Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Larnaka Uçtu Ercan Baktı

Eski KKTC Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, tur operatörlerinin teşvik oranlarının yetersizliğinden dolayı turistleri Larnaka Havalimanı üzerinden ülkeye getirdiğini, bu nedenle Ercan Havalimanı’nın ve KKTC devletinin milyonlarca Euro kayba uğradığını söyledi

Bu yıl yeniden belirlenen ve 1 Ocak 2017 tarihinde uygulamaya konan turizm teşviklendirme esaslarını belirleyen protokol, charter seferlerinin azalmasına neden olurken, tur operatörleri yönünü Larnaka Havalimanı’na çevirdi. Yeni teşvik oranını yetersiz bulan operatörlerin, bilet fiyatlarının daha ucuz olması ve daha çok hava yolu şirketi bulunması nedeniyle tercih ettiği Larnaka Havalimanı kazanırken, Ercan Havalimanı kaybetti. Turistleri Larnaka üzerinden KKTC’ye getiren operatörlerin batmamak için bu yolu seçtikleri belirtilirken, son 7 ayda Ercan’ın 3 Milyon Euro, devletin ise 4-5 milyon Euro vergi kaybı olduğunu ifade edildi. Turizm Bakanlığı eski Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, teşvik oranlarının değişmesi ile tur operatörlerinin Larnaka Havalimanı üzerinden ülkeye turist getirdiğini, devletin de getirilen turist başına teşvik verdiğini ifade ederek, bu nedenle son 7 ayda devletin ve Ercan Havalimanı’nın milyonlarca Euro kayba uğradığını söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Aşıkoğlu, “Biz parayı Rum tarafına veriyoruz. Larnaka güçleniyor. Ercan giderek zayıflıyor.” dedi.

YENİ TEŞVİK BİZİ BİTİRDİ

Aşıkoğlu, 2016-2017 turizm sezonunun kapanmak üzere olduğunu, 2018-2019 turizm sezonuna girileceğini ifade ederek yaşanan sorunları ve atılması gereken adımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Aşıkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “2016-2017 yılı turizm sezonunda geçen senelere göre bir yükselme oldu. Bu yükselmenin iki nedeni var. Birincisi 2015 yılında imzalamam 7 gecelik alman operasyonu, ikincisi yeni teşvik sisteminden sonra charter seferler çöktüğünde tur operatörlerinin İsrail’e yönelmesi. Mesela bu sezon Larnaka üzerinden 40 bin civarında İsrailli turist geldi. Bu ilk etapta sevindirici olsa da aslında bize zarar Rum’a yarar bir durum ortaya çıktı. Biz 2009 yılından bu yana Ercan Havalimanı’nı yükseltmeye çalışan bir yaklaşım sergilemiştik. Charter seferlerle birlikte Avrupa piyasasına açılmıştık. Ancak yeni teşvik sistemi nedeni ile tur operatörleri Larnaka Havalimanı’na yöneldi. Gerek uçak biletlerinin daha ucuz olması gerekse de daha fazla hava yolu bulunması nedeni ile Larnaka Havalimanı’na artan bu talep, Rumların kazanmasına neden oldu.”

MİLYONLARCA EURO KAYBIMIZ VAR

KKTC devletinin Larnaka’dan gelen turist başına teşvik verdiğini, ayrıca bunun yanı sıra tanıtım ve broşür destekleri için de bütçe ayrıldığını kaydeden Aşıkoğlu, “Larnaka üzerinden 60-70 bin arasında turist geliyor ve bu rakamlar üzerinden devlet teşvik veriyor. Bu teşvik Larnaka Havalimanı’na yarıyor” dedi. Larnaka Havalimanı’nın güçlenirken Ercan Havalimanı’nın zayıfladığını ifade eden Aşıkoğlu, bu şekilde devam etmesi halinde Ercan’ın daha da çökeceğini, uçak bileti fiyatlarının daha da artacağını söyledi. Aşıkoğlu, son 7 ayda Ercan’ın 3 Milyon Euro kayba uğradığını, devletin ise vergi açısından 4-5 milyon Euro kaybı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Biz parayı Rum tarafına veriyoruz. Larnaka güçleniyor. Ercan giderek zayıflıyor. Uçak sayısı, koltuk arzı azalıyor. Biletler daha da pahalılaşıyor. Bir devlet teşviki ülkesi kalkınsın diye verir ancak devlet kendi eliyle bize değil, Larnaka’ya destek veriyor” ifadelerini kullandı.

ALACAKLARI BİR KARAR HERŞEYİ DEĞİŞTİRİR

Aşıkoğlu, Larnaka’ya mecbur kalan turizmcileri bekleyen tehlikeleri ise şöyle açıkladı: Tur operatörleri Larnaka’ya yöneldi ancak her şey Rum’un alacağı karara bakıyor. Rum, kuzeye geçecek otobüslere alanının bir buçuk metre ilerisine park etme şartı getirse turizm biter. Nasıl bir ülke kendisini böyle bir noktaya getirir. Ya da Rumlar, kendi kapasitesini kullandırmama kararı alacak. Bu durumda turizmciler ne yapacak. Geçtiğimiz günlerde Larnaka üzerinden gelecek 20 kişilik gruba birçok şart koşulmuştu ve sorun yaşanmıştı. Bu sorunlar daha da artabilir.”

ETKİN POLİTİKA ŞART

Ercan’dan getirilmesi gereken turistin Larnaka’dan getirildiğini, tur operatörlerinin bu durumdan memnun olduğunu ancak KKTC’nin kaybettiğini kaydeden Aşıkoğlu, tarifeli seferler koyup ülkeye turist getireceğimize teşvik sistemini değiştirip tur operatörlerinin başka yönlere kaymasına neden oluyoruz” ifadelerini kullandı. KKTC turizminin şans oyunları sektörüne mahkûm bırakıldığını savunan Aşıkoğlu, Avrupa pazarının çöktüğünü belirterek, “Bizi kurtaracak olan Avrupa pazarıdır ancak çok zayıfladı” dedi. Turizmde planlama olmadığını, günü birlik politikalarla işlerin yürütülmeye çalışıldığını dile getiren Aşıkoğlu şunları söyledi: “Turizm bakanını ya da bürokratları eleştirmiyorum. Bir bakan tek başına ne yapabilir. Bir devlet politikası oluşturulmalı ve ona göre bütçe ayrılmalıdır. Aşıkoğlu, 2016-2017 turizm sezonunun kısa süre sonra kapanacağını ifade ederek, 2018 yılı için ciddi önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

ÖNLEM ALINMAZSA SIFIRLANIRIZ

Aşıkoğlu, hükümetin tarifeli seferlerden oluşan bir havayolu kurabileceğini, bu havayolunun da charter seferlerle Avrupa’ya bağlanması gerektiğini belirterek, böyle bir önlemin turizmi kurtarabileceğini kaydetti. Şahapoğlu, “Önümüzdeki sezon Avrupa’ya açılmazsak sıfırlanma noktasına geliriz” şeklinde sözlerini noktaladı.

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR