22 milyar 152 milyon Euro’luk bedeliyle Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olan İstanbul 3. Havalimanı planında bozuk zeminden dolayı büyük bir değişiklik yapıldığı ortaya çıktı.İhaleyi kazanan Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon ortak girişim grubunca kurulan İstanbul Grand Airport (İGA) 1 Mayıs 2015’te yer teslimi yapıldıktan sonra bölgede zemin incelemeleri yaptı. 50 yıldır kömür madenciliği yapılan bölgedeki incelemelerde maden atıkları sebebiyle zeminde yoğun çürükler tespit edildi.
Sayıştay raporlarına göre, söz konusu atıkların yok edilmemesi halinde ileride pistlerin kullanılamaz hale geleceği yönünde rapor tutuldu. Raporda maden atıklarının havalimanının mevcut planı değiştirilmeden kaldırılması halinde inşaatın tamamlanmasının 3 yıl gecikeceği tespiti yapıldı. İGA, bu sebeple Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden (DHMİ) havalimanının master planında değişiklik yapılmasını talep etti.
1. ETAPTA ZEMİN ÇÜRÜK ÇIKTI
Bu kapsamda 3. havalimanının 2018’in ilk çeyreğinde bitmesi hedeflenen 70 milyon yolcu kapasiteli 1. etabında öncelikle D pistinin yerine A pistinin tamamlanması ve Terminal 1’in yerinin kaydırılması talep edildi. Bu sayede 1. etapta çürük zemin alanının daraltılması, kotun 25 metre düşürülmesi ve sorunlu alanların iyileştirilmesine harcanacak zamandan tasarruf edilecek.
DHMİ, İGA’nın bu talebini 22 Haziran’daki yönetim kurulu toplantısında aldığı 13 maddelik kararla kabul etti. Master plan değişikliğiyle müteahhitlerin cebinden 1. etap için 4,5 mşyar TL’ye (1,4 milyar Euro) yakın daha az para çıkacak.
Havalimanı için 2013’te düzenlenen ihaledeki master plana göre 1. etaptaki toplam yatırım bedeli 7 milyar 354 milyon Euro iken revize edilen yeni plana göre yatırım bedeli 5 milyar 990 milyon Euro’ya geriledi. Havalimanının 4 farklı etabı için müteahhitlerin yapacağı toplam 10 milyar 247 milyon Euro’luk yatırım miktarında ise değişiklik olmadı.
DÜŞÜK MALİYET OLURSA…
Bu durum raporlara yansısa da ihalenin zeyilnamesinde farklı bir durum dikkat çekiyor. Projenin toplam maliyeti dört etap için 10,3 milyar Euro belirlenmiş. Ancak maliyet aşağıda olursa, bunu konsorsiyum DHMİ’ye ödeyecek. Maliyet bu rakamın üzerine çıkarsa bunu konsorsiyum üstlenecek.
Değişiklik, Kanal İstanbul’dan dolgu gelmediği için hayata geçti. Konsorsiyum, zemin için dolgu yerine kazık sayısını artırarak farklı bir yöntemle ilerleme kararı aldı.(zaman)