Japonya’nın Kansai Uluslararası Havalimanı (KIX) 1994 yılında açıldığında bir mühendislik harikası olarak görülüyordu. Dünyanın yüzen havaalanlarından biri ve inşası yaklaşık 20 milyar dolara mal oldu.
Havalimanı hizmete girmesinden 30 yıl geçmesine rağmen Japonya’da önemli bir merkez olmaya devam ediyor. Statista, 2022 yılında KIX’i Narita Uluslararası Havalimanı (NRT) ve Tokyo Haneda Havalimanı’ndan (HND) sonra ülkenin en yoğun üçüncü havalimanı olarak adlandırdı. Havalimanı, All Nippon Airways, Japan Airlines, Nippon Cargo Airlines ve hatta Japonya’nın düşük maliyetli havayolu Peach gibi büyük havayolları için bir merkez görevi görüyor.
Ancak bazı uzmanlar KIX havalimanının 2056 yılına kadar tamamen sular altında kalabileceğine inanıyor. Bu konunun temeline inmek için havalimanının geçmişini bilmek gerekiyor.
Kansai Havalimanı neden denizin ortasında?
Kansai Havalimanı, Osaka’nın ilk havalimanı olan Itami Havalimanı’ndaki (ITM) aşırı kalabalığı azaltmak için inşa edildi.
İlk lokasyonunun Japonya’nın Kobe bölgesine yakın olması planlanıyordu ancak şehir yetkilileri ve yerel halk planı protesto etti. Bu durum yeni havalimanını, denizin ortasında, yerel halkı rahatsız etmeden operasyonların 24 saat gerçekleştirilebileceği benzersiz bir konuma inşa etme kararıyla sonuçlandı.
Denizin ortasında bir havlimanı inşa etmek için mühendisler, bir deniz duvarı inşa etmeden önce, havaalanının mevcut konumunun altında bulunan 20 metre derinliğindeki yumuşak kilden milyonlarca litre suyu boşalttı.
Kazanılan arazi ıslak bir süngeri andırıyor ve havalimanı binalarının ağırlığını taşımadan önce kuru ve yoğun bir temele dönüşüyordu.
İnşaat ekipleri, killi deniz tabanının üzerine 1,5 metre derinliğinde kum döktü ve her biri yaklaşık 16 inç çapında 2,2 milyon dikey boru döşedi. Bu borular daha sonra kille dövüldü ve daha sağlam bir taban oluşturmak için kum ve toprakla dolduruldu.
KIX havaalanının inşaatı 1987 yılında başladı ve tamamlanması yedi yıl sürdü.
Kansai Havalimanı neden batıyor?
Yüzen havalimanı, 30 yılı boyunca 1995 yılındaki büyük bir depreme, 7,2 büyüklüğüne ulaşan ve 6.000’den fazla kişinin hayatına mal olan büyük Hanshin depremine dayandı. 1998 yılında havalimanı, 70’in üzerinde toprak kaymasını tetikleyen Stella tayfunundan da kurtuldu.
Ancak havaalanı beklenenden daha hızlı batıyor. Temelinin ıslak süngere benzemesi nedeniyle uzmanlar, havalimanının 1990 yılında 5,7 metre batacağını hesaplandı ama 8,2 metre battı.
Smithsonian Magazine’in 2018’deki bir röportajında, Kansai Havalimanları temsilcisi Yukako Handa’nın şu sözleri aktarılmıştı:
“Kansai havalimanı inşa edildiğinde, arazinin geri kazanılacağı toprak miktarı, gerekli zemin seviyesi ve 50 yıllık çöküntü tahminlerine göre belirlendi.”
2018 yılına gelindiğinde havalimanı inşaatından bu yana 38 feet batmıştı; bu, uzmanların beklediğinden %25 daha fazlaydı.
Tutmayan tahminlere rağmen görünüm olumlu olmaya devam ediyor ve havalimanı genişlemeye devam ediyor. Aralık 2023’te yeni bir uluslararası pist açıldı ve gelecekteki genişletmelerin 2025 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.
An airport in Japan is sinking. The Kansai International Airport, in Osaka Bay, took 10,000 workers & 10 million man-hours to build at a cost of $20billion. It may soon be under water#airports pic.twitter.com/OQu2EKg6no
— TimeCapsule (@timecapsule99) January 5, 2024