bloomberg kaynaklı bir haber yayınlandı. Habere göre kod adı ‘Herif’ olan gizemli bir yatırımcı Türk piyasasına yöneldi.
Bazı günlerde 450 milyon dolara varan büyüklüklerde işlemler yaptı. Üstelik bu gizemli yatırımcı, karmaşık formüllerden oluşan bir de algoritma sistemi kullanıyor, makine ya da robot işlemlerle piyasada çok sert hareketler sergiliyordu. Haberde yerli aracı kurumları dolaşan bu gizemli yatırımcının son durağının ise aracı kurum, Yatırım Finansman olduğuna dikkat çekilmişti.
İki yıl önce tüm işlemlerin sadece yüzde 2’sini gerçekleştiren Yatırım Finansman’ın, bazı günler işlemlerin çoğunu gerçekleştirdiği belirtilirken, 22 Şubat’ta, 486 milyon liralık hisse emriyle ikinci en çok emir veren Merrill Lynch’in 15 katı büyüklüğünde işlem yaptığına da dikkat çekilmişti. Haberde, kurumun, 8 Mart’a kadar geçen 16 işlem gününde Türkiye’nin en büyük altı bankası ve Türk Hava Yolları’ndan yaklaşık 1 milyar liralık hisse alarak BIST 100 endeksinin üç ayın en yükseğine çıkmasına yardımcı olduğuna da vurgu yapıldı.
THY VE BANKA HİSSELERİNE YÖNELMELERİNİN AMACI NE
Hürriyet Gazetesinden Hülya Güler’in haberine göre piyasadaki yaygın kanı işin arkasında Körfez’in olduğu, ‘Herif’in de tek bir kişi değil birden fazla kişiden oluşan ve Türkiye’yi yakından tanıyan bir grup olduğu yönünde.
Asıl amaçlarının ne olduğu bilinmeyen gizemli yatırımcılarla ilgili konuşan bir borsacı,” Hisse seçimlerinde çok titizler.Beklentisi iyi sağlam olan hisseleri tercih etmekle kalmayıp, bu hisselerin endeksi de yukarıya sürükleyecek hisseler olması dikkat çekiyor” görüşünde.
‘HERİF’ HİNTLİ MATEMATİK PROFESÖRÜYMÜŞ
Habertürk’ten Sefer Yüksel edindiği bilgilere göre, bazı günler yaptığı 450 milyon dolarlık işlem ile borsayı sallayan ve Türkiye’de toplam 1.5 milyar dolar civarında yatırımı bulunduğu belirtilen Hintli fon yöneticisi ABD’nin en ünlü üniversitelerinden birinin matematik bölümünde okumuş ve daha sonra bu üniversiteden profesör unvanı almış.Profesör unvanı olmasına rağmen akademik kariyeri tercih etmeyen Hintli matematik profesörünün daha çok finans piyasalarında kariyer yaptığı ve kendi yazdığı özel algoritma sistemiyle işlem yaptığı belirtiliyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de Ege kıyılarında mavi yolculuk yaptığı belirtilen Hintli fon yöneticisinin Türkiye’den önce 5-6 piyasada işlem yaptığı ancak bu piyasalarda kendi algoritmik sisteminin karşı algoları yazılınca bu piyasalardan rotayı Türkiye’ye çevirdiği belirtiliyor.
Bilindiği gibi, kim olduğu bilinmediği için piyasa oyuncuları tarafından “Herif” olarak dlandırılan gizemli yatırımcı, karmaşık formüllerden oluşan bir algoritma sistemiyle yani makine ya da robot işlem denilen işlemlerle son dönemde piyasada çok sert hareketlere neden oluyor. Uzmanlar, tek başına borsadaki işlem hacminin önemli bir kısmını yapan, Hintli fon yöneticisini ‘züccaciye dükkânındaki boğa’ya benzetiyor.