Türk sivil havacılık tarihi, özellikle de Türk Tayyare Cemiyeti / Türk Hava Kurumu tarihi üzerine çalışmalar yapan Bağımsız Havacılar sitemizin de yazarlarından Havacılık Tarihi Araştırmacısı – Yazar Mustafa Kılıç, gösterilen yoğun istek nedeni ile tükenen kitapları için yeni baskılar yaptı. Özellikle “THK-13 Uçan Kanat” adlı kitabına yurtdışından da yoğun ilgi olduğunu bildiren Mustafa Kılıç şunları söyledi;
“Türk sivil havacılığının mihenk taşı olan Türk Tayyare Cemiyeti üzerine çalışmalara ara vermeden devam ediyorum. Her araştırmada yeni verilere ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. 1925 yılında Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emirleri ile kurulan kurumun çağının çok önünde bir uzak görüşlülük geliştirdiğini görebiliyoruz. Gün yüzüne çıkardığımız yeni bilgileri günümüz havacıları ile paylaşmaktan gurur duyuyorum.”
Yeni kitap çalışmalarının yanı sıra çok yakında Türk Hava Kurumu (THK) tarihi ile ilgili sergi açmayı da planladığını söyleyen Kılıç’a, Bağımsız Havacılar sitesi adına kolaylıklar diliyoruz.
Yazarın kitapları için WhatsApp’tan kendisine ulaşabilirsiniz.
Mustafa KILIÇ, 0 536 273 62 62
Mustafa KILIÇ kimdir?
(1959, Eskişehir) Havacılığa Ankara paraşüt kulesinden atlayışlar ile başladı. 1977 yılında Türk Hava Kurumu ( THK) İnönü Eğitim Merkezinde paraşüt başlangıç eğitimi aldı. Eskişehir Bahçelievler Lisesi Havacılık Kolunu kurdu. Hava Teknik Okulları’nı 1978 yılında bitirdikten sonra Hava Astsubay olarak ilk birliği Sinop, Ayancık’a gitti. Birçok model uçağını denizde ya da ormanda kaybetti. Diyarbakır BHM’ de 1983-88 yıllarında görev yaptı. Hava Kuvvetleri Radar Kıymetlendirme Kıtasında Kalite Kontrol öğretmenliği yaptı. Anadolu Üniversitesini bu yıllarda bitirdi. Ahlatlıbel Radarında mübadele personel koordinatörlüğünü yürüttü. Emekli olduğu 2002 yılına kadar Emir Astsubaylığı görevinde bulundu. Son olarak THK 22. Genel Başkanı Korg. E. Karakuş ile birlikte iken yolu THK ile bir kez daha kesişti. 2002 yılında açılan THK Müzesinin kurucuları arasında yer aldı ve ilk amiri olarak görev yaptı. Havacılık tarihi, özellikle THK tarihi ile ilgili araştırmalara yoğunluk verdi. Çeşitli dergilerde makaleleri yayımlandı. Özellikle THK Uçantürk dergisinde tarihsel yazılar ve fotoğraflar yayımladı. Kuruluş yıldönümü, kitap fuarları, bölgesel faaliyet kapsamında fotoğraf ve belgeler sergisi açtı. THK Kültür Yayınlarından “THK-13 Uçan Kanat” kitabını yayımladı. 2006 yılı sonlarında THK Basımevi Kısım Şefi olarak atandı. Uzun yıllar üzerinde çalıştığı “THK Dizinseli” adlı kitabı THK yöneticileri tarafından dikkate alınmadı. Basımevinde ve THK yönetiminde gözlemlediği olumsuzlukları paylaşmaya başlayınca 2012 yılında THK’dan kovuldu. Şimdiye kadar 8 kitabı yayınlanan Kılıç, havacılık tarihine ilişkin yeni yayınlar ve sergiler düzenlenmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Başarılı çalışmalarını yakınen takip ediyorum, THK ve havacılık konusunda daha önemli bilgi ve belgeleri gün yüzüne çıkacağını biliyorum ve tüm kalbimle destekliyorum.