Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Lufthansa’nın Malta bağlantısı tartışılıyor

Lufthansa bir yandan Federal Hükümetten kredi talep ederken, bir yandan da Avrupa Birliğinin yerleşik üç adadan ve sadece 316 kilometrekareden oluşan Malta ile olan ilişkileri  tartışılıyor..

Yerleşik üç adadan ve sadece 316 kilometrekareden oluşan Malta, Avrupa Birliği’nin en küçük üye ülkesidir. Lufthansa, diğer birçok uluslararası grup gibi, büyük satışlar üretiyor.

Malta’nın dünyanın en önemli vergi cennetlerinden biri olduğu biliniyor. Lufthansa’nın  bu ülkede, iki kişi çalıştırdığı yan şirketiyle 2018’de 185 milyon avro kar elde ileri sürüldü.

 Süddeutsche Zeitung, Lufthansa’ya 11 Mayıs’ta vergi cennetleri altındaki çok sayıda bağlı şirket hakkında özel sorular gönderdi. Ayrıca Malta’da çeşitli emeklilik fonları da dahil olmak üzere dokuz şirket yer aldı. Lufthansa bu şirketlerle ilgili belirli soruları yanıtlamadı. 

Süddeutsche Zeitung’un haberine göre Lufthansa, 12 Mayıs’ta yaptığı basın açıklamasında, politikacıların vergi dairelerindeki kurumsal faaliyetlerle ilgili eleştirel açıklamalarının ardından, Cayman Adaları gibi vergi kara cenneti olarak AB kara listesinde yer alan birkaç ülkedeki iştiraklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bir AB ülkesi olarak Malta’dan ise söz edilmedi. Ayrıca, Lufthansa grup içinde herhangi bir nakit akışı yayınlamıyor. Haberde, bu bakımdan, örneğin Almanya’dan elde edilen kârın vergi cennetleri altındaki bağlı ortaklıklara kaydırılıp kaydırılmadığını anlamanın mümkün olmadığı, son on yılda Lufthansa’nın ortalama olarak oldukça düşük düzeyde kurumlar vergisi ödediğine ( 15,6 milyar avroluk kâr için sadece üç milyar avro) işaret edildi.

Lufthansa, özellikle teknoloji departmanının bir şubesine ek olarak Malta ada devletini “kâr değişimi ve vergi kaçınmaya eğilimli” çeşitli faaliyetler için kullanmakla suçlanıyor. Buna uçak kiralama da dahildir. Malta uçak kiralama konusunda çok az vergi harcıyor.

Öte yandan gazete, “Lufthansa, çalışanlara ait emeklilik fonlarını Malta’dan sadece altı çalışanı olan dokuz  şirketiyle, sekiz milyar avronun üzerindeki varlıkları yönetiyor ve finansal piyasaların gelişmesine bağlı olarak birkaç yüz milyon avro kar ya da zarar sağlıyor.” iddiasını gündeme taşıdı.

Süddeutsche Zeitung, Luthansa Grup tarafından yayınlanan az sayıdaki ticari veriler göz önüne alındığında, Lufthansa’nın Panama, Malta, İrlanda veya İsviçre’deki vergi hareketleri ve nakit akışını kamuoyuna açıklaması yorumunda bulundu. Ancak Havayolu şirketi vergi işlemlerini kamuya açıklamak zorunda değil.

 Merkel’in Lufthansa’yı kurtarma paketinin hacminin 9 milyar euroyu bulacağını, devletin hisse payının ilk etapta yüzde 20 olacağını duyurulmuş, Anlaşma haberi, Lufthansa hisselerinin değerlerinin yüzde 5.9 artmasına yol açmıştı..

 

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR