Ülkesine dönerse öldürüleceğini söylemesine rağmen İngiliz yetkililerin sınır dışı etmeye çalıştığı 22 yaşındaki Afgan mültecinin hayatını, Türk Hava Yolları pilotunun kurtardığı haberi, İngiltere medyasında yer aldı. Bizim medyada mı, eh işte!!!
NE OLMUŞTU?
Uçağı kaldırmayacağını söyleyen THY’nin Türk pilotu Afgan gencin sınır dışı edilmesini engelledi.İngiltere’ye iki sene önce gelen ve sığınma başvurusunda bulunan 22 yaşındaki Afgan Samim Bigzad’ın Afganistan’a sınırdışı edilmesi durumunda “öldürüleceğini” söylediği ancak İngiliz yetkililerin bu sözleri ciddiye almayarak sınır dışı sürecinden vazgeçmediği belirtildi. THY’nin Londra-İstanbul uçağına bindirilen Samim, pilot tarafından uçuş güvenliğini tehlikeye düşürebileceği gerekçesiyle uçaktan indirilince ülkeden sınır dışı edilmedi.
Mülteciler için mücadele eden insan hakları savunucuları Heathrow havalimanında yolculara konu hakkında daha duyarlı olmaları için broşürler dağıtıyor; özellikle bu gibi durumlarda uçuşu reddetme yetkilerini kullanmalarını pilotlardan talep ediyorlarmış. THY pilotunun bu yetkiyi hayatı tehlikede olan bir sığınmacı için kullanması İngiliz kamuoyundan büyük destek almış. Hele hele Heathrow Havalimanında yaşanan böyle bir olayı değerlendirin. Slot çok değerli, bir dakikalık gecikme bahane edilerek THY ve dolayısiyle pilota yapılabilecek baskıyı ve yaptırımları göz önüne alırsanız. Ama pilotun umurunda değil. Gerçek bir hümanizma örneği sergilemiş.
Aslında pilota bir şekilde ulaşarak durumu ileten ilgili sivil toplum kuruluşuna, ‘bana ne, devlet işidir” demeyerek, insani bir davranış gösteren pilotu tanımıyoruz;kimdir bilmiyoruz. Asıl önemlisi, Türkiye’nin MÜLTECİ POLİTİKASINDAKİ HASSASİYETLERİNİ bilmesi gereken THY’nin bu olayı geçiştirmesi inanılır gibi değil.Kamuoyu ile paylaşmamaları da ilginç.
O pilot Türkiye için vizyoner bir harekette bulunmuştur. Nasıl UÇAKTA DOĞUM yaptıran ekip önemli bir misyon yerine getirdiyse, aynısı yaptı. Üst yöneticilerin sosyal medyadaki presente çalışmaları ve medya yıldızlarına meram anlatmasının yanında bu gibi olayları da gündeme getirmeleri gerekirdi.Geç kalmış değiller,sakıncası yoksa o pilotu tanıyalım.Her ne kadar medya yıldızı değiliz ama tanısak fena mı olur? Afgan göçmene cesurca sahip çıkan, “bana ne demeyen ” pilotun yaklaşımı Türkiye ve THY’ye çok olumlu puan almasını sağladı.Meraklısı İngiliz medyasından bunun yankılarını takip edebilir. BELLİ DE OLMAZ, sakın pilota uyarı vermiş olmasınlar, şu nedenle bu nedenle vs. diye!
*
HAVA KUVVETLERİNE 220 PİLOT
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimininde en büyük yarayı alan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ihraçlar sonrası ortaya çıkan F-16 eğitmeni pilot ihtiyacı için son bir yıl içinde gönüllü pilot sayısı sadece 3 kişiydi. Daha sonra toplam sayı 50 oldu. Çiğli’deki uçuş okulundaki öğrencilerin eğitimlerini sağlayan ve 180 genç pilot adayını yetiştiren O pilotlardan biriyle tanıştım, sivil hava yolu kokpitini bırakıp, pilotların eğitimi için yeniden üniformasını giydi. Zaman mefhumu tanımadan da öğrenci pilotlara öğretmenlik yapıyor.
Bundan sonrası da önemli ; F-16 eğitimi için yine pilot ihtiyacı vardı.Gönüllü gel(e)mediler, olmadı. Amerika’dan istendi olmadı; Pakistan’dan istendi olmadı. Bakıldı ki, böyle olmuyor, geçtiğimiz hafta çıkarılan 693 ve 694 sayılı KHK ile 18 yıldan az hizmeti olan pilotların Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) görev alması zorunlu hale getirildi. Böylece, 2012 yılına kadar 15 yıl olan mecburi hizmet süresinin 10 yıla düşürülmesiyle, o yıl veya daha sonraki yıllarda istifa eden pilotlar, 18 yıllık yükümlülük süresini tamamlayıncaya dek Hv.K.K.lığında muvazzaflık hizmetini sürdürecek.
15 Temmuz öncesi toplam 1350 olan pilot sayısı, FETÖ’nün darbe kalkışması sonrası gelişen süreçte 670’e düşünce, tahminen 220 pilotu kapsayacak bu uygulamaya geçildi. Uygulama sürecinde,göreve atanan pilot subayların dışarıda geçirdikleri süreler rütbe bekleme süresinden, uçuş süreleri ise uçuş hizmet süresinden sayılacağından özlük hakları kaybı yaşamayacak.Birliklerine atanan ve tebliğinden itibaren on beş gün içerisinde atandıkları birliklere katılış yapmayanların sivil pilot sertifikaları yükümlülük süresince iptal edilecek. Örneğin, beş veya 7 yıllık bir yükümlülüğü (mecburi hizmet) olan pilot mesleğini icra edemeyecek. Pilot subay olarak göreve başlayan pilotların çalıştıkları firmalarla yaptıkları iş sözleşmeleri Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yaptıkları sürece askıya alınırken, görev süreleri sona erenler, görev öncesi çalıştıkları firmalar tarafından yeniden istihdam edilecek. Bu da bir nevi iş garantisi anlamına geliyor.