Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Katar Hava Yolları Ortadoğu’da eski rotalarına ne zaman dönecek?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn ABD’nin hava sahalarını Katar’a açmaya itirazlarını sürdürürken, sorunun aşılması için taraflar arasında aşama kaydedildi.

Yaklaşık üç yıldan beri hava sahalarını Katar’a kapatan bu ülkelerin tutumu, 2022 yılında Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası için büyük bir handikap olarak görülüyor.

Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri(BAE), Bahreyn ve Mısır’ın Haziran 2017’de diplomatik ve ticari bağları koparmasından sonra uçuş rotalarını değiştirdi ve bu durum Qatar Airways’in yakıt faturasında, Katar’ın Mart 2019’da sona eren mali yılı itibariyle 637 milyon dolarlık zarara neden oldu.

Amerika Birleşik Devletleri ilgili devletlerin boykotunu kaldırmaları için girişim başlattı.

Amerika söz konusu ülkelerin hava sahalarını açmaları için yeni bir çözüm arayışı içinde. Buna göre American Airlines’in(AA), yeniden Katar’a sefer başlatması, ancak bunun içinde diğer ülkelerin hava sahalarının ulaşıma açılması isteniyor.

Katar hükümet sözcüsü, “ABD’nin hava sahası ablukasını kaldırmak için sürdürdüğü çabaları takdir ettiğini” söyledi.

Katar Hükümeti, Dünyanın en çok izlenen spor etkinliği olan Dünya Kupası’nı en iyi şekilde düzenlemek için milyonlarca dolarlık yatırım yaparken, Kasım 2022’de başlayacak bir aylık turnuva için 1 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanıyor. Normal şartlar altında seyircilerin büyük bir kısmının Orta Doğu’dan gelmesini bekleniyor, ancak bölgedeki üç ülkeden özellikle- Suudi Arabistan, BAE ve Mısır– hava sahalarını kullanma izni çıkmadıkça bunun sorun yaratacağı bir gerçek.

Az da olsa ilerleme var

Suudi Arabistan ve Mısır’ın bu ayın başlarında BAE’nin yaptığı benzer bir hareketin ardından Katar’a posta hizmetlerine yeniden başladıklarını duyurmakla birlikte, yakın bir gelecekte hava sahasının açılması konusunda daha esnek davranacakları öngörülüyor.

Haziran 2017’de Katar, Birleşmiş Milletler’in havacılık kuruluşu olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ile uluslararası hava sahası hukukunu düzenleyen 1944 konvansiyonunu bozduğunu iddia eden  ülkelere dava açmıştı. Hava sahasını Katar’a yeniden açma çabalarına yakından izleyen bir gözlemciye göre, hava sahalarının herhangi bir nedenli tekrar kapatılmayacağına dair güvence verilmesi durumunda Katar’ın davadan vazgeçmesi büyük bir ihtimal.

American Airlines ve Qatar Airways, 25 Şubat’ta yeniden codeshare” anlaşması imzaladı.
Taraflar arasında daha önceden mevcut olan ve 2018 yılında American Airlines’ın tek yanlı bir biçimde askıya aldığı anlaşma kapsamında,Qatar Airways özellikle, American Airlines’ın Dallas-Fort Worth, Chicago O’Hare, Philadelphia, Miami, New York-JFK ve Los Angeles hub’larından yapmış olduğu seferler için kendi uçuş koduyla bilet satışı yapacak ve ABD ile Avrupa arasındaki uçuşlar da anlaşmaya dahil edilecek.

Qatar Airways, American’a Ortak Olur mu?

Öte yandan havayolu101‘in aktardığına göre, 2016 yılının sonlarında Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker, Qatar Airways, British Airways ve American Airlines arasında bir yakın işbirliği (joint venture) anlaşması imzalanmasını umduğunu açıklamıştı.
2017 yılı ortalarında ise Qatar Airways, American Airlines’ın %10 oranında hissesini satın almak istediğini duyurmuştu.
800 milyon USD’yi aşan bir yatırım anlamına gelen ve tek taraflı olarak yapılan bu girişim, American CEO’su Doug Parker’ın konu hakkında yaptığı açıklamadan anlaşıldığı kadarıyla, pek de sıcak karşılanmamıştı.
Amerikan tarafının mesafeli duruşuna karşın Qatar Airways, borsada işlem gören American Airlines hisselerinden %4,75 oranına ulaşana kadar satın alma işlemine başlayacağını açıklamıştı.
Bu orandan daha American Airlines hissesine sahip olabilmek için, şirketin yönetim kurulundan onay alınması gerekiyor.
Qatar Airways’in geçen hafta, aralarında British Airways’in de bulunduğu IAG adlı grup şirketindeki hisse oranını yüzde 25’e çıkarmıştı.

 

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR