Cuma, Ocak 10, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Ne JF-17 ne de Tejas: Arjantin savaş uçağı ihalesini iptal etti

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Çin-Pakistan yapımı JF-17 Thunder ile Hintli HAL Tejas ve ABD yapımı F-16 uçaklarının karşı karşıya geldiği savaş uçağı ihalesini iptal ederek, ülkenin şimdilik herhangi bir askeri uçak satın almayacağını söyledi.

Fernandez,” Arjantin, kaynaklarını askeri uçak alımından daha önemli şeylere ayırmalı. Eşitsizlik dolu bir kıtadayız, ancak savaş sorunu yok ve ülkeler arasında birlik kurulmya çalışılıyor” dedi.

2021’de Arjantin hükümeti, ülkenin yaşlanan hava kuvvetleri filosunu yeniden canlandırmak için süpersonik savaş uçaklarının satın alınması için 684 milyon dolar ayırdı.

Ön raporlar, dört seçeneğin değerlendirildiğini gösterdi: Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon, Çin-Pakistan ortak CAC/PAC JF-17 Thunder, Hindistan yapımı HAL Tejas ve Rus UAC tarafından üretilen MiG-35.

İlk başta, MiG-35 elendi ve F-16, JF-17 ile Tejas seçeneğinde karar kılındı.

JF-17, genellikle satın alma için en güçlü aday olarak ön plana çıktı. Eylül 2021’de Arjantin hükümeti JF-17’nin olası satın alınmasından bahseden bir bütçe taslağı hazırladı. Bu, Çin-Pakistan teklifinin başarılı olduğuna dair spekülasyonlara sebep oldu.

Kasım 2022’de Arjantin’in Pekin’deki büyükelçisi Sabino Vaca Narvaja, Çin Ulusal Havacılık Teknolojisi İthalat ve İhracat Şirketi (CATIC) temsilcileriyle bir araya geldi ve JF-17’nin olası satın alınmasına yeşil ışık yaktı.

Müzakereler sırasında uçağa genellikle Çin adı AVIC FC-1 Xiaolong tarafından atıfta bulunulduğuna dikkat çekildi. Buna ek olarak, Pakistanlı temsilcilerin toplantıda bulunmaması, Arjantin’in Çin ile doğrudan işbirliği yapmaya ve ortak üretim sürecinde Pakistan’ın yerini alarak uçağın kendi ülkesinde montajını yapmak istediğine dair haberlerea doğruluk kazandırdı.

Arjantin, 1982’de İngiltere ile Falkland Savaşı sırasında kayıplar veren hava kuvvetlerini modernize etmek için uzun süredir mücadele ediyor.

Dördüncü nesil bir savaş uçağı tasarlamaya yönelik yerel bir programın başarısız olmasının ardından Arjantin, yabancı tedarikçilere yöneldi. Bununla birlikte, İngiltere’nin bir İngiliz şirketi tarafından üretilen herhangi bir uçak bileşeninin satışını boykot etmesi ve Fransa ve İsrail ile müzakerelere müdahale etmesi nedeniyle seçeneklerinin çoğu engellendi.

Güney Kore yapımı KAI FA-50 hafif avcı uçağı satın almaya yönelik son girişimler de aynı kaderi yaşadı ve FA-50’nin fırlatma koltukları da dahil olmak üzere bileşenlerinden en az altı tanesi Birleşik Krallık’ta üretildi.

Tejas vakalarında HAL, uçağı İngiliz parçaları olmadan üretebileceğini söylerken, FC-1/JF-17’de böyle bileşenlerin olmadığı bildiriliyor. İngiliz yetkililer o zamandan beri F-16’nın satışının İngiltere vetosuyla karşılaşmayacağını iddia etti.

Şu anda Arjantin Hava Kuvvetleri, yerel olarak üretilen bir dizi FMA IA-63 Pampa jet eğitim uçağının yanı sıra, önemli parça eksiklikleriyle karşı karşıya olduğu bildirilen, vebüyük ölçüde iyileştirilmiş Lockheed Martin A-4AR Fightinghawk saldırı uçaklarından oluşan küçük bir filo kullanıyor.

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com