Ana Sayfa Uzay Rusya, 2024’te Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılma kararından geri döndü

Rusya, 2024’te Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılma kararından geri döndü

0
Rusya, 2024’te Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılma kararından geri döndü

Rusya daha önce verdiği, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) 2024’te ayrılma kararından vazgeçerek 2028’de ayrılacağını açıkladı.

Geçen yıl temmuzda Rus uzay ajansı Roskosmos, 2024’ten sonra uluslararası projedeki işbirliğinden çıkarak kendi uzay istasyonunu kurmaya odaklanacağını belirtmişti.ı

Roskosmos Başkanı Yuri Borisov, Moskova’nın Ukrayna’yı istilası nedeniyle Rusya’yla Batı arasında artan gerilimin ortasında yaptığı açıklamada “2024’ten sonra istasyondan ayrılma kararı alındı” demişti.

Öte yandan Borisov çarşamba günü yaptığı açıklamada Roskosmos’un, uluslararası uzay projesinde yer alma süresini uzattığını söyledi.

Rus uzay ajansının başkanı televizyonda yayımlanan toplantıda Devlet Başkanı Vladimir Putin’e :” Hükümetin kararıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’nun işletilmesi 2028’e kadar uzatıldı.” ifadelerini kullanmıştı.

ABD ve Rusya arasında artan gerilime rağmen iki ülke yörüngedeki laboratuvarın yönetiminde işbirliği yapmaya devam ediyor.

Şubatta NASA yetkilileri, Rusya’nın uzay istasyonundaki Soyuz uzay aracında tehlikeli bir soğutma sıvısı sızıntısı tespit edilmesinin ardından UUİ’ye yedek kapsül taşıyan bir Rus kurtarma roketinin acil fırlatılışını gözlemlemek üzere Kazakistan’a gitmişti.

NASA uzay operasyonları yöneticisi Kathy Lueders, daha önce iki uzay ajansı arasındaki ilişkinin “her zamanki gibi” devam ettiğini söylemiş ve işbirliğinin 2028’e kadar sürmesinin beklendiği sinyalini vermişti.

Öte yandan Rusya da yörüngedeki laboratuarın kendisine ait versiyonunu kurma planlarını başlatmıştı.

Ağustosta Rusya, Moskova dışında düzenlenen askeri-endüstriyel bir sergi olan “Army-2022″de, planlanan uzay istasyonu “ROSS”un bir modelini tanıtsa da fırlatılması için belirli bir tarih açıklamamıştı.

Rus devlet medyasının aktardığı üzere ROSS’un fırlatılmasının ilk aşamasının 2025 ile 2026 arasında veya en geç 2030’da, ikinci ve son aşamasınınssa 2030 ile 2035 arasında yapılması planlanıyor.

Birçok ülke Moskova’ya karşı bir dizi ekonomik yaptırım uyguladığı için Ukrayna savaşı da Rusya’nın uzay istasyonundaki ilerlemesine engel olabilir.

ABD Başkanı Joe Biden geçen yıl Rusya’nın UUİ’den çekilme hamlesinin “uzay programlarını gerileteceğini” söylemişti.

Öte yandan hem NASA hem de Roskosmos, astronotları Rus roketleriyle uzay istasyonuna göndermeyi sürdürmek ve Rus kozmonotların UUİ’ye SpaceX’le seyahat etmesi için bir anlaşma yaptı.

NASA daha önce Avrupa, Japonya ve Kanada gibi ortakların yardımıyla UUİ’yi 2030’a kadar aktif tutma planlarını açıklamıştı.

Facebook ile Yorum Yapın

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.