Pazartesi, Kasım 25, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Raif Bilgin: ABD’nin Görünmez Uçakları F-35 ve F-22’leri Çin Artık Görüyor mu?

Çin’in “Çığır Açan Yeni Radarı” Çin BeiDou Uydu Sisteminin sinyallerini kullanarak F-22 ve F-35 Stealth (hayalet/radarda görünmeyen) savaş uçaklarını tespit ediyor.

Çin’in Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi (NUDT – National University of Defense Technology) bilim insanlarının iddialarına göre; Çin’in “Çığır Açan Yeni Radarı” Çin BeiDou Uydu Sisteminin sinyallerini kullanarak F-22 ve F-35 Stealth (hayalet/radarda görünmeyen) savaş uçaklarını tespit ediyor (Ref.: The Eurasian Times, October 30, 2024).

Çinli bilim insanlarının, dünyanın en gelişmiş gizli savaş uçaklarından biri olan ABD Hava Kuvvetleri’nin F-22 Raptor’unu takip edip tespit edebilen yeni bir radar teknolojisi geliştirdiği iddia ediliyor.

Çin medyası, bu yeniliğin Çin’in BeiDou navigasyon uydu sisteminden gelen sinyalleri kullandığını bildirdi.

Yeni radar yöntemi, basit bir alıcı antene dayanan uygun maliyetli bir çözüm olarak tanımlanıyor. Bu, radarın çok çeşitli yapıdaki arazilere konuşlandırılması da kolay.

Geleneksel radarların aksine, bu sistem sinyal yaymıyor ve bu da kendi konumunu ifşa etme riskini önemli ölçüde azaltıyor; bu yer sistemlerini bulup tahrip etmeye yönelik hava taarruzlarına karşı da önemli bir avantaj sağlayacaktır.

BeiDou sinyallerinin kullanımıyla, radarlar; stealth uçakların neden olduğu kırılma desenlerini tespit edebiliyorlar. Bu desenler, yankılar oluşturarak radarların uçağın türünü ve yerini tahmin etmesini sağlıyor.

Çin’in küresel navigasyon uydu sistemi BeiDou, ABD’nin GPS’inin yaklaşık iki katı uyduya sahip olup güçlü bir küresel kapsama alanı sağlıyor.

Evet, bu yeni radar; oldukça ucuz, taşınabilir ve elektronik harp varlıklarına yerini ifşa edebilecek sinyaller yaymıyor olacak. ABD’nin GPS’i, Avrupa’nın Galileo’su ve Çin BeiDou uydu sistemlerinin sinyallerini kullanacak, bu uydu sistemlerinin sinyallerinin engellenmesi durumunda Rusya’nın GLONASS’ı gibi diğer uydu frekans bankalarını da kullanabilecek.

Çinli bilim insanları, BeiDou sisteminin sinyallerini kararlı, sürekli ve hassas olarak tanımlıyor ve bu da onu küçük veya tespit edilmesi zor hedefleri aydınlatmak için uygun hale getiriyor. Bu özellik, radar imzalarını en aza indirmek için tasarlanmış stealth uçakları tespit etmede özellikle yararlı oluyor.

Ancak Çinli bilim insanları, bu sinyalleri stealth uçakları tespit için kullanmanın zorluklarını da kabul ediyorlar. Stealth uçaklar tarafından kırılan sinyaller genellikle yere ulaştıklarında zayıf oluyor ve binalardan, ağaçlardan ve diğer çevresel nesnelerden gelen yansımalar tarafından daha da gizlenebiliyorlar ve bu da parazite neden oluyor.

Bu karmaşıklıkların üstesinden gelmek için, halihazırdaki pasif radar sistemleri doğrudan bir uyduya yönlendirilmiş bir referans anteni gerektiren karmaşık çift kanallı alıcı yapılara ihtiyaç duyuyorlar. Bu geleneksel yaklaşım, radar sistemlerine hem maliyet hem de karmaşıklık katıyordu.

Buna karşılık, Çin bilim insanlarının tasarladığı yeni radar sistemi, tek bir alıcı antenle çalışan yeni bir “kör algılama” yöntemi sunuyor. Bu özellik, referans sinyaline olan ihtiyacı ortadan kaldırarak hem donanım maliyetlerini hem de iz hesaplama gereksinimlerini önemli ölçüde azaltıyor. Bu basitleştirilmiş yapı; ayrıca sistemin konuşlandırılmasını kolaylaştırıyor ve düşmanın karıştırmasına/parazitlemesine (jamming) karşı daha dirençli hale getirerek savaş esnasındaki güvenilirliğini artırıyor.

Yazının devamı için;TIKLAYINIZ

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR