Avusturya Havayolları, Brüksel Havayolları, Eurowings, Lufthansa, SWISS gibi havayollarının bağlı ortaklıkları olduğu Lufthansa Grubu’ndan beklenmedik bir hamle. Havayolu grubu, Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesi ile Birleşik Krallık, Norveç ve İsviçre’den kalkan grup içindeki tüm yolculara ek ücret ekleyecek. Bu ücret, 26 Haziran Çarşamba gününden itibaren yapılan rezervasyonlar ve 2025 yılından itibaren yapılan geziler için geçerli olacaktır.
Ek ücret mesafeye ve seyahat sınıfına bağlıdır. Lufthansa Grubu 1 ila 72 avro arasında bir ek ücretten bahsediyor ancak Brüksel Havayolları sözcüsü VRTNWS’ye çevresel ek ücretin maksimum 36 avro olacağını söyledi.
” Her yıl yeni teknolojilere milyarlarca dolar yatırım yapıyoruz ve uçmayı adım adım daha sürdürülebilir hale getirmeye ve ölçeklendirmeyi artırmaya yardımcı olan yenilikler üzerinde ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Lufthansa Grubunun ötesinde önemli teknolojiler. Ayrıca Lufthansa Grubu uzun yıllardır küresel iklim ve hava durumu araştırmalarını aktif olarak desteklemektedir. Ancak havayolu grubu, önümüzdeki yıllarda mevzuat gereklilikleri nedeniyle giderek artan ek maliyetleri tek başına karşılayamayacak. 2025 yılı için beklenen bu maliyetlerin bir kısmı artık yeni Çevresel Maliyet Ek Ücreti kapsamında karşılanacak .”
Lufthansa, diğer şeylerin yanı sıra, AB’nin 2025’ten itibaren geleneksel kerosene daha fazla sürdürülebilir yakıt (sürdürülebilir havacılık yakıtı veya SAF) ekleme yükümlülüğüne atıfta bulunuyor. Ancak SAF çok daha pahalı. Örneğin Avrupa Birliği’nin emisyon ticaret sistemine (AB ETS) yapılan ayarlamalar da bir rol oynamaktadır.
Lufthansa Grubu, uçmayı daha sürdürülebilir hale getirmek için halihazırda her yıl milyarlarca dolarlık yatırım yaptığını söylüyor. Grup, CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar (2019’a kıyasla) yarıya indirmeyi ve 2050 yılına kadar CO2 nötr olmayı istiyor
Lufthansa Grubu Çevresel Maliyet Ek Ücretini uygulamaya koyuyor
Lufthansa Grubu Çevresel Maliyet Ek Ücreti getiriyor. Ek ücret, düzenleyici çevre gereklilikleri nedeniyle sürekli artan ek maliyetlerin bir kısmını karşılamayı amaçlıyor. Bunlar arasında, 1 Ocak 2025’ten itibaren Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden yapılan kalkışlar için Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) için başlangıçta yüzde iki olan yasal karışım kotası, AB Emisyon Ticaret Sistemi’ndeki (EU ETS) ayarlamalar ve Uluslararası Havacılık için Karbon Dengeleme ve Azaltma Planı (CORSIA) gibi diğer düzenleyici çevre maliyetleri yer alıyor.
Çevresel Maliyet Ek Ücreti, Lufthansa Grubu tarafından 27 AB ülkesinin yanı sıra Birleşik Krallık, Norveç ve İsviçre’den kalkan ve satılan tüm uçuşlar için geçerlidir. Ek ücretin miktarı uçuş rotasına ve ücrete göre değişmekte olup 1 euro ile 72 euro arasında. Çevresel Maliyet Ek Ücreti, 26 Haziran 2024’ten itibaren düzenlenen tüm biletlere uygulanacaktır ve 1 Ocak 2025’ten sonraki kalkışlar için geçerli olacaktır. Çevresel Maliyet Ek Ücretinin tam miktarı Lufthansa Grup Havayolları rezervasyon sayfalarında fiyat ayrıntılarında gösteriliyor.
Lufthansa Grubu her yıl yeni teknolojilere milyarlarca dolar yatırım yapıyor ve uçmayı adım adım daha sürdürülebilir hale getirmeye yardımcı olan ve önemli teknolojilerin Lufthansa Grubunun ötesine ölçeklendirilmesini sağlayan yenilikler üzerinde ortaklarıyla birlikte çalışıyor. Ayrıca Lufthansa Grubu uzun yıllardır küresel iklim ve hava durumu araştırmalarını aktif olarak desteklemektedir. Ancak havayolu grubu, önümüzdeki yıllarda mevzuat gereklilikleri nedeniyle giderek artan ek maliyetleri tek başına karşılayamayacak. 2025 yılı için beklenen bu maliyetlerin bir kısmı artık yeni Çevresel Maliyet Ek Ücreti kapsamında karşılanacak.
Lufthansa Grubu kendine iddialı iklim koruma hedefleri belirledi ve 2050 yılına kadar nötr bir CO2 dengesi hedefliyor. Havacılık grubu, 2030 yılına kadar azaltma ve telafi tedbirleri yoluyla net CO2 emisyonlarını 2019’a kıyasla yarı yarıya azaltmayı hedefliyor. Etkili iklim koruması için Lufthansa Grubu özellikle hızlandırılmış filo modernizasyonuna, uçuş operasyonlarının sürekli optimizasyonuna, SAF kullanımına ve özel yolculara ve kurumsal müşterilere hava yolculuğunu veya yük taşımacılığını daha sürdürülebilir hale getirmeye yönelik tekliflere odaklanıyor.
AB’nin SAF kotaları
AB, “Fit for 55” iklim koruma programı kapsamında, 2050 yılına kadar artacak zorunlu SAF harmanlama kotalarına karar verdi. SAF kotası, 2025’e kadar yüzde 2, 2030’a kadar yüzde 6, 2030’a kadar yüzde 20 olacak. 2035’e kadar ve 2050’ye kadar yüzde 70. Lufthansa Grubu için bu, gelecekte milyarlarca dolarlık ek maliyete yol açacak.
AB-ETS
Havacılık için AB Emisyon Ticaret Sistemi’nde (EU ETS), CO2 emisyonları 2012’den bu yana sertifika ticareti yoluyla kontrol ediliyor ve sınırlandırılıyor. Lufthansa Grubu, Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) içindeki tüm uçuşlar için bu sisteme tabidir. AEA, İsviçre ve Birleşik Krallık arasındaki uçuşlar için İsviçre (CH-ETS) ve Birleşik Krallık’ın (UK-ETS) emisyon ticaret sistemleri kapsamında emisyon sertifikalarının teslim edilmesine ilişkin ek yükümlülükler mevcuttur.
CORSIA
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından Ekim 2016’da varılan iklimin korunmasına ilişkin anlaşma – Uluslararası Havacılık için Karbon Dengeleme ve Azaltma Planı (CORSIA) – kapsamında, uluslararası havacılıkta büyümeye bağlı CO2 emisyonları, 2016 yılından bu yana sertifikaların satın alınmasıyla dengelenmiştir. 2021. Havacılık endüstrisinden kaynaklanan ve ICAO tarafından belirlenen referans çizgideki CO2 emisyonlarını aşan tüm emisyonlar dengeleniyor. 2024 ila 2035 yılları için bu, 2019’daki emisyonların yüzde 85’ine tekabül ediyor.