Kapatılan iki havalimanı aşı merkezi oluyor.
Alman hükümeti, 8 Kasım 2020’de yetmiş yıldır hizmet verdikten sonra kapatılan Berlin Tegel Havalimanı’nın 2020 Aralık ortasında COVID-19 salgınına karşı aşı merkezi olarak yeniden açılacağını duyurdu.
27 Kasım 2020’de, 2021’in başlarında aşılama sürecini geliştirme hedefleri doğrultusunda, Alman hükümetinin kapanan Tegel Havalimanı’nı (TXL) aşılama merkezi olarak yeniden düzenleme planlarını açıkladı.
COVID-19 aşılama merkezlerinin proje koordinatörü Albrecht Broemme yerel basına verdiği demeçte, havaalanının günde 3 bin ile 4 bin kişiyi aşılayacağını söyledi.
Broemme, “bu proje için hazırlanacak havalimanında, Kaç adet [aşı] kabini ve ne kadar alana ihtiyacımız olacağını düşünerek bir sistem geliştirdik. Tegel Havalimanının C Terminalindeki aşılama süreci ise bir saat sürecek.” dedi.
Terminal C’nin yenilenmesine yönelik çalışmalar henüz başlamamış olmasına rağmen, havaalanı binası metal çit ve dikenli tellerle kapatıldı. Kapalı havalimanındaki yeni aşılama merkezinin, her ziyaretçinin izleyeceği kayıttan asıl aşılama yerine kadar belirlenmiş bir rotası ile merkezde, doktor muayeneleri için özel binaların yanı sıra kontroller yapılırken ziyaretçilere eşlik eden insanlar için bir bekleme odası olacak.
Ancak yerel basında çıkan haberlere göre, Almanya’da hastane çalışanları eksikliği yaşanırken, yetkililer emekli hemşirelerin yanı sıra tıp öğrencilerinin ve hatta işten çıkarılan uçuş görevlilerinin C Terminali’ndeki aşı merkezinin ekibine katılacağını bekleniyor.. Aşılama karşıtı aktivistlerin merkeze erişimi engellemeye çalışması durumunda güvenliği sağlamak için Terminal C güvenlik görevlileri tarafından korunacak.
2008 yılında kapatıldıktan sonra mülteci barınma merkezi, velodrom ve buz pateni pisti olarak kullanılan bir başka eski Berlin havalimanı olan Tempelhof da aşı merkezi olarak belirlendi.
Sağlık Bakanlığı, dört merkeze yayılmış altı aşılama merkezi ile Berlin’de günde 20.000 kişiyi aşılayabileceğini hesapladı.