Cuma, Nisan 18, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Özel hava kargo sektörleri 2023’te büyümeye devam ediyor

Genel kargo tonajları dünya ana menşe bölgelerinin tümünde düşerken, WorldACD, belirli önemli ürün kategorileri, menşe noktaları ve dünya bölgeleri veya alt bölgeleri de dahil olmak üzere 2023’ün ilk 8 ayında tonaj artışları kaydeden bir dizi alanı vurguluyor

WorldACD Pazar Verilerinden elde edilen yeni analiz, özel hava kargo ürünlerini 2023 yılının ilk sekiz ayında rekor büyümeyi sürdürdüğünü, genel kargo tonajlarının ise tüm ana dünya menşe bölgelerinde yıllık bazda (yıldan yıla) düştüğünü ortaya çıkardı. Ocak-Ağustos 2023 arasında dünya çapında uçulan toplam ücretlendirilebilir ağırlık, geçen yılın aynı dönemine göre %-7 düşüş gösterdi, ancak yıl ilerledikçe aradaki fark daralmaya devam ederek Temmuz ve Ağustos toplamı için -%3’e düştü. Ancak WorldACD’nin veritabanında toplanan 2 milyonu aşkın aylık işlemin analizi, belirli önemli ürün kategorileri, menşe noktaları ve dünya bölgeleri veya alt bölgeleri de dahil olmak üzere, bu yılın çeşitli zamanlarında büyümeyi sürdüren bir dizi alanı vurguluyor.

Ürün kategorisi performanslarıBazı önemli hava kargo ürün kategorilerinin bu yıl şu ana kadarki performansını inceleyen WorldACD, 2019 yılında ekspres kargo (-%17), genel kargo (-%12) ve tehlikeli mallarda (-%12) büyük düşüşler tespit etti. Ocak-Ağustos döneminde geçen yılla karşılaştırıldığında ilaç/sıcaklık kontrollü sevkiyatlar bu dönemde karakteristik olarak sabit kaldı. Ancak Ocak-Ağustos 2022 ile karşılaştırıldığında hassas/ileri teknoloji (+%7), canlı hayvan (+%5), bozulabilir malzeme (+%4) ve değerli eşya (+%2) sevkiyatlarında kayda değer bir büyüme görüldü.

WorldACD tarafından kaydedilen tüm özel kargo ürünleri dikey kategorileri için birleşik rakamlar, özel kargo ürünlerinin tonajlarının bir bütün olarak dünya çapında yılbaşından bugüne (YtD) bazında +%3 arttığını, genel kargo tonajlarının ise -%12 düştüğünü gösteriyor. (Veriler 2023’ün ilk 8 ayına ait)Genel kargo ve özel kargo arasındaki bu ayrım bölgesel bazda incelendiğinde, genel kargo tonajlarının tüm ana menşe bölgelerde yıllık bazda önemli ölçüde düştüğü, çoğu durumda -%10 ile -20 arasında çift haneli düşüşler kaydedildiği ortaya çıkıyor.

Ürün fiyatlarında değişiklik Bu yıl genel kargo ve özel kargo ürün kategorileri arasında, özellikle bölgesel olarak, her biri dünya çapında ve bölgesel bazda önemli ölçüde düşüş gösterse de, önemli fiyat farklılıkları yaşandı. Bununla birlikte, geçen yılın ilk 8 ayına göre dünya genelinde özel kargo oranları (-%30) genel kargo oranlarından (-%38) daha iyi bir performans gösterdi. Bozulabilir gıda oranlarının bu kadar düşmediğini ancak Kovid yıllarında diğer ürün kategorileri kadar da artmadığını belirtmekte fayda var.   Bu fiyat farkı, genel kargo oranlarının ilk 8 ayda yıllık bazda -%23 düştüğü, özel kargo fiyatlarının ise sadece -%7 düştüğü Afrika dışında özellikle belirgindir. Kolay bozulan maddelerin büyük bir bileşen oluşturduğu bir başka pazar olan Orta ve Güney Amerika çıkışlı fiyatlar genel kargo için -%18 düşerken, özel kargo için sadece -%8 oldu. Buna karşılık, Asya Pasifik çıkışlı fiyatlardaki yıllık önemli düşüş, bu yılın ilk 8 ayında genel kargo (-%44) ve özel kargo (-%41) sevkiyatları arasında neredeyse eşit olarak paylaşıldı.

