Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Musa Alioğlu: Ercan Havalimanı’ndan neden kaldırıldı, KKTC bayrağı kimleri rahatsız etti?

Kıbrıs Türk toplumunun bağımsızlık mücadelesinde çok önemli bir yeri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu ilk Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, Ocak ayında doğum ve ölüm yıldönümleri nedeniyle anıldı.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da Kıbrıs Türkü’nün; kurduğu devlette onun görüş ve düşünceleri ışığında çizdiği yolda yürüdüğünü ifade ederek Denktaş’ın, “Türklüğünüzle övünün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığı ile gurur duyun, O’nu yaşatmanın ölesiye göreviniz olduğunu bilerek yaşayın” sözleriyle bitirdi.

Fakat, bu güzel sözleri boşa çıkaran olumsuz bir davranış karşımıza çıktı.

KKTC’deki Kıbrıs Postası Gazetesi’nin yazarı Levent Özatam 30 Ocak 2024 tarihinde bakınız neler yazmış;

“Dünyaya açılan tek kapımız Ercan Havaalanı… (Havalimanı demek lazım)

2024 yılında hedef 5 milyon yolcuyu ağırlamak! Bin bir zorlukla eksiklikleriyle açıldı. Modern bir tesis.

7/24 canlı ve aktif. Turistler geliyor, öğrenciler geliyor. KKTC’ye gelir gelmez ilk intiba bu alanda oluşuyor kafalarda. Tanınmayan bir ülkeyiz, ambargolar altındayız ve bunu kırmaya her şeye rağmen bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Ülkeye gelenlerin bu ülke hakkında fikir sahibi olabileceği birçok görsel var ama alanda. Banka reklamları, kumarhane reklamları falan adım başı.

Zannedersiniz ki ülkenin adı Halkbank… Eksik olan bir şey var ama! Hangi ülkede olduğunuzu anlamak epey zor. Tek bir bayrak yok.

Bayrak bir kumaş parçası olabilir ama çok önemli bir simgedir. Hele bizim gibi bir ülke için. Havaalanı bir hudut noktasıdır ve bu noktalarda ülkelerin bayrakları olur. Sizi bir bayrak karşılar.

Kumarhane reklamı, banka reklamı değil. En azından alana girişte çıkışta bir yerlerde bir bayrağı olmalı bu tesisin. Rum tarafına mı geldik KKTC’ye mi belli değil…”

Değerli meslektaşım doğru yazmış.

Adını şehit Binbaşı Fehmi Ercan’dan alan uluslararası havalimanı aradan geçen yıllar içinde genişletildi ve yolcu terminalinin cephesine, havacılıkta dünya dili olan İngilizce ile “WELCOME TO TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYPRUS” yazıldı ve de KKTC’nin beyaz üzerine kırmızı çift şeritli ve ay yıldızlı bayrağı konuldu.

Bu görüntü, adaya gelen yabancılar için anlam ihtiva ediyordu. Batı’da işgal edilmiş gibi gösterilen topraklar üzerinde bir devlet kurulduğunu, orada yaşayanların da Türk olduğunu görüp, gerçeklerle yüzleşiyorlardı.

2023 yılında havalimanının yeri değiştirilerek büyütüldü ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı şaşalı bir törenle açıldı. O açılışta hiçbirimizin aklına, eski terminal binası cephesine konulan KKTC Bayrağı ve İngilizce “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Hoşgeldiniz” yazısı ‘neden yok’ diye sormak gelmedi. Ama, meslektaşım oradaydı, bunu gördü ve de sordu.

Bu toprakların bağımsızlığının alamet-i farikası olan KKTC Bayrağı neden kaldırıldı, kim veya kimler bayraktan rahatsız oldu?

Ercan Havalimanı, işletmeci firmanın babasının malı olmadığına göre KKTC Sivil Havacılık İdaresi veya Ulaştırma Bakanlığı böyle önemli bir hatayı nasıl yaptı veya bunu nasıl kabullendiler?

*

İSTANBUL HAVALİMANI, TÜRKİYE’NİN DEĞERİDİR
Bundan 25 yıl kadar önce, İstanbul’a ikinci (Henüz Sabiha Gökçen yoktu) bir havalimanının Silivri’nin Gazitepe Köyü’ne yapılması öneriliyordu. Ama öyle olmadı, AK Parti iktidara gelince Başbakan Tayyip Erdoğan, rivayet olunur ki, bir helikopter gezisi yaparak yeni havalimanın Eyüp ilçesi Tayakadın Köyü’ne yapılmasını istedi.

Kamuoyunun bir kesimi, göletler, ağaçlıklar ve maden sahalarından oluşan araziye havalimanı olmaz diye yoğun bir karşı kampanya başlattı. Hayvanseverler, bölgenin kuşların göç yolu olduğunu söylerken, havacılıktan anlayanlar yörenin yağışlı, rüzgarlı ve şehre uzak olduğunu dile getirdiler.

Tüm bu itirazlara rağmen ihale 2013 yılında yapıldı ve inşaatı yüzlerce iş makinesin ve ekipmanla başladı, 42 ay gibi rekor sayılacak bir sürede bitti. Yüz yıldır Türkiye’ye ve Türk halkına savaşta, barışta hizmet eden Atatürk Havalimanı sadece 33 saatte içinde taşınarak ne yazık ki tarihe gömüldü.

Birinci beş yıllık inşaat döneminin her aşamasını takip ettiğim 76,5 milyon metrekarelik arazide yükselen dev havalimanının 29 Ekim 2018’de resmi ve 23 Nisan 2019’da fiili açılışına da şahit olup, sonucun nasıl olacağını herkes gibi beklerken, bu sırada hiç beklenmedik Covid19 pandemisi çıktı ve tüm dünyayı kasıp kavurdu.

Bu dönemde muhalifler biraz yatışmış, ilk günkü itirazların dozu da azalmış toplumsal muhalefet aşağı düşmüştü. Hala muhalif olanlar tabii ki var. Onları haklı çıkaran bazı olumsuz gelişmeler olmadı mı, tabii ki oldu. Böylece, 2021 -22 yılları sıkıntılı olarak geride kaldı.

İstanbul Havalimanı’nın, işletmeci şirket İGA Ortaklığı’na ait olmadığı, devletin malı olduğu gerçeğinin de daha kabul görmesiyle bu meydan hakkında toplumsal bir mutabakat büyük ölçüde sağlanmıştır. Yapılanın yıkılamayacağını anlatan görüşlere hak verirken, Atatürk Havalimanı için neden böyle bir görüş öne sürmediler diye de sormayı ihmal etmeyeceğim.

İstanbul Havalimanı kamuoyuna bilgi vermekten kaçınmıyor. İGA’da CEO’luk görevinde başarılı performans çizen H.Kadri Samsunlu’dan vekâleten iki ay önce devralan Selahattin Bilgin, 2023 yılında neler yaptıklarını ve de 2024 hedeflerinin  ne olduğunu dile getiren inandırıcı bir basın toplantısı yaptı. Sunucu meslektaşımız Melda Onur ile sorup cevap şeklinde açıklamalarda bulunan Bilgin, şunları söyledi.

“2019 yılında toplam 52 milyon 748 bin olan yolcu sayımız, 2023 yılında 76 milyona ulaştı. 11 Haziran 2023’te günlük 1693 uçuş ile rekor kırdık. Yolcu sayısında ise 2 Temmuz 2023 günü 266 bin 184 kişi ile başka bir rekora imza attık. Uçuşlara başladığımız 2019 yılında uçak trafiği 329 bin 876 iken, 2023 yılında bu sayı 505 bin 968 oldu.”

2024 yılında yapacaklarını da anlatan Bilgin şöyle devam etti; “Dünyanın en önemli küresel aktarma merkezlerinden olan İGA İstanbul Havalimanı’nda 2023 yılında 160,1 milyon euro yatırım yaptık. Bu rakam 2024’te 656,5 milyon euro olacak.

Gelecek yıl yolcu sayımızı 85 milyona uçak trafiğini de 540 bine ulaştırmak hedefimiz. 61 olan havayolu şirketi sayımızı Cumhuriyetimizin 100. yılında 101 şirkete ulaştırdık. Buna 2024’te 11 yeni havayolu daha ekleyeceğiz.  İGA İstanbul Havalimanı, hizmet verilen havayolu sayısı bakımından dünyada ilk üç arasında bulunuyor”

“Henüz beş yaşında, genç bir organizasyon olarak” uçuş sayısında son 4 yıl üst üste “Avrupa’nın En Yoğun Havalimanı” unvanına sahip olduklarına dikkat çeken Bilgen “2024’te Avrupa’da ilk üçlü bağımsız paralel pist operasyonu yaparak bir ilki başaracağız” diye ekledi.

İstanbul Havalimanı’nda İGA şirketinde 12 bin kişinin çalıştığını, paydaşlarla birlikte çalışan sayısının 100 bin kişilik bir aile olduğunu da belirten Bilgen

“Aileleriyle birlikte 500 bin kişilik bir camia oluşturuyoruz diyebiliriz” dedi.

Bilgen, üç yıldır yapılan anketlerde halk genelinde beğenilme oranının 2023 yılında yüzde 89’a ulaştığını da sözlerine ekledi.

İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen’e “Avrupa’da yolcu sayısında lider olan, dünyanın en önemli, en iyi ve en büyük havalimanları arasında yer alan İstanbul Havalimanı’nın iki ortaktan oluşan sermaye yapısında 2024 yılı içinde bir değişiklik olabilir mi? diye sordum. Bilgin’in cevabı şöyle oldu;

“Doğrusu sermaye yapısıyla ilgili konular benim değil, ortaklarımızın ilgi alanına girmektedir. Ama şunu size söyleyebilirim ki, şirket ortaklarıyla sık bir arada olduğum için gelişmeleri biliyorum. Bu tür ortaklık teklifler geliyor, ama bunları kabul etmiyoruz”.

Bu gösteriyor ki, Türkiye’nin değeri olan İstanbul Havalimanı yolcu sayısı ve uçak trafiğinin yanı sıra diğer konularda başarı sağlayıp rüştünü ispat ederek yoluna devam ediyor.

Bundan da milletçe gurur duyuyoruz.

Mutlu yarınlar Türkiye’m.

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR