26-28 Eylül tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Apronu’nda bu yıl 14’üncüsü düzenlenen İstanbul Airshow2024 oldukça hareketli geçti.
TEİ, TUSAŞ, BAYKAR’ın olmamasına üzüldüğümü söylemeliyim ki bu kuruluşlara ulus olarak gönülden bir yakınlık duymaktayız.
TEİ’nin geliştirdiği motorları, Hürkuş, Hürjet ve Kağan’ı,
Bayraktar TB-2, TB-3, Akıncı, Kızılelma, DİHA Kalkan, Mini İHA, Kemankeş 1 ve 2’yi, mini akıllı seyir füzesini fuarda görmek isterdim.
Göreve başlayan ilk Bayraktar TB-2 İHA’nın emekli olduğunu tesadüfen web sitesinde değil de Baykar standında öğrenmek isterdim. 2014 yılındaki İstanbul Airshow’da bu İHA’nın yaptığı ve yapacağını düşündüğüm görevler beni duygulandırmış, kanadını öpmüştüm.
Türk Hava Yolları ve Turkish Technic stand ve maketle katılırken, uçak getirmedi. Oysa birçok havacılık meraklısı A350 ve Boeing 787-9 Dreamliner ziyaret etmek istiyordu. 400 küsür uçaktan 2 tanesi gelmeliydi. Hele TC-JRF tescilli, cumhuriyetimizin 100. yılı boyamalı uçağı da olmalıydı.
Pegasus Havayolları geçen yıl tam da bu günlerde 100. uçağını teslim almıştı. Adı Cumhuriyet, dikey kanadında Atatürk silüeti olan bu uçak kesinlikle sergilenmeliydi.
Dubai Airshow’u, Paris Airshow’u, Farnborough Airshow’u konuşuyoruz nasıl güçlü katılım olduğunu. Önce biz destek vermezsek, fuarın gücüne kim güç katar? Kusura bakmayın burası da İstanbul.
Tüm bunlara rağmen, havacılık sektörünün bir araya geldiği, yüz yüze görüşmelerin yapıldığı, üniversite ve uçuş okullarının gençlere ulaştığı güzel bir fuar oldu.
THY, Güney Amerika Uçuşları, Gözen Security
Geçtiğimiz aylarda seslerin yükseldiği, sosyal medyanın çalkalandığı, “Türk Hava Yolları, Sen de mi brutus” yazıma konu olan, Türk Hava Yolları tarafından görevlendirilen Gözen Security’nin Güney Amerika uçuşlarına çok sayıda yolcuyu kabul etmemesini stand görevlilerine sordum. Bu konuda açıklama yapacak tam bilgiye sahip olmadıklarından edindiğim izlenim; ülkeye kabul edilmeyip geri gönderme riski değil, tamamen geri dönmeme ihtimaline karşı bir tedbir. Başlangıçta çok sayıda yolcunun etkilendiğini fakat şimdilerde bu oranın çok azaldığını söylediler. Dikkat ettikleri ise; pasaportun daha önce seyahatlerde kullanılmış olması ve bilette gidiş ve dönüşün aynı pnr numarasında olmasına, otel rezervasyonlarının seyahat süresi ile uyumlu olmasına dikkat edildiğini söylediler.
İstanbul Airshow 2024’te Hava Araçları Şunlardı:
Dassault;
TC-TOS Dassault Falcon 2000S,
F-HSUP Dassault Falcon 6X,
TC-RMK Dassault 8X ile
Genel Havacılık A.Ş.;
TC-SHE Hawker 850 XP,
TC-LAA Cessna 560 Citation 560 V,
TC-STO Cessna 650 Citation 650 VII,
TC-HLN Bell 407 helikopter,
T7-LANA Bombardier Global Express ile
TC-INF Learjet 60 XR,
9H-IKE Cirrus G2+ Vision Jet
TC-UFV Bristell B23 ile Gordiyon Havacılık ve Fevzi Ak
Diamond Aircraft Industries;
OE-VTW Diamond DA50-RG,
TC-ONE Diamond DA62 ve
AFA Atlantik Uçuş Akademisi’nin kullandığı DiamondDA42, DA20C, DA40 uçakları ile fuarın tek yolcu uçağı; Croatia Airlines’in 9A-CAE tesciliyle Airbus A220-300 oldu
Göz alıcı katılım ise Orman Genel Müdürlüğü‘nden geldi…
Stand görevlileri ve uçak başı görevli pilot, teknisyen çok ilgiliydiler. Getirmiş oldukları hava araçları şunlardı;
OR-2038 Air Tractor 802A tanker yangın söndürme uçağı (3 ton su atma kapasitesine sahip).
OR-2026 Air Tractor 802A amfibik yangın söndürme uçağı (3 ton su atma kapasitesine sahip).
OR-1019 T70 yangın söndürme helikopteri (TUSAŞ’ta lisans altında montajı yapılmış, elektronikleri ASELSAN eseri olan, özgün tasarımlarla millileştirilmiş, 2,5 ton su atma kapasitesine sahip)
OR-3127 Bell 429 yangın yönetim helikopteri
OR-1839 Beechcraft King Air 350 havadan yönetim uçağı ile havacılık ve uçak meraklılarının gözlerini şenlendirdiler.
İstanbul Airshow 2024’e biz de Gölyaka Hava Sporları Derneği olarak katıldık ve çok verimli geçti. Özverili desteklerini esirgemeyen başkan yardımcımız Samet Kalyoncu’ya, kızım Elif Sarı ve oğlum Baran Ege Sarı’ya teşekkürlerimi buradan da iletmek istiyorum.