Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Otoritesi (GACA), Riyadh Air’e resmi olarak Hava Operatörü Sertifikası (AOC) vererek havayolunun ticari hava taşımacılığı faaliyetlerine başlamasını yetkilendirdi.
Bu sertifikanın verilmesi, Riyadh Air’in Suudi havacılık düzenlemelerine, uluslararası standartlara ve Uluslararası Sivil Havacılık Hakkındaki Chicago Sözleşmesi’nde belirtilen operasyonel güvenlik gerekliliklerine tam olarak uyduğuna işaret ediyor.
Bu dönüm noktasına, GACA tarafından havayolunun teknik ve uçak sistemlerinin, operasyonel hazırlığının, ekipmanlarının ve hem uçuş hem de yer personelinin niteliklerinin değerlendirildiği kapsamlı bir denetim sonucunda ulaşıldı.
Riyad Air, 132’den fazla uçak için verdiği siparişle, 2030 yılına kadar 100’den fazla noktaya uçmayı planlıyor. Havayolunun 200.000’den fazla doğrudan ve dolaylı istihdam yaratması ve Krallığın petrol dışı GSYİH’sine yaklaşık 19,9 milyar dolar katkıda bulunması bekleniyor. Bu işletme ruhsatı, daha önce Haziran 2023’te verilen ekonomik ruhsata ek niteliğindedir.
Riyadh Air CEO’su Tony Douglas, bu bağlamda Hava Operatörü Sertifikası almanın şirket yolculuğunda önemli bir adım olduğunu belirtti.
“Bu, birçok Riyadh Air çalışanının ortak çabalarının sonucudur. Bugün, yolcularımızı taşımaya hazır, tam lisanslı bir havayolu olduğumuzu gururla söyleyebiliriz ve 2025 yılı sonuna kadar operasyonlara başlamaya hazırlanıyoruz.”
Sertifikasyon süreci birkaç temel aşamadan oluşuyordu: ilk danışmanlıklar, resmi başvuru sunumu, operasyonel dokümanların incelenmesi, yerinde denetimler ve nihai onaylar.
10 Suudi müfettiş ve havacılık güvenliği teknik uzmanından oluşan uzman bir ekibin gözetiminde 11 ay süren prosedür, en yüksek operasyonel standartlara uygunluğun sağlanması amacıyla 200 saatten fazla test uçuşu gerçekleştirildi.
Riyad Air’e lisansın verilmesi, Suudi havayolu sektöründe rekor bir büyüme yaşandığı bir dönemde gerçekleşti. 2024 yılında yolcu sayısı pandemi öncesine göre yüzde 25 artarak yüzde 15 artarak 128 milyonu geçti.
Aynı şekilde uçuşlar %11 artarak 905.000’den fazla operasyona ulaşırken, havayolu bağlantısı %16 büyüyerek Krallığı 170’ten fazla noktaya bağladı. Hava kargo sektörü de yıl içerisinde önemli bir büyüme kaydetti, yüzde 34 artışla toplam hacim 1,2 milyon tona ulaştı.