Hava yolu pilotu olmanın en kısa yolu uçuş okulları. Paranız varsa çok kolay. Herş ey dahil eğitim süreci sonunda yaklaşık 400 Bin TL maliyetle bir yolcu uçağının sağ koltuğuna oturabiliyorsunuz. Hangi uçuş okulunu tercih edersiniz, hangisi avantajlıdır, hangisi iyidir kötüdür, sorularına en iyi yanıtın adresi şüphesiz sosyal medya.
İŞ GARANTİLİ Mİ!
Birçok uçuş okulu arasında hangisini seçerim,sorusuna en net yanıtları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) resmi internet sitesinde bulabilirsiniz. SHGM’nün geçtiğimiz şubatta güncellenen ve resmi adıyla Uçuş Eğitim Organizasyonu (FTO), genel tanımıyla da uçuş okulu olarak adlandırılan kurumların adreslerine buradan ulaşmak mümkün. Pilot olmakla ilgili teknik konular bir yana, asıl değinmek istediğim sosyal medyadaki tanıtım çalışmaları. Uçuş okullarının ki hepsini söylemiyorum, bazılarının iş garantisi söylemiyle hareket etmeleri son derece ilginç. Hani bazı mağazalarda gördüğümüz 15 TL’den başlayan fiyatlarla diyerek 99 TL’ye varan fiyatı gösteren duyurular gibi, İŞ GARANTİLİ diyerek, duyurunun en altında sadece okulumuzda ve şu kadar süreyle geçerlidir ibaresini görmek hoş değil. Kaldı ki kaç pilot adayı öğrenci uçuş okulu öğretmeni olacağım diye o kadar para harcasın. Okulda ödenen para o öğrenciye cep harçlığı sağlar o kadar. Bu etik değil, aksine okul için etkili bir yöntem de sayılmaz. Mesleğe atılmak isteyen öğrenci adaylarının haklı şikayetlerini duyuyorum, daha ötesi okullarda uygulamanın, duyurudaki açıklamalarla hiç mi hiç uyuşmadığını vurguluyorlar. Bu konularda dikkat edilmeli, “iş garantisi var, hava yolunda tanıdık var” gibi söylemlerin zamanı geçti. Şu an hava yolu pilotu olan bir kişi ancak ve ancak çok zorlu bir süreçle o koltuğa oturuyor. THY Uçuş Akademisindeki eğitim sürecini ayrı tutuyorum.
SHGM’nin görev alanına girer girmez, o ayrı ama yine de bu konuya eğilmeli.Öyle ya, sizi ilgilendirmez diyecek bir kurum olabilir mi?
* * *
IDEF ‘17 YARIN AÇILIYOR
Türkiye’nin en büyük uluslararası etkinliklerinden biri olan Uluslararası Savunm Sanayii Fuarlarının 13’üncüsü IDEF ‘17, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda gerçekleştirilecek.
9-12 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Büyükçekmece TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde yer alacak olan IDEF’e, 156 ülkenin Savunma Bakanı, 105 ülkenin Savunma Sanayii Müsteşarı, 14 ülkenin Savunma Bakan Yardımcısı, 7 ülke Savunma Bakanlığı Müsteşarı, 23 ülkenin Genelkurmay Başkanı, 11 ülkenin Kara Kuvvetleri Komutanı, 29 ülkenin Hava Kuvvetleri Komutanı ve 8 ülkenin Jandarma Genel Komutanı olmak üzere 156 ülkeden toplam 353 heyet davet edildi.
Fuarda, TUSAŞ’ın özgün tasarımı olan genel maksat helikopteri T625 ilk kez yer alacak. Çift motorlu, özgün, genel maksat helikopteri olarak tasarlanan T625, 12 yolcu kapasiteli ve 2 pilotla uçma kabiliyetine sahip. TUSAŞ ayrıca ATAK helikopterini, Milli Muharip Uçak, silahlı HÜRKUŞ ve ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi Silah Entegrasyonu’nu ilk kez sergileyecek.
Fuarı, bu yıl ilk kez 10 Mayıs Çarşamba gününden itibaren şehit yakınları, gaziler ve üniversite öğrencileri kapıda kart alarak ziyaret edebilecek.