Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Rusya’nın dünyayı “bir daha düşündürecek” füzesi “Şeytan 2” ne kadar ölümcül?

Sarmat füzesinin tahribat alanı yaklaşık 400 bin kilometre (Reuters)

Rusya, ABD’ye nükleer saldırı düzenleyebilecek kapasiteye sahip Sarmat kıtalararası balistik füzelerini (KABF) sonbahara kadar konuşlandırmayı planlandığını bildirdi.

Rus uzay ajansı Roscosmos’un başkanı Dimitri Rogozin, füzelerin Moskova’nın 3 bin kilometre doğusundaki Krasnoyarsk bölgesine konuşlandırılacağını dün söyledi.

Füzenin ilk testi çarşamba yapılmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, füzenin Arhangelsk bölgesinden fırlatılarak, Kamçatka’daki hedefi vurduğunu duyurmuştu.

Peki resmi adı RS-28 Sarmat olan ve ilk kez 2018’de Putin tarafından tanıtılan füzenin özellikleri neler?

2000’lerin başında geliştirilmeye başlanan Sarmat füzesinin, Rusya’nın Sovyetler Birliği döneminden kalma R-36 adlı mevcut KABF’lerin yerini alması hedefleniyor. R-36, NATO tarafından “Şeytan” (Satan) diye adlandırılıyor. Bu yüzden Sarmat’a da “Şeytan 2” deniyor.

Sarmat, 15 kadar nükleer başlık taşıyabiliyor. Bu füze türlerine MIRV (multiple independently targetable reentry vehicle – bağımsız olarak hedeflenebilir çoklu araç) deniyor.

Live Science’ın aktardığına göre MIRV’ler ilk kez 1960’larda yapıldı. Bunlar, bir KABF’nin farklı hedeflere birden fazla savaş başlığı göndermesini sağlıyor.

“Muhtemelen dünyadaki en güçlü silah”

ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden Ian Williams, Sarmat’ın “muhtemelen dünyadaki en güçlü silah” olduğunu öne sürdü: “Taşıdığı savaş başlıkları birbirinden bağımsız hedeflere gidebileceği için bir füze 10 şehri yok edebilir.”

Telegraph’a konuşan ve adı açıklanmayan bir askeri analist de füzenin, Rusya’nın en batısına konuşlandırılması halinde Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’ya 13 dakikada ulaşabileceğini söyledi.

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR