Türk sivil havacılık tarihinde havayolu taşımacılığındaki ilk kadın CEO olan Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk’ün gözü hep ‘yüksekte’… Yol haritasını net biçimde ortaya koyuyor: “Mevcut planlarımıza göre 2023 yılında filo büyüklüğümüz 100 uçak eşiğini aşacak ve büyümeye devam edecek. Bu büyümeden kuvvet alarak Avrupa’nın yanı sıra Ortadoğu, Afrika, Yakın Asya ve Türkiye’nin kuzeyinden doğusuna, güneyinden batısına yayılmış geniş bir yurt dışı uçuş ağına sahip dış hat taşıyıcısı olmayı hedefliyoruz.” Geçen yıl devraldığı görevde bayrağı daha da yukarı taşımayı hedeflediğini anlatan Güliz Öztürk’le Pegasus’un yol haritasını, havacılıktaki gelişmeleri ve bir kadın lider olarak tecrübelerini Milliyet gazetesinden Serkan Ayman’a anlattı
Pegasus için 2023 nasıl geçiyor, kısa ve orta vadeli hedefler neler?
2023 yılına global makroekonomik endişeler nedeniyle zorlu şartlar altında başladık ve sonra ülkemiz ne yazık ki büyük bir deprem felaketiyle karşı karşıya kaldı. Global enflasyonist baskıların da planlama yapmayı zorlaştırdığı bir dönemden geçiyoruz. Pegasus Hava Yolları olarak, yılın ilk 5 ayı itibarıyla kapasitemizi geçen yıla göre yüzde 30, misafir sayımızı ise yüzde 27 büyüttük. Dış hat misafir sayımızda yüzde 40 büyüme kaydettik. Yüksek yaz sezonu öncesinde elde ettiğimiz bu ivmeden memnunuz. Kilit operasyonel ve finansal performans sonuçlarımızı 2023 yılında da geliştirmeyi ve iyileştirmeyi hedefliyoruz. 2023’te toplam kapasitemizi yaklaşık yüzde 20 artırmayı hedefliyoruz. Filo büyüklüğümüzün Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 uçak eşiğini aşmasını ve büyümeye devam etmesini planlıyoruz.
Filo ve uçuş ağı nasıl genişleyecek? Hangi yatırımlar yapılacak?
Filomuzu yeni nesil uçaklarla genişletmeye ve gençleştirmeye devam ediyoruz. 31 Mayıs 2023 itibarıyla filomuzda 4.3 yaş ortalamasıyla toplam 98 uçağımız bulunuyor. Airbus ile bulunan 114 uçaklık siparişimiz kapsamında, 30 Mayıs 2023 itibarıyla, 42 adet A320neo ve 30 adet A321neo uçağımızı teslim aldık. 2023 yılının geri kalanında; 10 adet A321neo, 2024 yılında 21 adet A321neo ve 2025 yılında 11 adet A321neo uçağın teslim alınmasını öngörüyoruz. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yakında açılması planlanan 2. pistle beraber ana üssümüzde altyapı kapasitesi de artırılmış olacak. Uçuş ağımızı da her geçen gün genişletmeye devam ediyoruz. Şu anda misafirlerimizi 36’sı yurt içinde, 93’ü yurt dışında olmak üzere toplam 48 ülkede 129 noktaya ulaştırıyoruz. İstanbul Sabiha Gökçen üzerinden Türkiye ile Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Rusya, Orta Asya arasında bağlantılı uçuşlar gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki aylarda Avrupa ve Ortadoğu’da yeni hatlar üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.
Küresel enflasyon ve enerji fiyatları sektörü nasıl etkiliyor, neler yapılabilir?
Hava yolu işletmeciliği deyince günlük faaliyette en önemli maliyet kalemi olarak akla elbette yakıt giderleri geliyor. 2023 yılında şu ana kadar jet yakıtının fiyatı düşük seyretti, özellikle yılın ikinci çeyreğinde. Biz yıla başlarken Brent petrolü ve jet yakıtı fiyatlarını daha yüksek seviyelerde bütçelemiştik, bu açıdan bize maliyet yönetiminde daha geniş manevra alanı sağlayan bir gerçekleşme görüyoruz ve bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Diğer yandan, küresel enflasyonist ortam yakıt dışı maliyet kalemlerimizde bizi belirgin artışlarla karşı karşıya bırakıyor.
Röportajın devamı için:TIKLAYINIZ