Hava yolu şirketlerinin kendi çıkarlarından başka bir şeyi önemsemeden yaptığı uçuş planlamaları; Türkiye’nin Tarım Başkenti ve Turizm Cenneti olan Şanlıurfa’yı ekonomik olarak olumsuz etkiliyor. Şanlıurfa’ya günde 6-7 sefer düzenlenirken, Trabzon’a 26-27, Van’a ise 22 sefer düzenleniyor.
TÜMSİAD Şanlıurfa Şubesi Hava yolu şirketlerinin Şanlıurfa uçuşları ile ilgili tavırlarını değerlendirdi.
Uçuş sayısının ve uçuş zamanlarının taleple örtüşmediğine dikkat çeken TÜMSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı M.Sadık Sade, başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere yetkisi olan herkesi duyarlı davranmaya davet etti. Konuya sahip çıkması gerekenlerin ilgisizliğine ve girişimlerde bulunmamasına bir anlam veremediğini söyleyen Başkan Sade, “Türk Hava Yolları ve diğer özel hava yolu şirketlerinin Şanlıurfa’nın taleplerini hiçe sayaraktan yaptıkları keyfi uygulamaları anlamak mümkün değildir. Şanlıurfa özellikle turizm sezonlarında negatif ayrımcılığa tabi tutuluyor. Adeta turizmimizi baltalamak için hava yolu şirketleri birbirleriyle yarışıyor. Bunu söylerken tüm hava yolu şirketlerini kastediyorum. Yıllarını turizme vermiş bir dostum 1-20 Mayıs tarihleri arasında 1.800 kişinin Gaziantep Havaalanını kullandığını söyledi. Şanlıurfa’nın Kıbrıs’ta okuyan 20 bin öğrencisi var ama Kıbrıs’a uçak seferi yok. Kıbrıs’a gitmek isteyenler en yakın Gaziantep’ten uçmak zorunda kalıyorlar. Yani Gaziantep’in Kıbrıs yolcularının çoğu Şanlıurfa’dan.
Her gün Hatay’dan Suudi Arabistan’a sefer var. Yolcuların bir çoğu Şanlıurfa ve civar illerden. Hava yolu şirketleri Şanlıurfa’ya günde 6-7 sefer düzenlerken, Trabzon’a 26-27, Van’a ise 22 sefer düzenliyorlar. Bizim potansiyelimiz var iken sefer sayılarımız yetersiz. Buna karşılık yolcusu olmayan kentlere bile hareketlilik olması adına çevre illerden esirgenen ilgi gösterilmiş. Kışın en ufak bir kar yağışında veya siste ilk gözden çıkarılan il Şanlıurfa oluyor. Yazın ise firmaların kâr hırsına kurban gidiyoruz. Yüzde 75’in üzerinde doluluk oranı olan firma Şanlıurfa uçuşlarını iptal ediyor.
Yurt dışından gelen bir sanayici, iş adamı veya misafir Şanlıurfa aktarması için saatlerce, belki gün boyu beklemek zorunda kalıyor. Bir sanayici için dünyayı küçülten en önemli faktör o ilden yapılan uçak seferleridir. Buna ilaveten yerel turizm şirketlerimiz uçak biletlerinin pahalılığı yüzünden tur paketleri satamıyorlar. Bazı durumlarda Avrupa ülkelerine uçuş fiyatına hatta daha pahalıya Şanlıurfa biletleri satılıyor. Yeni tarifelere göre Türk Hava Yollarının taban fiyatı Şanlıurfa için 230 TL olarak belirlenirken, Gaziantep’te bu fiyat 180 TL civarı. Birilerinin bu gidişata dur demesinin zamanı çoktan geldi.
Hava yolu şirketleri tek kelimeyle Şanlıurfa’yı hafife alıyorlar. Bizim potansiyelimiz üzerinden başka illere kıyak çekiyorlar. Başkalarının içimize sokmaya çalıştığı ayrımcılığı bizim dediğimiz firmalar yapıyor. Siyasi iradenin bu konuya el atması ve ilgilileri sert bir şekilde uyarması gerekiyor. Ramazanın ilk günü bir seferimiz daha eksilecek. Serbest piyasa diyerek bizleri mağdur edenlerden şikayetçiyiz. Yapılanları unutmayacağız. Acilen Ankara ve İstanbul sefer sayıları artırılmalı ve sefer saatleri ihtiyaca göre ayarlanmalıdır. Her gün İzmir, Lefkoşa, Antalya ve Bursa’ya seferler düzenlenmelidir. En azından haftanın 3 günü Suudi Arabistan’a uçuşlar planlanmalıdır ” şeklinde konuştu