Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

İngiltere, Kıbrıs’taki üslerle ilgili Güney Kıbrıs’la müzakereye başlayacak

Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alan İngiltere ile Rum Yönetiminin, İngiltere’nin Birlikten ayrılmasından  sonra Kıbrıs’taki askeri üslerinin durumuyla ilgili müzakereye başlayacağı haber verildi

Fileleftheros “Kıbrıslı Rumların Hakları Masada” başlıklı haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, İngiltere ile Ağrotur ve Dikelya’daki iki askeri üsse ilişkin diyaloğun başlama tarihini 11 Ekim olarak açıkladığını yazdı.

Habere göre, Kasulidis, Rum Meclisi Dışişleri Komitesi’nin dünkü toplantısında, Büyükelçi Minas Hacimihail’in Rum tarafının baş müzakerecisi olarak atandığını da söyledi. Kasulidis Avrupa Komisyonu’nun, Rum tarafının onayı olmadan herhangi bir şey yapılmayacağını teyit ettiğini ve  Rum Yönetimine İngiltere ile müzakere talimatı verdiğini söyledi.

Haberde, Kıbrıs’taki İngiliz askeri üsleriyle ilgili Rum-İngiliz müzakerelerinin, İngiltere’nin Brexit (AB’den ayrılma) müzakerelerinin dışında tutulacağı ve varılacak anlaşmanın Ayrılma Antlaşması’na dahil edileceği kaydedildi.

Kasulidis, murad edilenin,  bugün Avrupa müktesebatının geçerli olduğu üs bölgelerinde ikamet etmekte olan, Güney Kıbrıs’ın AB’ne katılım Antlaşması’na eşlik eden 3’üncü protokolüne tabi Rumların mevcut haklarının güvenceye alınması olduğunu kaydetti.

Habere göre ELAM Başkanı Hristos Hristu ise, İngiltere’nin, AB’den ayrılmasına paralel olarak Kıbrıs’taki üslerden de ayrılması gerektiği görüşünü ortaya koydu.

Rum başkan adaylarından Vatandaşlar Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas da dün katıldığı bir etkinlikte “üsler konusunu derhal yeniden açmamız gerek. İngiltere’ye mesajımız; Kıbrıs sorunundaki politikasını değiştirmez ve işgale son verilmesi konusunda bize etkin destek vermezse, üslerin kapatılması ve üzerinde faaliyet gösterdikleri Kıbrıs toprağının geri alınmasını gündeme getireceğimiz olmalı” dedi.

Lillikas Birleşik Krallığın Ağrotur üssü içerisinde, geçen Mart ayında tamamlanan, toplamda 46 milyon Euro’luk  bir dizi iyileştirme çalışması yaptığını, Rum Yönetiminin Ağrotur’daki çalışmaların sürdüğü 20 ay boyunca Londra’ya önemli kolaylıklar sağladığını, İngiltere’nin ise buna Crans Montana’da Türklerin, Kıbrıs’ta Türk vatandaşlarına AB vatandaşlarıyla eşit muamele talebine destek vererek karşılık verdiğini savundu.

Alithia haberi “Kıbrıs-İngiltere… Üsler İle İlgili Diyalog Başlıyor” başlığıyla aktardı.

Aynı gazete Güney Kıbrıs’ın, İngiltere’nin AB’den çıkışından ekonomik açıdan etkilenecek ilk 4 ülke (İrlanda, Malta, Güney Kıbrıs, Hollanda) arasında bulunduğuna dikkat çekti.

Habere göre Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis,  dünkü Meclis Dışişleri Komitesi’nde yaptığı konuşmada İngiltere’nin AB içerisinde olmamasının Kıbrıs sorunu ve Türk-AB ilişkileri açısından “olumlu olacağını” savundu.

İngiltere’nin Güney Kıbrıs’ın toplamda 2, hizmetler ve yatırımlar konusunda 1 numaralı ticari ortağı olması nedeniyle gelecekteki İngiltere-AB ilişkilerinin Güney Kıbrıs’ı çok ilgilendirdiğine dikkat çeken Kasulidis, denizcilik gibi, çıkarlarının birleştiği konularda İngiltere’nin önemli rol oynadığına da işaret etti.

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR