Çarşamba, Ocak 8, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

S7 Airlines ilk uçuşunu biyoyakıt kullanarak yaptı

Rus sivil havacılığında ilk kez S7 Havayolları biyoyakıt kullanarak bir uçuş gerçekleştirdi. VQ-BWO kuyruk numaralı yeni üretilen Airbus A320neo uçağı, Airbus fabrikasından Toulouse’dan, taşıyıcının ana operasyon üssünün bulunduğu Moskova Domodedovo Havalimanı’na uçtu.

Uçağa 1: 9 oranında organik bileşikler ve jet yakıtı bazlı bir biyoyakıt karışımı ile yakıt ikmali yapıldı. Biyoyakıt, Total firması tarafından bitkisel hammaddeler – mısır nişastası vb.- kullanılarak üretiliyor. Taşıyıcının basın servisine göre, biyoyakıt kullanımı, uçuştaki emisyonları 1,7 ton olan %7 oranında azaltmayı mümkün kıldı.

S7 Group CEO’su Tatiana Fileva, “Bu bir Rus havayolunun biyoyakıtla işletilen ilk uçuşu. Bizim için bu, bu tür uçuşların gerçek olduğunu ve çevre dostu hava taşımacılığının geleceği olduğunu göstermek için bir fırsat.” dedi.

Biyoyakıt ile gerçekleştirilen ilk uçuşun karşılama töreninde konuşan S7 Grubu Ekonomi ve Finans Genel Müdür Yardımcısı Olesya Mashkova, “S7 Havayolları biyoyakıtla uçan ilk Rus havayolu oldu. Bu uçuşla, çevre dostu uçuşların mümkün olduğunu, güvenli olduklarını ve havacılığımızın geleceğinin bu olduğunu göstermek istedik. Havayolu olarak çevreye saygıyı temsil ediyoruz.”dedi.

Şu anda dünya çapında 45 ticari operatör, organik bileşenlerden yapılan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) olarak adlandırılan kullanımında deneyim kazandı. Ancak, dünyadaki jet yakıtının sadece %0,03’ü SAF tarafından tüketiliyor.

Aynı zamanda, Rusya’da SAF kullanımı hala yasallaştırma gerektiriyor. T. Fileva, “SAF’ın Rusya’da sertifikalandırılmasına ve düzenli uçuşlarda kullanılmasına olanak sağlayacak yasal bir çerçevenin geliştirilmesi son derece önemli. Bizler de bu süreçte aktif rol almaya hazırız” dedi.

Rusya’daki Airbus başkanı Julien Franyatt, bir haftadan biraz daha uzun bir süre önce, uçak üreticisine ek olarak Rus bilimsel enstitüleri, S7 Airlines, Aeroflot ve Volga-Dnepr’i içeren Avrasya SAF İttifakı’nın Rusya’da kurulduğunu hatırlatarak,” petrol şirketi Gazprom Neft “Avrasya SAF-İttifakı”  Rusya’da biyoyakıt kullanımı için bir yol haritası geliştirmeli ve ittifak üyelerinin bu yöndeki çalışmalarını koordine etmelidir. Beklenildiği gibi, bu sürecin ana kilometre taşları bu yılın sonunda açıklanacak. İttifak üyeleri iddialı bir hedef belirlediler. İlk uçuşu en geç 2024’te bir biyoyakıt karışımı üzerinde gerçekleştirmek, uçuşun ülkemizde üretilen yakıt kullanılarak gerçekleştirileceği anlaşılıyor.” vurgusunda bulundu.

Konunun ticari yönü ise bugün SAF’ın yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel. O. Mashkova’ya göre, biyoyakıt dünyanın çeşitli ülkelerinde üç ila dört, hatta bazı yerlerde geleneksel havacılık yakıtından sekiz kat daha pahalı. Unutulmamalıdır ki, bugün dünyada SAF’ın maliyetini büyük ölçüde düşürmeyi sağlayacak hiçbir teknoloji yok. Ancak en büyük petrol şirketlerinin yaptığı araştırmalar başarı ile taçlandırılmalıdır. Ayrıca Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO, ICAO) tarafından geliştirilen CORSIA programının yürürlüğe girmesi, sera gazı emisyonu azaltma hedeflerini karşılamayan taşıyıcıların maliyetlerini artıracaktır. Bu, sektöre SAF’ı daha yaygın olarak kullanmak için güçlü bir ekonomik teşvik sağlayacaktır.

Gazprom Neft, Rusya’da SAF üretimine başlama niyetini açıkladı. Şirket, teknolojinin St. Petersburg’daki Gazprom Neft Endüstriyel İnovasyon Teknoloji Merkezi’nde geliştirileceğini ve şirketin Moskova ve Omsk rafinerilerinde pilot SAF serilerinin üretileceğini duyurdu. Ayrıca petrol şirketi Lukoil’in de SAF ittifakına üye olması bekleniyor.

SAF’ın aktif kullanımı, karbon nötrlüğüne ulaşmanın en güçlü adımlarından biri. Aynı zamanda, havacılık endüstrisi, özellikle filonun güncellenmesi ve yakıt açısından en verimli uçağa geçiş olmak üzere diğer mevcut araçları kullanıyor. Böylece, 2017’den beri S7 Airlines filosunu Airbus A320neo ailesinin uçaklarıyla yeniliyor; bugün taşıyıcının filosunda bu tür 37 uçak bulunuyor. 2022 yılı sonuna kadar ortalama filo yaşını 8,5 yıla indirmeyi planlayan havayolu, daha ekonomik uçağa geçişle birlikte diğer önlemlerle taşınan yolcu başına yakıt tüketimini %4-5 oranında azaltacak.

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com