 

Bölgesel tonajlar istikrara kavuşuyorAncak Asya-Pasifik’ten uçulan toplam tonajlar, talebin istikrar kazanmasıyla dünya çapındaki pazarların çoğunda olduğu gibi son aylarda 2023’ün başına göre çok daha iyi durumda. Asya Pasifik’ten gelen tonajlar, yıllık düşüşün ardından 2023’ün ilk iki çeyreğinde Temmuz ve Ağustos aylarında pozitif bölgeye dönerek +%3 artış kaydetti. Orta Doğu ve Güney Asya’dan uçulan ücretli ağırlık da Temmuz ve Ağustos aylarında büyüme (+%4) kaydetti; ilk çeyrekte (1. çeyrekte) -%7 düştü ve 2. çeyrekte hafif düştü (-%1).

 

İlk 8 ayda, Afrika ile Orta ve Güney Amerika’dan gelen hacimler geçen yıla kıyasla hemen hemen sabit kaldı, ancak Kuzey Amerika’dan (-%17) ve Avrupa’dan (-%7) gelen tonajlar önemli ölçüde düşük kaldı.Meksika alt bölge büyümesine öncülük ediyorWorldACD, ikinci çeyrek (2. Çeyrek) ve ilk yarı (Y1) analizinde, dünyanın çeşitli alt bölgelerinden gelen tonajları analiz ederek, Kuzey Afrika’nın 2023’ün ilk yarısında +21 kayıtla en hızlı büyüyen menşe alt bölgesi olduğunu vurguladı. % büyüme. Ancak Ocak-Ağustos aylarını kapsayan bu son YtD analizinde WorldACD, aynı alt bölgeleri birleşik gidiş ve dönüş bazında inceleyerek, yıllık bazda +%10 büyüme ile Meksika’yı bu dönemde en hızlı büyüyen genel alan olarak belirledi.

 

Diğer büyüme alanları arasında Karayipler (+%7), Orta Afrika (+%6), Kuzey Afrika (+%5), Çin (+%3), Körfez bölgesi (+%2) ve Levant ve Kafkasya (+) yer aldı. %1). Batı Afrika, Orta Amerika, Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa, yılın ilk sekiz ayında alt bölgeler olarak aşağı yukarı yatay seyretti.Ancak ölçeğin diğer ucunda, Asya’nın diğer bölgelerinde büyük düşüşler görülebilir; Kuzeydoğu Asya (Çin hariç, -%16) ve Güneydoğu Asya (-%15) bu dönemde en kötü performansı gösteren alt bölgelerdir. Önemli düşüşler kaydeden diğer alt bölgeler arasında ABD (-%11), Doğu Afrika (-%10), Avustralasya ve Pasifik (-%10), Batı Avrupa (-%7) ve Doğu Avrupa (-%5) yer alıyor. Ayrıca Güney Afrika (-%4), Güney Amerika (-%3), Kanada (-%2), Kuzey Avrupa (-%1) ve Güney Asya’da (-%1) ılımlı düşüşler kaydedildi.

Ürün menşei şampiyonlarıSon olarak WorldACD, birkaç temel ürün kategorisinde YtD büyümesinde ilk üç menşe ülke veya bölgeyi belirledi; Hong Kong, Güney Kore ve Çin (Güney Doğu) hassas/yüksek teknolojili kargo gönderilerindeki büyümeye öncülük ediyor. Hindistan, Mısır ve Brezilya, meyve ve sebze sevkiyatındaki büyümeye öncülük ederken, Ekvador, Kolombiya ve Kenya, çiçek sevkiyatlarının ücretli ağırlığında büyüme kaydeden ülkeler listesinin başında yer aldı. Balık ve deniz ürünleri ihracat tonajındaki artışta Şili, Birleşik Krallık ve Arjantin başı çekerken, sıcaklık kontrollü/ilaç ürünleri alanında Hindistan, Hollanda ve İtalya büyümenin menşe ülkelerinin başında yer aldı.

Bu arada, Çin (Doğu), BAE ve Kanada (Doğu) tehlikeli madde ihracatındaki büyümeye öncülük ederken, Brezilya, Filipinler ve Endonezya hava yoluyla canlı hayvan sevkiyatındaki büyümeye öncülük etti. Son olarak, ücrete tabi ağırlıktaki mutlak artışlar açısından, 2022’deki eşdeğer dönemle karşılaştırıldığında, bu yılın ilk 8 ayında değerli eşya sevkiyatlarında en büyük büyüme kaynakları Hong Kong, Yunanistan ve Japonya oldu.

 

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com