Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Rize Artvin Havalimanı Projesinin maliyeti 750 milyon TL

Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, İl Başkan Yardımcılarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Rize Artvin Havalimanı Projesi ile ilgili çalışmalarındaki son durumu basın mensuplarıyla paylaştı.

520 Milyon TL.’lik bir yatırım olması düşünülen Rize Artvin Havalimanı Projesinin 600 milyon altyapı, 150 milyon üstyapı inşaatı olmak üzere toplam 750 milyon TL’ye mal olacağını söyledi. Projede Artvin – Rize Havalimanı fizibilite etüdünün 12.05.2014 tarihinde hazırlanmış olup tekrar fizibilite etüdü revize edildiğini kaydeden Karal, çevresel etki ve değerlendirme raporu (ÇED) için ÇED sürecine halkın katılımı toplantısının gerçekleştirilmiş olup sürecin devam ettiğini, zemin sondaj etüdü ve batimetrik harita alımı çalışmalarının tamamlandığını ve dalgakıran, koruyucu mendirek tip kesitine ve altyapı kesin proje hazırlık çalışmalarına başlanıldığını ifade ederek imar planı çalışmalarının başlatıldığını kaydetti.

hasan-karal-rize-basin-toplantisi.jpg

İşte Karal’ın basın mensuplarıyla paylaştığı Bakanlığın o açıklaması:

ARTVİN – RİZE HAVALİMANI  YÖNETİCİ ÖZETİ

Artvin, Rize İlleri ve yöresinin hava ulaşım ihtiyacını karşılamak amacıyla bölgeye havalimanı yapılması planlanmakta olup bu amaçla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Artvin ve Rize İllerine hitap edecek havalimanının ekonomik, maliyet ve projelendirme boyutları açısından yapılabilirliğinin değerlendirilmesine yönelik çalışmaların başlatılması hususundaki talimatları doğrultusunda Bakanlığımız Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü teknik personeli tarafından Artvin ve Rize’de havalimanı için yer tespit çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

rize-havalimani.gif

Artvin İl merkezi ve ilçeleri ile Rize’nin doğusunda yer alan ilçelerinden Karadeniz’in doğusunda yer alan Trabzon Havalimanına erişimin uzun zaman alması ve bu bölgede; özellikle yurtiçinde İstanbul başta olmak üzere Ankara ve Bursa gibi Büyükşehirlerimizde ve Yurtdışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın yoğun olması sebebiyle Artvin-Rize Havalimanının yapımını ihtiyaç haline getirmiştir.

Ayrıca Doğu Karadeniz’in eşsiz coğrafyasında yer alan yaylalarına hızlı güvenli ve konforlu olarak havayoluyla erişiminin sağlanması halinde yurtiçi ve yurtdışı turizm potansiyeli arttıracağı öngörülmektedir.

Bu kapsamda yer tespit çalışmaları sonucunda  “Artvin – Rize Havalimanı Ön Değerlendirme Etüd Raporu” hazırlanmış olup söz konusu raporda aşağıda verilen değerlendirmeler yapılmıştır.

Artvin, Rize ve çevresinde konvansiyel boyutlarda bir havalimanının yapılabilmesine uygun arazi şartlarına sahip bir yer tespit edilmeye çalışılmış olmasına karşın, kıyı şeridinden itibaren Rize ilinin güneyine doğru yükselen dağ silsilelerinin varlığı nedeniyle sarp ve engebeli bir arazi yapısına sahip olması bakımından havalimanı yapımı için uygun bir topoğrafyaya karada rastlanılmadığı;

Bu nedenle Ülkemizde uygulaması ilk kez gerçekleştirilen Avrupa’da 1. Dünya’da 3. olma özelliğine sahip ve bütünüyle deniz dolgusu üzerinde inşaatı yapılan Ordu-Giresun Havalimanı, model alınarak Artvin ve Rize sahil şeridi boyunca bir havalimanının yapılabilirliği konusunda bir yer tespit çalışmasına başlanıldığı,

Özellikle Karadeniz Sahil Yolu boyunca deniz dolgusu açısından havalimanı yapılabilirliği uygun olan ve uçakların iniş kalkış ve uçuş konisi içindeki mania koşulları dikkate alınarak yer tespit çalışmaları gerçekleştirilmesi sonucunda Rize il merkezine yaklaşık 34 km, Trabzon il merkezine yaklaşık 105 km ve Artvin il merkezine yaklaşık 75 km uzaklıkta olup Yeşilköy ve Pazar yerleşim yerleri arasında yer uygun görülmüştür.

rize-artvin-havalimani-projesi.jpg

Artvin-Rize Havalimanının hava ulaşım ihtiyaçlarına cevap verebilecek konvansiyel boyutlarda inşa edilmesi göz önünde bulundurularak, 4D grubu uçak tiplerinden ve Anadolujet ile THY’nin envanterinde en yüksek sayıda bulunan Boeing 737-800 tipi uçak referans alınarak yapılan pist boyu hesabına göre; 3.000 x 45 m. boyutlarında pist, 300 x 120 m. boyutlarında 3 adet park pozisyonuna sahip apron, 265 x 24 m. boyutlarında bağlantı taksiyolu, 7.225 m. uzunluğunda çevre güvenlik yolu ve her iki pist başında 60 x 60 m. boyutlarında Emniyet Sahası, 240 x 210 m. boyutlarında RESA, 900 m. uzunluğunda yaklaşma ışıkları koridoru bulunacak şekilde projelendirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca PAT Sahaları çevresine deniz dalgalarının olumsuz etkilerini bertaraf etmek amacıyla koruyucu mendirek inşa edilmesi düşünülmekte olup, mendirek içerisinde kalan tüm alan deniz dolgusu yapılarak kapatılacaktır. Terminal Binası ve diğer Üstyapı Tesisleri 2.000.000 yolcu/yıl kapasitesine sahip olacak şekilde planlanmaktadır.

PROJENİN SON DURUMU:

Artvin – Rize Havalimanı Fizibilite Etüdü 12.05.2014 tarihinde hazırlanmış olup tekrar Fizibilite Etüdü Revize edilmiştir.
Çevresel Etki ve Değerlendirme Raporu (ÇED) için ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilmiş olup süreç devam etmektedir.

Zemin Sondaj Etüdü ve Batimetrik Harita Alımı çalışmaları tamamlanmıştır.

Dalgakıran, Koruyucu Mendirek Tip Kesitine ve Altyapı Kesin Proje hazırlık çalışmalarına başlanılmıştır.

İmar Planı çalışmaları başlatılmıştır.

2016 yılı yatırım programına 600 milyon altyapı, 150 milyon üstyapı inşaatı olmak üzere toplam 750 milyon TL proje tutarı olarak teklif edilmiş olup, 2016 yatırım programına dahil edilmesi halinde yıl içerisinde altyapı ihalesine çıkılması hedeflenmektedir.(olay53.com)

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR