Bir sonraki Boeing 737 MAX, Ocak ayı ortasında üretimin geçici olarak durdurulması sonrasında çok farklı bir dünyaya geri dönecek.
Müşterilerin MAX’leri isteyip istemeyecekleriyle ilgili sorular, bilhassa Şubat ayından bu yana salgın nedeniyle yolcu seyahatine yönelik küresel talep düşmesi ve hızlı bir şekilde geri gelmesi beklenmediği için, sipariş edilen uçaklara ihtiyaç duyup duymayacakları soruları ile yer değiştiriyor. Havayolları ve kiraya verenler (leasing şirketleri)ihtiyaçlarını yeniden değerlendirdikten sonra, Boeing’in yapacakları bazı işler olacak ve yeni uçaklara olan talebi aniden azaltarak aylık üretim oranlarını ayarlayacaklar.
MAX’ın üretimi başladığında zaman içinde böylesi üretim hataları ile karşılaşılacağı bilinmiyordu. İki ölümlü kazayı takiben Mart 2019’da MAX’ın uçuşu durdurulmasaydı, şirketin üretimi daha sonra yılda 57 uçağa yükseltme planlaması muhtemelen devam edecekti. Kazalar sonrasında uçuşların durdurulması üretimin yavaşlatılması gereğini zorunlu kılarak, Boeing üretimi ay’da 52’den 42’ye düşürdü. Süreçte üretilen uçakların teslimatları da durunca Ocak 2020’de üretim geçici olarak durduruldu.
Etkilenen çoğu havayolu şirketi için, başlangıçtan itibaren üretilen yaklaşık 800 MAX’dan teslim aldıkları 387 uçağın yanısıra, uçuşları durdurulduğu için teslim alınamayan 400 uçak ileriye dönük büyüme planlarını kısıtlayan durumdu. Şimdi ise bu durum o şirketler için avantaj yarattı.
Boeing, işçileri 20 Nisan’dan itibaren MAX üretim hattına geri çağıracağı bilgisini paylaştı. Birkaç ay boyunca üretimden hiç uçak çıkmayacak şekilde, uzun ve yavaş bir artış planlıyor. Şu anda yaşanan dünyayı etkileyen salgın nedeniyle üretim için bolca zamanı var.
Boeing, bu süreci iyi değerlendirerek sorunları çözerek uluşa elverişliliği alması halinde depolanmış uçakların müşterilere teslimatını başlatarak, siparişleri yerine getirecek üretim hızına tekrar erişebilir.
Sağlıklı, Emniyetli Yarınlar dileriz
Eyup Turşucu
Kaptan Pilot (E)
Kaza Araştırma Uzmanı
Eyup Turşucu kimdir?
Isparta’nın Yalvaç kasabasında 1953 yılında doğan Eyup Turşucu 1973 yılında Kara Harp Okulundan Tank Teğmen olarak mezun oldu. 1974 yılında Tank Subay okulunu bitirdikten sonra 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatına katıldı.
1977 yılında Kara Havacılık Okulundan Helikopter Pilot olarak mezun oldu. 1980-1987 yılları arasında Kara Havacılık Okulunda Uçuş Öğretmeni ve Alet Uçuş ve Kontrol Öğretmeni olarak görev yaptı. 1987 yılında istifa ederek Devlet Hava Meydanları İşletmesine girerek helikopter pilotu ve aynı dönemde ek görev olarak Sivil Havacılık Genel Müdürülüğünde Uzman olarak görev yaptı. Bu dönemde AÜ’de iş idaresi bölümünü bitirerek Gazi üniversitesinde işletme Yüksek lisans programını tamamladı
1995 yılında DHMİ’den emekli olarak Ankara’da kurulu SKY LINE Havacılık ve Bakım Merkezi Genel Müdürü olarak çalıştı ve 1988 yılında ayrılarak THY A.O’na B737 pilotu olarak göreve başladı. Bu dönemde Uçuş Emniyet biriminde Emniyet kontrol pilotu ve Son 5 yıl Uçuş Operasyon Emniyet Müdürü olarak görev yaparak Ağustos 2018’de emekli oldu.
Kaza İnceleme Uzmanı olarak havacılık sektöründe yaşanan olayları takip eden Eyup Turşucu, Bağımsız Havacılar sitesinde havacılık olayları ve kazaları konusunda makaleler yazarak sektör ilgililerini bilgilendirmektedir.