Rusya, havacılık sektöründe büyük bir atılım gerçekleştirmek üzere geniş kapsamlı bir yerli uçak üretim programını devreye sokmuş durumda. Forbes dergisinin Rusça edisyonu 2022 yılında hükümetin onayladığı ve 1100’den fazla yerli uçağın üretilmesini hedefleyen programın 2024te bazı revizyonlar geçirdiğini yazıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu yıl hedefi 994 uçağa düşürdü ve teslimatların başlangıç tarihini 2025’e erteledi. Ancak uzmanlar, bu hedefin bile gerçekleşmesinin son derece zor olduğu görüşünde.
Programın temel sorunlarından biri, Rusya’daki uçuş ekipmanları ve özellikle pilotlar konusunda yaşanan ciddi eksiklik. Havacılık uzmanları, Aeroflot gibi büyük havayolu şirketlerinin bile filolarına ayda en fazla iki yeni uçak katabileceğini öne sürüyor. k olarak, yerli uçak üretim planının 2030 yılına kadar 1000 uçak hedefine ulaşmasının neredeyse imkânsız olduğu belirtiliyor. 2040’a kadar hem iç pazar hem de ihracat için öngörülen toplam uçak ihtiyacı ise 1800 olarak tahmin ediliyor ve toplam yatırım maliyeti 1 trilyon rubleyi buluyor. Bu maliyetin yarısı, Ulusal Refah Fonu ve devlet bütçesinden karşılanacak.
Ancak üretim kapasitesi kadar, teknik ve finansal zorluklar da programın karşısındaki engeller arasında yer almakta. Rusya’nın yerli uçak modeli MS-21’in üretim maliyetinin 9 milyar rubleye ulaşması, projenin sürdürülebilirliği konusunda endişeleri artırıyor. Habere göre rakam Amerikalı P&W motorunun yerini alan yerli PD-14 motorunun getirdiği ek maliyetler nedeniyle arttı. Aeroflot için belirlenen uçak fiyatı ise sadece 3,6 milyar ruble; bu büyük fark ise devlet bütçesinden karşılanıyor.
Rus havacılık sektöründe ithal edilen bileşenleri yerli üretimle ikame etmek, beklenenden daha pahalıya mal olacak. Bunun başlıca sebepleri arasında, ithal edilen teknolojilerin yerli alternatiflerle değiştirilmesinin getirdiği teknik ve finansal zorluklar bulunuyor. Özellikle, MS-21 modelinde Amerikalı P&W motorunun yerine Rus yapımı PD-14 motorunun kullanılması, üretim maliyetlerini ciddi şekilde artırdı. Ayrıca, yerli üretim uçakların, yabancı rakiplerine kıyasla daha ağır olması ve performans düşüklüğü yaşaması da bu sorunu derinleştiriyor. (türk.rus)
Facebook ile Yorum Yapın