İTÜ ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasındaki iş birliği sayesinde, ilk yerli “çok hafif uçak” üretimi için düğmeye basıldı. Çok Hafif Uçak (Very-Light Aircraft – VLA) olarak adlandırılan uçaklar, öğrencilerimiz tarafından ülkemizde geliştirilip tasarlanacak. Protokol uyarınca uçakların üretimini ise TUSAŞ üstlenecek.
Bu tarihi protokolle birlikte öğrencilerimiz, VLA kategorisinde iki kişilik bir adet prototip uçak tasarlayacak ve geliştirecek. Uçakların üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri ise TUSAŞ tarafından, öğrencilerin katılımıyla tamamlanacak. Bu ay başlayacak projenin tasarım çalışmalarının bir yıl süreceği ve projenin tamamının 24 aylık sürede tamamlanmasının planlandığı bildirildi.
Çok Hafif Uçak (VLA) Geliştirilmesine Yönelik Bağımsız Araştırma Geliştirme (B-ARGE) Projesi kapsamında yapılan iş birliği protokolünün imza törenine Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca’nın yanında, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Borat, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, TUSAŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, TUSAŞ Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem ile Rektör Yardımcımız ve projenin İTÜ ayağının koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Özkol, Rektör Yardımcılarımız Prof.Dr. Ali Fuat Aydın, Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu, Prof.Dr. Alper Ünal, Prof.Dr. Tayfun Kındap, ile İTÜNOVA TTO Genel Müdürü Dr. Ercan ÇİTİL ile proje ekipleri katıldı.
Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Milli uçak çalışmalarına İTÜ’lü öğrencilerden önemli katkı.”
Bu önemli iş birliğinin ilk adımının atıldığı törende konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, üniversitemizin yetiştirdiği kişilerin gelecekte milli uçağımızı yapmada rol oynayacağını söyleyerek, törenin tarihi bir an olduğuna vurgu yaptı. Bu iş birliğinin, üniversite-sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu belirten Rektörümüz, öğrencilerimiz ve danışman akademisyenlerimiz tarafından yürütülecek projenin üniversitemiz adına bir gurur kaynağı olduğunu sözlerine ekledi. İTÜ’nün, Türkiye’nin mühendislik eğitiminin öncülüğünü üstlenmesi sebebiyle, bu iş birliğinin üniversitemizin misyonuna yakıştığını belirten Prof. Dr. Mehmet Karaca, projenin teknik altyapısının (know-how) tamamen öğrencilerimiz ve mühendislerimizle İTÜ’de üretileceğini vurguladı. Milli uçakta emekleme aşamasının geride kaldığının altını çizen Rektörümüz, artık yürüme evresine gelindiğini, üniversitemizin de bu iş için doğru adres olduğuna dikkat çekti.
Proje ekibi hakkında da bilgi veren Rektörümüz konuşmasına: “Bu projede uçak, uzay, makina, elektrik, elektronik, endüstri mühendislikleri ve endüstriyel tasarım programlarında eğitim gören, çoğu 3. Sınıf öğrencisi en az 25 öğrenci çalışacak. Öğrenci grubuna uçak, elektrik ve elektronik lisans programlarından 11 adet öğretim üyesi danışmanlık yapacak. TUSAŞ ise çalışmalara yön verilmesi ve ürünün ortaya çıkarılmasına yönelik birikimlerini öğrencilerimize aktaracak 11 mühendisiyle tasarım danışmanlığını üstlenecek. Öğrencilerimiz, tasarım çalışmalarını bir yıl içinde, öğretim üyelerimiz ve TUSAŞ mühendisleri danışmanlığında tamamlayacaklar” sözleriyle son verdi.
Törende konuşan TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Oğuz Borat ise üniversitemizin taşıdığı potansiyeli kurumlara da yansıttığını belirtti. Borat, üniversitemizle birlikte çalışmalarının diğer üniversitelerde de benzer projeler yapılmasına örnek olacağına, TUSAŞ Genel Müdürü ve mezunumuz Doç. Dr. Temel Kotil’in de çabalarıyla bu enerjinin ülkenin tamamına yayılacağına inandığını söyledi.
Doç. Dr. Temel Kotil: “Bu başlangıç İTÜ’ye nasip oldu.”
TUSAŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil ise bu proje sayesinde, 1983 yılında Uçak Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduğu ve ardından 10 yılı aşkın süre boyunca akademisyen olarak da emek verdiği üniversitemizle yeniden buluşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kotil, proje konusu VLA uçaklar hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı. VLA uçakların 700 kg ağırlığında olduğunu ve öğrencilerimizin iki yılda tasarlayacağını belirten Kotil, TAI ve TUSAŞ olarak gereken altyapı yazılım ve bilgilendirme desteğini ise kendilerinin vereceğini, bu süreçte üretim aşamasını da üstleneceklerini söyledi. Proje tamamlandığında üretilecek uçağın Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (European Aviation Safety Agency – EASA) sertifikasını alması, iki kişinin emniyetli bir şekilde uçuşunu sağlayabilmesi ve ticari değer yaratması hedefleniyor. Mezunumuz ve eski öğretim üyemiz Kotil, uçağın bu aşamadan sonra sivil havacılıkta kullanılmak üzere hazırlanacağını ve zaman kaybetmeden seri üretimine geçileceğinin müjdesini verdi. Kotil konuşmasını: “Bu başlangıç İTÜ’ye nasip oldu. Sadece İTÜ değil Türkiye’deki bütün üniversitelerle bu çalışmaları yapmak istiyoruz.” diyerek noktaladı.