Son 20 yılda Latin Amerika ve Karayipler’deki (LAC) havayolları taşınan yolcu sayısını %250’den fazla artırdı ve iç ve dış hat teklifleri de %30’dan fazla arttı.
Böylelikle bölge, küresel havacılığın büyümesi için yeni bir sınır olarak ortaya çıkıyor ve uluslararası turistlerin ilgisini çekme ve bağlantı kurma konusunda muazzam bir potansiyel sunuyor.
Bahamalar’ın başkenti Nassau’da düzenlenen ALTA Genel Kurul Toplantısı’nda Türk Hava Yolları COO’su Ahmet Olmuştur; AA2000’in CEO’su Daniel Ketchibachian; IATA Başkanı Willie Walsh ve CNN Sunucusu Gabriela Frias, bölgenin zengin çeşitliliğinin ve kültürel olanaklarının burayı dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler için nasıl dikkat çekici bir destinasyon haline getirebileceğini düzenlenen bir panelde tartıştılar.
Ahmet Olmuştur: «130 ülkede faaliyet gösteriyoruz, bu da çeşitli otoritelerle işbirliği yapmamıza ve her destinasyona değer katmamıza olanak sağlıyor. Deneyimlerimiz bize, birlikte çalışarak uçuş sayısını önemli ölçüde artırabileceğimizi ve daha fazla insanı birbirine bağlayabileceğimizi öğretti. Türk Hava Yolları, Şili’nin Santiago ve Peru’nun Lima gibi kentlerine yeni rotalar açmayı planlayarak bölgedeki operasyonlarını genişletiyor. “Bu genişleme sadece bağlantıyı geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda yerel turizm üzerinde olumlu bir etki de vaat ediyor.”
Daniel Ketchibachian: “Bugün Arjantin’de yaşananlar, birçok havayolunun yıllardır istediği bir süreç. Engelleri ortadan kaldırmak, düzenlemeleri azaltmak ve açık gökyüzü denilen şeye başlamak gerekiyor. Tarihsel olarak tartışılan tüm Hava Hizmetleri Anlaşmaları artık daha esnek hale getiriliyor ve bu, Latin Amerika’da havacılığın geleceğini tanımlamak için temel olan bazı kısıtlamalar yaratmanın durdurulması anlamına geliyor.”Tüm havayollarına yaklaştığımız ve giderek bağlantılı bir ülke olmak için çalıştığımız yeni bir aşama yaşıyoruz.
Willie Walsh: “LAC’deki sektör, dünyanın çoğuna kıyasla ağır vergilere tabi. Maliyetler yüksek ve altyapı henüz gelişmemiş. Bölgenin demografik ve coğrafi faktörleri ve fırsatları göz önüne alındığında potansiyel çok büyüktür, ancak aşırı vergilendirmenin yarattığı olumsuz etki konusunda özellikle kamu politika yapıcıları arasında daha fazla farkındalık gerekli. Çünkü dünyanın neresinden gelirse gelsin, ülkeler çok şey sunabilir ama fiyat her zaman bir faktör olacaktır.”
Gabriela Frias: “Ortak bir hedefe sahip olmak iş yaratmayı, büyümeyi ve ilerlemeyi temsil ediyor. Sorun şu ki, hükümetler zaman zaman özel sektörü ekonomik ve sosyal kalkınmada bir ortaktan ziyade rakip olarak görüyor ve bu zihniyetin değişmesi gerekiyor.”
