İnsan hayatında yaşanan sorunların çok büyük bir kısmının çözümü belediyelerin yani yerel yönetimlerin ilgi alanındadır.
Kent içi ulaşımdan tutun da, deprem, sel ve yangın gibi afetlerde belediyelerin de çok önemli bir sorumluluk üstlendiği de ortadadır. Düzce depremi göstermiştir ki yerel yönetimler olmadan ilk yardım, acil müdahale ve kurtarma gibi çalışmaların yürütülmesi çok da kolay olmamaktadır.
Afetlerde kara ve denizden müdahalenin yanı sıra havadan da müdahale etmek gerektiği kesin bir gerçek. Başta orman yangınları olmak üzere, diğer afetlerde havadan müdahalenin ne kadar önemli olduğunu yaşayarak görebiliyoruz.
O halde özellikle büyük belediyelerin bu konularda çözüm üretecek hava araçları filosu kurması gerekli bir adım olacaktır.
Geçmişte bu konuda adım atan ve elinde iki adet yangın söndürme uçağı bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ne yazık ki talihsiz olay bir yaşamıştı. İBB’nin orman yangınları için kiraladığı ISRM tescil kodlu, CL-2P tipi yangın söndürme uçağı 4 Ekim 2007’de Çatalca Durusu’da düşmüştü. Yıllarca sonra, 2013’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi yangın söndürmek için bir yıllığına Sikorsky S-64 tipi bir helikopter kiraladı. Alev Kartalı adı verilen 10 ton kapasiteli helikopter için zamanın Belediye Başkanı Kadir Topbaş “New York itfaiyesi ile eş değer bir itfaiye ekibi ortaya çıktı” diye konuşmuştu.
2015 yılına gelindiğinde İBB, 24 aylık bir süre için bir adet Hava Müdahale (Yangın Söndürme Helikopteri) Aracı Kiralama hizmet alımı için ihale açar.
33 milyon 480 bin dolar karşılığında imzalanan yangın helikopteri kiralama sözleşmesi 31 Aralık 2017’de sona erer.
İBB, 2018 Ocak başında yeniden yangın söndürme helikopteri kiralamak üzere ihaleye çıkar. 20 ay-800 saat gibi bir süreyle kiralanacak olan helikopter ihalesi nedendir bilinmez 20 gün sonraya ertelenir. İBB, 22 Şubat 2018 tarihinde “geçerli teklif veren istekli çıkmaması” nedeniyle bu ihaleyi iptal ettiğini duyurur ve konu da kapanır.
İhale ilerleyen dönemlerde de yapılmaz ve İstanbul’da çıkacak olası bir yangına müdahale etmek için İBB’nin elinde yangın söndürme helikopteri de kalmaz.
27 Haziran 2019’de Ekrem İmamoğlu iş başına geldikten sonra da hava aracı alımı için herhangi bir ihale yapılmadı.
Oysa İstanbul’da bugüne kadar çıkan bazı yangınları hava araçları söndürdü.
Bundan sonra da yine çıkması muhtemel bina ve orman yangınları için helikopter ve uçaklara gereksinim duyulacaktır.
Orman yangınlarının söndürülmesi her ne kadar Orman Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı’nın olsa da, İstanbul gibi devasa bir şehrin ormanlık alanlarda ve farklı yerlerde çıkan büyük yangınların söndürülmesi işi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin görevidir. Daha önce kullanılan uçak ve helikopterler kiralık olduğu için itfaiyeye Daire Başkanlığı’na bağlı çalışmaktaydı.
Şimdi yapılacak iş tıpkı Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi gibi İBB Havacılık Dairesi’ni kurmak olmalıdır.
Satın alma veya kiralamayla İBB’nin kendi havacılık filosunu oluşturulmalı.
Bu hava araçları yangın başta olmak üzere sağlık, sel ve deprem gibi olaylar için kullanılabilir. Nasıl ki, DHMİ’nin ve Tapu Kadastro’nun kullandığı uçakları varsa, İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi 20 milyon insana hizmet götüren dev bir kurumun neden çok amaçlı uçak ve helikopterleri olmasın. Bu görüşlerimi aylar önce davet edildiğim İBB İstanbul Planlama Ajansı’nın havacılık ve kent konulu panelinde de dile getirmiştim.
Kurulacak bir şirketle bu uçaklar kamu hizmetlerinin yanı sıra başka kurum ve kişilere de ara sıra da olsa kiralanabilir. Merkezi idare bütün yetkiler bende olsun diyerek karşı çıkabilir. Ama yine kararlı bir tavır takınılırsa çıkış yolu bulunur.
Birçok ülkeden büyük coğrafi konumu nedeniyle, İstanbul için havacılık önemli bir sektördür. Bu nedenle daha önce helikopter inişleri için heliportlar kurarak öncü olan İBB’nin eğitim ve sportif amaçlı küçük ölçekte bir havaalanı kurması da önemli bir adım olacaktır.
Avrupa’da bazı ülkelerde havalimanları yönetimi belediye başkanlıklarına aittir.
İBB, yaptıracağı havaalanını işletebilir ve gelir de elde edebilir. Bizden söylemesi.
Mutlu yarınlar Türkiye’m.
musaalioglu@gmail.com