Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) Avrupa Birliği İnsan Kaynakları Operasyonel Programı’ndan 333 bin Euro hibe desteği almaya hak kazanan Uçak Bakım Teknisyeni Eğitim Projesi başladı.
Başarılı olanların 193 ülkede geçerli uluslararası uçak bakım teknisyeni sertifikası alabileceği eğitime katılabilmek için başvurular, 20 Haziran- 1 Temmuz tarihleri arasında http://mro.baka.org.tr/ adresinden yapılabilecek. Isparta’nın son yıllarda büyük atılımlar yaptığı alanlardan birinin havacılık olduğunu belirten TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “Hedefimiz havacılık hizmetleri konusunda Isparta’yı marka şehir yapmaktır” dedi. BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen ise, “Gül ve elma diyarı olan Isparta’nın çok yakın bir zamanda elbirliği işbirliğiyle inşallah havacılık diyarı olarak anılacak diye düşünüyorum. Bu proje de yolun ilk kilometre taşlarından birisi diyebilirim” diye konuştu.
Türkiye ve dünyanın en hızlı büyüyen sektörü havacılıkta nitelikli iş imkanı sağlayacak, BAKA’nın SDÜ ve ASAL Havacılık işbirliğiyle yürüteceği ‘Uçak Bakım Teknisyeni Eğitimi Projesi’ açılış toplantısıyla başladı. AB İnsan Kaynakları Operasyonel Programı’ndan 333 bin Euro hibe desteğiyle hayata geçirilecek projede; uçak bakım teknisyenliği eğitimine katılan 100 kursiyer Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’nın (EASA) akredite ettiği bir kurumun sertifika sınavlarına girebilecek ve başarılı olanlar EASA’nın 193 ülkede geçerli sertifika alıp havacılık sektöründe nitelikli istihdama kavuşacak. Sertifikalarını alan başarılı 10 aday Süleyman Demirel Havalimanı’nda faaliyet gösteren uçak bakım hangarında istihdam edilirken, en başarılı 30 öğrenci de dünyanın en büyük üçüncü havacılık bölgesi kabul edilen Almanya’nın Hamburg kentinde bir hafta staj yapma fırsatını yakalayacak.
‘HEDEFİMİZ HAVACILIK HİZMETLERİNDE MARKA OLABİLMEK’
Uçak Bakım Teknisyeni Eğitimi Projesi’nin açılış toplantısı; Isparta Barida Hotels Eğirdir Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantı, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in mesajıyla başladı. Ankara’daki yoğun programı nedeniyle çok istemesine rağmen toplantıya katılmadığını belirten Milletvekili Bilgiç, Isparta’nın son yıllarda büyük atılımlar yaptığı alanlardan birinin de havacılık olduğunu belirtti. Isparta’nın havalimanı, uçak bakım hangarı, kara havacılık okulu, uçuş okulu ile birlikte ciddi havacılık kümelenmesine gittiğini vurgulayan Bilgiç, “Bütün bu gelişmeler beraberinde Isparta için önemli fırsatları doğurmaktadır. Uçak bakım teknisyeni eğitimi projesi fırsatlardan biridir. Gençlerimize dünyanın dört bir yanında iş imkanı sağlayacak projenin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Hedefimiz havacılık hizmetleri konusunda Isparta’yı bir marka şehir yapmaktır. Projenin hayırlar getirmesini dilerim saygılarımla” dedi.
İlk konuşmayı, sektörün temsilcisi olarak Isparta ve Burdur’un havaalanı Süleyman Demirel Havalimanı’nda uçak bakım hizmetleri veren ASAL Havacılık ve Teknolojik Merkezi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selami Dağtekin yaptı. Uluslararası alanda yetkilendirilmiş uçak bakımı yapan kuruluş olduklarını belirten Dağtekin, “BAKA ile işbirliği yaptığımız için çok mutluyuz. Eğitimi tamamlayanlardan bir kısmını biz istihdam edeceğiz. Bu kursun fırsat olduğunu düşünüyorum. Hayırlı olsun” dedi.
‘TÜRK F-16’LARIN BOYANMASI GÜNDEMDE’
SD Havalimanı’nın uçuş trafiği çok yoğun olmadığı için daha çok bakım üssü olabilecek özelliğine sahip olduğunu belirten Dağtekin, firmanın çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri de verdi:
“2019’a kadar Sağlık Bakanlığı ambulans helikopterlerinin bakımıyla ilgili sözleşmemiz var. Hem THY’den hem diğer özel sektör uçaklarından boyama ve bakım faaliyetleri için büyük gövdeli uçaklar gelmektedir. Pazartesi günü Milli Savunma Bakanlığı’na onların yaptığı ön denetlemeden sonra F-16’ların boyanmasıyla ilgili yaptığımız altyapı çalışmasını sunacağız. Büyük bir ihtimalle 2017 içerisinde Türk F-16’larm boyasının burada yapılacağını umuyoruz.”
BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen’e farkındalık içinde olup hibe projeyi kazandırdığı için teşekkür eden SDÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Saltan, “Üniversite olarak potansiyelimizin, yeteneklerimizin farkındayız. Isparta’nın sektörlerin daha fazla önünün açılması için üniversitenin yetenek ve potansiyelinin farkında olması çok önemli. Isparta’nın ve gençlerin önünü açma hedefimiz. Bu proje sayesinde gençlerimiz de tatmin olabilecekleri işlere sahip olabilecekler. Çok umutluyum projeden hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Konuşmasından işbirliği ve güçbirliği projesinin önemine vurgu yapan Isparta İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin ise, şöyle devam etti: “İşbirliği ve güçbirliği bugün tüm kurumların yapması gereken en önemli oluşumlardan, projelerden bir tanesi. Kurumlar biraraya geldikçe, işbirliği ve güçbirliği yapınca çok daha toplumun ihtiyaçlarını görebilmiş oluyoruz. Böyle bir projeyi geliştirdiği için BAKA’ya teşekkür ediyorum. İstihdam bu şekilde kuruluşlar ve STK’ların biraraya gelerek projeler sunmasıyla oluşuyor, bu açıdan İŞKUR olarak mesleki anlamda birçok çalışmalarımız var. İşsizliğin en büyük sebeplerinden birisi vasıfsızlıktır, mesleksizliktir.”
‘PROJE İLK KİLOMETRE TAŞLARINDAN BİRİSİ’
“Gül ve elma diyarı olan Isparta’nın çok yakın bir zamanda hepimiz elbirliği işbirliğiyle inşallah havacılık diyarı olarak anılacak diye düşünüyorum” diye konuşmasına başlayan BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, AB’nin hibe desteği verdiği projenin böyle bir yolun ilk kilometre taşlarından biri olduğunu belirtti. Farkında olunması ve havacılık sektörünün büyüklüğüne dikkat çeken Özen, 2014’de sektörün büyüklüğünün 58 milyar dolar olduğunu, 2024’de ise yaklaşık 87 milyar dolara yükseleceğinin tahmin edildiğini vurguladı. BAKA Genel Sekreteri Özen, “Airbus şirketinin yaptığı çalışmaya göre; 10 yıl içinde Türkiye havacılık sektörü 10.1 ile dünyanın en hızlı gelişen havacılık sektörü olacak. Avantajlı olduğumuz bir alan var. Bir başka çalışmaya göre de; Türkiye’de yolcu trafiği 10.9 ve 5.9 olan dünya ortalamasının çok üzerinde. Türkiye’de 6 uçak bakım merkezi var bunlardan 4’ü İstanbul’da bir tanesi Ankara’da ve bir tanesi de Isparta’da. Bu projeyi geliştirmek için çok fazla sebebimiz var” dedi. Isparta havacılık kümelenmesinin doğal kümelenme olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Özen, sözlerine şöyle devam etti:
“Sayın Vekilimizin de dediği gibi, Isparta’da uçak bakım hangarı var, kara havacılık okulu var, uçuş okulu var, üniversitemizin bölümü var yakında yeni bölümü de açılıyor, projemiz var, Ajans olarak da kümelenme programımız var başlattık. Bunun üzerine bir de AB’ye başvurduğumuz daha yüksek bütçeli projemiz var. Bu yolda hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Biz ajans olarak bu işe çok çok önem veriyoruz, bu merkezin kalıcı olması yolunda bazı adımları çok yakında atacağız. Bir kerelik AB projesi değil devamlı olarak hizmet sunacak merkez olması konusunda bir irade ve istek var. Yakında Isparta’nın gül ve elma diyarı olarak anılırken, yanında havacılık merkezi olarak anılması gerektiğini düşünüyorum. Isparta bu konuda cazibe merkezi olma yolunda önemli bir adım atmış bulunmaktadır.”
ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, akademisyenler, sektör temsilcileri ile öğrencilerin katıldığı açılış toplantısında; BAKA Fon ve Proje Uygulama Birimi Başkanı Muhsin Vural da projenin içeriği ve süreci ile ilgili sunumuyla ayrıntılı bilgiler verdi. AB destekli projede gerçekleştirilecek uçak bakım teknisyenliği eğitim programı hakkında BAKA tarafından http://mro.baka.org.tr/ adresli web sitesi oluşturulduğu ve başvuruların web sitesinden 20 Haziran- 1 Temmuz tarihleri ardasında kabul edileceği belirtildi. Başvuru sahiplerinin, süreci takip edebileceği web sitesinden; proje, aranan eğitim, yabancı dil ve diğer nitelikler, kimlerin kabul edileceği, sınavların nasıl yapılacağı, verilecek eğitimlerin içeriği, kariyer, eğitim sonrasında almaya hak kazanacakları uluslararası kabul gören uçak bakım teknisyenliği belgesinin sağlayacağı istihdam gibi ayrıntılı bilgilere de ulaşabileceklerini kaydedildi. (Haber32)