DUBAI (Reuters) haberine göre , düşen Ukrayna yolcu uçağının kara kutularından yapılan analiz, 25 saniye arayla iki füzeyle vurulduğunu ve ilk patlamanın etkisinden sonra yolcuların ve uçuş ekibinin bir süre daha hala hayatta olduğunu gösterdi.
İran Sivil Havacılık Teşkilatı başkanı tarafından yapılan duyuru, Temmuz ayında çözümlenmek üzere Fransa’ya gönderilen kokpit ses ve veri kayıtlarının içeriğiyle ilgili ilk resmi raporu oldu.
Tahran, ABD ile aşırı gerilimlerin olduğu bir dönemde Ocak ayında Ukrayna uçağını yanlışlıkla düşürdüğünü söyledi. Uçakta bulunan 176 kişinin tamamı yaşamını kaybetmişti.
Touraj Dehghani-Zanganeh, ilkinden 25 saniye sonra uçağa isabet eden ikinci füzenin ilk füzenin verdiği hasar nedeniyle kayıtlarda yalnızca 19 saniyesinin olduğunu söyledi.
“İlk füzenin uçağa isabet etmesinden on dokuz saniye sonra, kokpitin içindeki pilotların sesleri yolcuların hayatta olduğunu gösterdi … 25 saniye sonra ikinci füzenin uçağa çarptığı” bildirildi.
Bu nedenle, ikinci füzenin performansı ve etkileri konusunda uçağın kara kutusundan hiçbir veri elde edilemedi.
Zanganeh, uçağın uçuş ekibinin ve kokpitte seyahat eden bir eğitmenin uçağın kontrolünü son ana kadar tutmaya çalıştığını söyledi.
İran Devrim Muhafızları, 8 Ocak’ta, Ukrayna Uluslararası Havayollarına ait uçağı Tahran’dan kalkmasının hemen ardından, bir karadan havaya füzeyle düşürdü,. Tahran, daha sonra yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri ile yaşanan çatışma nedeniyle yüksek alarm durumunda olayın yaşandığını söyledi.
İran, düşürülen uçakta vatandaşları bulunan ve olayla ilgili kapsamlı bir soruşturma talep eden Ukrayna, Kanada ve diğer ülkelerle görüşmelerde bulunuyor. İranlı ve Ukraynalı yetkililer de
kurbanların ailelerine tazminat ödenmesi konusunda görüşmeler yaptılar. Ekim için bir seri görüşme turu daha planlandı.
İran’ın soruşturması, herhangi bir adli süreçten ayrı olarak, yalnızca gelecekteki kazaları önlemeyi amaçlayan soruşturmayı içeren Birleşmiş Milletler havacılık kuralları uyarınca yürütülüyor. Ancak soruşturma bölgesel ve yerel gerginlikler etkisinde sürüdürüldü. Zanganeh, Kara kutuların veri analizinin siyasallaştırılmaması gerektiğini söyledi.
İran’da uçağın düşürülmesine karşı barışçıl protestolara katıldıkları için 20’den fazla kişi 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. Bazı İranlılar, öfkelerini göstermek için Pazar günü Twitter’ı kullandı ve en az bir kullanıcı “19 saniye yaşadılar … bu bir trajedi” mesajını paylaştı.
Özet olarak twitter’da yayınlandığı şekliyle bu olay Uçuş Emniyeti dışında bir güvenlik sorunu nedeniyle yaşanan tam bir trajedi, faciadır. Dolayısıyla hazırlanacak raporda yolcu uçaklarına silah olarak kullanılmadıkları sürece asla saldırılmamasına dair tavsiyelerin yer alacağını düşünmek kehanet olmayacaktır.
Pandemi nedeniyle dünyanın yaşadığı yıkım, ülkelerin artık birbirlerine silahlarla değil hoşgörü ve yardımlaşma ile yaklaşmaları gereğini ortaya koymasına rağmen yaşanan anlaşmazlıklar maalesef insanları yoketmeye devam ediyor.
Sağlıklı, barış içinde Emniyetli Uçuşlar dileriz
Eyup Turşucu
Kaptan Pilot(E)
Kaza Araştırma uzmanı