Kış mevsimi tüm canlılar için bir çok olumsuzluk yaratırken bilhassa havacılar için ayrı bir önem taşır. Sadece iniş kalkış safhaları değil hemen hemen tüm operasyon olumsuzluklardan etkilenir. Olumsuzluklardan kısaca bahsetmek gerekirse aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
Şayet dış hava sıcaklığı +10 ile -40 c derece arasında ve ortamda görünür nem ve uçak üzerinde belirtilen limitler üzerinde buzlanma söz konusu ise(sis, pus, yağmur veya kar) uçaklar kalkış öncesi mutlaka alkolle yıkanır. Uçak üzerinde buz önleyici sistemler çalışır hale getirilir. Sıcaklığın çok düşük olduğu bölgelerde çıplak elle uçak gövdesine temas etmekten kaçınılmalıdır.
Apron ve taksi yollarında hareket halindeyken frenlemeden azami istifade edebilecek şekilde minimum süratle hareket edilir. Ani ve sert frenlemelerden kaçınılır.
Pist üzerinde kalkış esnasında ilgili dokümanlarda belirtildiği şekilde hızlandırma başlatılır ve uygun şekilde kalkış tamamlanır. İnişte ise pist üzerinde birikinti varsa hazırlık esnasında durma mesafesi titiz bir şekilde hesaplanarak teker koyduktan sonra sürati azaltacak tüm araçlar (speedbrake, thrust reverser, autobrake) uygun şekilde gecikmeksizin kullanılır. Sürat kontrol edilebilir hale gelene kadar bu araçların kullanımı devam ettirilmelidir.
Tüm uçuş boyunca belirtilen hava sıcaklığında ve görünür nem ortamında buz önleyici ve giderici sistemler çalışır halde bulundurulmalıdır. Tüm operasyon esnasında her iki pilot emniyetli operasyon için azami dikkat ve yardımlaşmayı sürdürmelidir.
Uçuş operasyonu planlama safhası ile başlar. Eğer bir pilot uçağa geçtiğinde tüm operasyonu emniyetle devam ettirebileceğini düşünüyorsa, ÇOK büyük yanılgı içindedir. Bilhassa Havayolu işletmesi pilotu bir sonraki uçuştan bir gün önceden gerekli hazırlıklarını( istirahat, uçuşuna ait kalkış, varış meydanları ve yol boyu meteorolojik bilgiler) gözden geçirerek uçuşa gelmelerini önemle tavsiye ederim. Şartlar ne olursa olsun çok daha rahat ve emniyetli bir uçuş operasyonunu gerçekleştirebilecektir.
Burada gündeme getirdiğim konular pilotlarımızın birçoğu tarafından bilinen gerçeklerdir. Bununla beraber yeteri kadar özen gösterilmediği için olaylar ve kazalar yaşanmaya devam etmektedir. Değerli pilot arkadaşlarım emniyetle uçabilmek için başvuracağınız en önemli kaynak uçaklarınızın ve işletmelerinizin operasyon el kitaplarıdır. Sorularınızın tüm cevaplarını orada bulabileceksiniz.
Değerli arkadaşlarım asla unutmayın, “ benim yıllarca uçuş tecrübem var, ben her şeyi biliyorum” dediğiniz gün OLASI BİR KAZA İÇİN BÜYÜK BİR ADIM ATMIŞ OLURSUNUZ. Yaklaşan kış mevsiminde bu durumu asla yaşamayın.
Emniyetli Uçuşlar Dileriz
Eyup Turşucu
Kaptan Pilot (E)
Kaza Araştırma Uzmanı