Rusya Devlet Başkanı Başkan Vladimir Putin, St Petersburg’un Pulkovo Havalimanı’nı geçici olarak bir Rus şirketinin yönetimine veren ve Almanya, Katar ve diğer Körfez ülkelerinden gelen yatırımcıların kontrolünü elinden alan bir kararnameyi imzaladı.
Kararnamede, büyük Alman hissedar Fraport’un yetkileri alınmaya yönelik maddeler var. Fraport önceki faaliyet gösteren şirketin yüzde 25’ini elinde tutuyordu. Putin, Cuma gecesi yayınlanan kararnamesinde, bu hamleyi “bazı yabancı devletlerin ve uluslararası kuruluşların düşmanca eylemleriyle” gerekçelendirdi.
Perşembe günü geç saatlerde imzalanan kararnamede, Havalimanını yönetmek için bir Rus holding şirketinin kurulduğu, Alman havaalanı işletmecisi Fraport’un (FRAG.DE) ve Katar Yatırım Otoritesi’nin haklarının devredilecekler arasında yer aldığı belirtildi.
Fraport’un patronu Schulte, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, “sözleşmeleri tek taraflı olarak feshetmek ve sözleşmeyi ihlal etmek bir seçenek değil .Bu varlıklarımızı saldırgan Rusya’ya bırakmamız anlamına gelir, Ayrıca, diğer uluslararası ortaklardan tazminat talebinde bulunulması riski de ortaya çıkabilir.” ifadelerini kullanmıştı.
Fraport, savaşın başlamasının ardından havalimanının işletmesinden çekilme niyetini açıklamıştı. Fraport’a göre St. Petersburg’daki yatırım “askıya alındı”. Eylül ayında Rus bankası VTB’nin başkanı Andrey Kostin, Fraport’un çıkışına ilişkin parametrelerin bu yıl sonuna kadar belirlenmesi gerektiğini belirtmişti.
Fraport hisse değerinin 111 milyon euro olduğunu bildiriliyor.
Havaalanının yönetim şirketinin 14 ortak sahibi var. Rusya devlet bankası VTB (VTBR.MM) yüzde 25,01, Fraport yüzde 25, QIA yüzde 24,99 hisseye sahipken, aralarında Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Abu Dabi devlet fonu Mubadala ve özel sermaye grubu Baring Vostok’un da bulunduğu yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyum bulunuyor.
Yabancı hissedarların hakları iki farklı Rus kuruluşuna geçecek. Rus hissedarlar haklarını saklı tutacak. VTB, kendisinin sadece bir hissedar olduğunu söyledi ve daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.