Geçtiğimiz aylarda çoğu Körfez Ülkesinde büyük işten çıkarmalar görüldü. Bu eğilim şu anda Qatar Airways’de daha fazla pilotun işten çıkarılmasıyla devam etmekte.
Özet olarak Qatar Airways pilotları kovuyor denilebilir.
Qatar Airways bu hafta pilotlara son istihdam bildirimlerini gönderiyor. Bu bildirimlerin içeriği:
“Bu mektup, işgücü gereksinimimizin yakın zamanda gözden geçirilmesinin sonucunu size bildirmek için gönderilmiştir. Personel fazlalığı nedeniyle, şirketteki hizmetlerinizin artık gerekli olmadığını size bildirmekten üzüntü duyuyoruz.” bilgisi yer almaktaydı.
Bu bildirimleri alan pilotlara, sözleşme hükümlerine göre bildirim süresi yerine 90 günlük maaş alacakları söyleniyor. Bu pilotlar Katar’da çalışma vizesiyle bulundukları için, bu süre içerisinde başka bir vize bulamazlarsa haftalar içinde toplanıp ülkeyi terk etmeleri gerektiği anlamına gelmektedir.
60 yaş üstü pilotların işten çıkarılması
Bu kriz sırasında pilotların işten çıkarıldığını görmek beklenmedik bir durum olmasa da, talihsiz kısım, Qatar Airways’in içinde olduğu durumdur. Kesin kriterler bilinmemekle birlikte, Qatar Airways en azından kısmen, 10 yılı aşkın süredir havayolunda bulunan kaptanların işten çıkarılması seçeneklerini kullanacaktır.
Bu, Qatar Airways’in havayolunda kabin ekibine 15+ yıla sahip olanların işten çıkarma bildirimlerinde yer alan ve işten çıkarırken uyguladığı yaklaşıma benzemektedir.
Sendikalı bir havayolunda işten çıkarmalar genellikle kıdeme dayalı olarak gerçekleşir ve bu, havayoluna bağlılığı yansıttığı için birçok yönden adildir. Qatar Airways ise şirkete olan bağlılığı göz ardı ederek havayolunun maliyetini en aza indiren yaklaşımı benimsiyor ki, 60 yaşın üzerindekiler işten çıkarılıyor, çünkü gerçekçi bir şekilde zaten birkaç yıl içinde emekli olmak zorunda kalacaklar; bu nedenle azalan talep döneminde onları işte tutmak için hiçbir neden yoktur.
Daha çok genç pilot yerine bazı kıdemli kaptanları görevden alarak, havayolu, bu kıdemli kaptanlara daha fazla ödeme yapıldığı için para tasarrufu yapıyor.
Havayolu, bazı belirli filolardan pilotları işten çıkararak, farklı uçaklara gitmeye zorlanabilecek pilotlar için gereken yeniden eğitim miktarını en aza indirebilecektir.
Körfez ülkesi havayolları, dünyanın dört bir yanındaki pilotlara devasa jetlerle uçmaları ve iyi para kazanmaları için inanılmaz fırsatlar sunmaktadır. En azından herşeyin iyi gittiği dönemde durum böyleydi. Zaman kötüleşince işten çıkarılabilir ve ülkeyi terk etmeye zorlanabilirsin, artık haftalar içinde evine dönebilirsin.
Bir Körfez ülkesinde pilot olarak çalışmak, zaman iyi olduğunda harika bir iş olabilir, kötü zamanlarda ise tamamen farklı bir hikaye ile karşılaşmak olasıdır. Bir sendika olmadığı için havayolu, pilotları dilediği gibi işten çıkarmakta özgürdür. Bu, en uzun hizmete sahip (ve dolayısıyla en “pahalı”) pilotların işten çıkarılmasını içerebilir.
Dünyayı sarsan pandemi krizi tüm sektörlerde olduğu gibi havayollarında da çok ciddi zarara yol açarak çalışanların işlerini kaybetmelerine yol açmıştır. Öz sermayeleri güçlü şirketler bu dönemde işten çıkarma seçeneğini son çare olarak uygulamak üzere mücadeleye devam etmektedirler. Diğerlerinde ve bilhassa sendikal hakları olmayan ülke havayollarında yoğun olarak işten çıkarılma söz konusudur.
Kabul etmek lazım ki pandemi etkisi kısa sürede sonlanabilecek gibi görünmemektedir. Ama ortada bir gerçek var “1 veya 2 sene sonunda pandemi etkisi zayıflayıp insanlar seyahat etmeye başladıklarında” bu sefer pandemi döneminde acımasızca insanları işten çıkaran işletmelerin uçuş ekibi bulmaları çok kolay olmayacaktır. En azından yüksek maliyetler ödeyerek istihdam edebileceklerdir.
Bir an önce Dünyanın sağlığına kavuşarak tekrar iyi günlere dönmesini dileriz.
Sağlıklı, Emniyetli Uçuşlar
Eyup Turşucu
Kaptan Pilot(E)
Kaza Araştırma Uzmanı