Cuma, Mayıs 9, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Safran CEO’su Andriès: “Domatesle karşılanacaksam fabrika yapmam”

Fransız havacılık ve uzay teknoloji şirketi Safran CEO’su Olivier Andriès, çevreci aktivistlerin Rennes’de kurulması planlanan bir fabrikaya yönelik saldırılarının ardından, gelecekte Fransa’da yeşil çoğunluğa sahip bir şehre yatırım yapmaktan kaçınacağını açıkladı.

Domateslerle karşılanacaksa değmez, yapmam. “Ne zaman bir yer seçme şansımız olsa, yeşil çoğunluğa sahip bir şehrin yaptığı teklifi yasaklarım.

Şubat 2024’te havacılık ekipmanı üreticisi, Rennes’de askeri sektördeki M88 ve sivil sektördeki CFM International’ın LEAP motorları için türbin kanatlarının üretimine yönelik yeni bir dökümhane tesisi duyurdu. 2027 yılında faaliyete geçecek ve 2029 yılına kadar 500 kişiye istihdam sağlayacak olan bu gelecekteki tesis, Safran Uçak Motorları’nın gelişmiş türbin kanatları için küresel üretim ağını tamamlamasına olanak tanıyacak.

Çevreciler Safran’ı neden suçluyor?

Havacılığın kirletici bir sektör olduğunu, önemli miktarda sera gazı emisyonuna yol açtığını savunuyorlar. İklim acil durumu bağlamında havacılığın ” geleceğin bir sektörü olmadığına ” ve kamu yatırımlarının demiryolu taşımacılığı veya yenilenebilir enerjiler gibi daha sürdürülebilir sektörlere öncelik vermesi gerektiğine inanıyorlar. Eleştirilerin bir kısmı Safran’ın askeri amaçlı üretim yapmasına, özellikle de Rafale motorlarına yönelik. Çevreciler bu boyutu kınayarak, bu faaliyetleri ” iyi değil ” olarak niteliyor ve pasifist değerlerine aykırı gördükleri silah endüstrisini destekleme fikrine karşı çıkıyorlar.

Rennes’de Yeşil Parti yetkilileri, La Janais’deki Safran fabrikası projesi hakkında önceden istişare yapılmamasından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Çevrecileri dahil etmeden projeyi destekleyen sosyalist belediye başkanı Nathalie Appéré’nin ” güveni kötüye kullanma ” ve ” güç ele geçirme ” girişimini kınadılar . Bu belirsizlik, metropol çoğunluğu içinde ittifak kuran iki sol parti arasındaki gerginliği daha da artırdı.

Milletvekili Sandrine Rousseau gibi çevreciler, 500 kişilik istihdam yaratılmasının projeyi haklı çıkardığı iddiasına karşı çıktılar. Kirletici bir endüstriye bağlı olan bu işlerin kısa ömürlü olacağına ve uzun vadede gezegene zarar vereceğine inanıyorlar. Ekolojik dönüşüme uyumlu sektörlere yeniden yönelim çağrısında bulunuyorlar. “ 500 iş ne için?” Peki bu işler ne tür bir sürdürülebilirliği temsil ediyor? Çarşamba günü BFMTV’ye konuk olan Sandrine Rousseau, “Eğer gezegeni yok edecekse, çok kısa bir süre ayakta kalacak ve ilgi çekici endüstriyel fırsatlar sunmayacak 500 işimiz var ” dedi.

Safran, karbon ayak izini azaltma çabalarını vurgulasa da ( 2025 yılına kadar 2018’e kıyasla %30 daha az CO2 emisyonu hedefleyen ” düşük karbonlu ” bir plan ), çevreciler temkinli davranmaya devam ediyor. Özellikle uçak motorları için parça üreten ve CO2 emisyonu yapan bir sektör olan Rennes tesisinin karbonsuzlaştırma hedeflerini tam olarak karşılayıp karşılamadığından şüphe ediyorlar. Her halükarda, France 3 Région’a konuşan bir Safran sözcüsüne göre, Rennes’deki fabrika projesi söz konusu değil: ” Tesisin 2027’de faaliyete geçmesi bekleniyor. İlk taşın bir ay içinde, 2025’in Mayıs ayının ortalarında atılması da planlanıyor. ”

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com