Ahmet Olmuş: “Bölgede bu şekilde büyüdük, başından beri hatırladığım kadarıyla 2009 yılında Sao Paulo’da ve bugün kuzeyde Mexico City’den Buenos Aires, Havana, Bagota’ya kadar bölgede 8 noktaya uçuyoruz. İyi haber şu ki, bu yıl 18 Aralık’ta Şili’nin Santiago kentine uçuşlara başlayacağız. Başladığımız günden bu yana bu bölgede 5 milyon yolcu taşıdık. Ayrıca yerel havayolları ile Copa, Avianca, Latam, BOA, Azul ile de işbirliği yaptık. Hem Latin Amerika’dan tüm dünyaya, hem de dünyanın her yerinden Latin Amerika’ya bağlantının artırılması için çalışacağız. Harika bir altyapı gerekiyor, bu yüzden hükümet yeni bir havaalanı inşa etmeye karar verdi; bu karar 2015’te alındı, inşaat aynı yıl başladı ve 2019’da tamamlandı. Bu önemli çünkü havayollarının havalimanlarıyla el ele gitmesi gerekiyor.”
Daniel Ketchibachian: “Eski Ezeiza havalimanında saatte 70 uçuş yapıyorduk, yenisinde ise 120 uçak hareketi yapmamıza olanak sağlıyor. Yetkililer bize karşı çok nazik ve yerel havayollarıyla iyi bir ilişkimiz var. Dünyada 53, Arjantin’de 35 havalimanındayız.
Gabriela Frias: “Alaycı görünme riskine rağmen, sorun sadece havayolları değil, genel olarak Latin Amerika. Yıllardır bir eksikliği gördük, neyin eksik olduğunu biliyoruz, ne yapmamız gerekiyor, anlaşma yapıp yapmalıyız. Eksik olan herkesin ortak bir amaç etrafında bir araya gelmesidir. Bir gazeteci olarak, insanların geçmişte yaptıklarının işe yaradığını hatırlatan 3 bölüm olduğunu düşünüyorum. Bu tarihi anlardan biri, John F. Kennedy’nin 1961’de Kongre’de yaptığı konuşmadır: “Bu Ulusun, bu on yıl sona ermeden bir insanı Ay’a indirme ve onu güvenli bir şekilde Dünya’ya geri getirme hedefine ulaşmaya kendini adaması gerektiğine inanıyorum. Bazen hükümetler özel sektörü komşudan çok düşman olarak görüyor, bence öncelikle birlikte çalışmaya, farkındalığa, topluluklara ihtiyacımız var.
Toplumların ve devletlerin hedefinin büyümek ve hırslı, gerçek bir lidere sahip olmak olduğunu düşünüyorum, Latin Amerika’da uzun süredir hırsımızı kaybettiğimizi ve o kadar kutuplaşmış olduğumuzu düşünüyorum ki ekonomik konularda anlaşmaya varmak çok zor.”
Willie Walsh: “Havayolları ve Havalimanları aynı sektörde değil, pek çok ortak noktamız var ve insanlar bizi gördüklerinde bunun aynı olduğunu düşünüyorlar, ancak biz aynı değiliz, bazı durumlarda sizin için önemli olan şey, aynı şey değildir. diğeri için de aynı şey geçerli. Kolayca pes ederiz, yenilgiyi kabul ederiz, denemeye devam etmemiz gerekirken hükümetlerle ilişkiler önemlidir, ancak yine de hedeflerimizin peşinden gitmeli ve mücadele etmeliyiz. Son derece dayanıklı bir sektörüz, karbondan arındırma büyük bir zorluk ve bunu yapmak zorundayız.
Teknoloji bize yardımcı oluyor ve sonuçta yolcu en kolay ve en erişilebilir süreçleri istiyor, teknoloji de bu anlamda yardımcı oluyor ve iyi olan şu ki, bu ihtiyaçları karşıladığımıza inanıyorum.
Teknoloji 90’lı yıllardan günümüze yakıt verimliliğini de büyük ölçüde artırmayı başardı; bu, sektörü daha verimli hale getiriyor ve hükümetler için güçlü bir mesaj çünkü bazı insanlar vergilerin çevre sorununun çözümü olduğuna inanıyor, ancak vergiler yalnızca bunun ortadan kalkacağı anlamına geliyor. Daha az insan seyahat ettikçe uçuşlar ve havayolları çalışmaya devam edecek.”