Saraybosna Havalimanı, teşvikler karşılığında 2023’te Bosna-Hersek’in başkentinde bir üs açılması için havayollarına tekliflerini sunmaları için halka açık bir çağrı yaptı. İlgilenen havayollarının başvurmak için 45 günü var ve bunun ardından Saraybosna Havalimanı ile seçilen havayolları arasında görüşmeler başlayacak. Havalimanı benzer bir ihaleyi 2020 yılında açmış ve Wizz Air kazanmıştı. Başvuru yapan tek havayolu oydu. Wizz Air, Saraybosna üssünü bu ayın başlarında sadece bir buçuk yıl sonra kapattı. Ancak, iki yıl öncesinden farklı olarak, yeni çağrı sadece düşük maliyetli havayolları ile sınırlı değil ve havayolunun şehirde iki uçağı üs yapması gerekmiyor.
Saraybosna Havalimanı tarafından yayınlanan şartlara göre, ilgili havayollarının teşviklerden yararlanabilmesi için önümüzdeki yıl Bosna-Hersek’in başkentinde üslerini açmaları gerekiyor. En çok uçuş noktası, frekans ve en çok yolcu taşıyan tahminleri sunan havayolu, seçim sürecinde tercih edilecek. Ayrıca 2024 ve 2025’te havalimanı trafiğini artırmayı planlayan taşıyıcının da avantajı olacak. İki yıl öncesinden farklı olarak, bu sefer teşvikler sadece taşınan yolcu sayısıyla sınırlı, ancak havayolu, kaç yolcuya hizmet verdiğine bakılmaksızın sübvansiyonlardan yararlanmaya hak kazanacak. Saraybosna’dan ayrılan uçağında ne kadar çok yolcu ağırlıyorsa, mali destek o kadar büyük oluyor, ancak fonların kesin miktarı kamuoyuna açıklanmadı.
Saraybosna Havalimanı, Ağustos ayında 2022/23 kış sezonu için şehirden bir dizi rotayı askıya almaya başladıktan sonra Wizz Air’in üssünü kapatabileceği konusunda bilgilendirildi. Daha önce Wizz Air üssünün açılmasını “Bosna-Hersek için stratejik çıkar” olarak tanımlamıştı. Havayolu, havalimanı trafiğinin önemli bir bölümünü oluştururken, taşıyıcının rotalarının neredeyse tamamı şehirden başkaları tarafından hizmet verilmedi ve bu da bağlantısını önemli ölçüde geliştirdi. Wizz Air’in ayrılışı, Saraybosna Havalimanı’nın Belçika, Hollanda, Fransa ve İtalya’ya olan tüm uçuşlarının yanı sıra İsveç, Danimarka ve Norveç’e yıl boyu süren operasyonlarını kaybetmesine neden oldu.
Saraybosna Havalimanı daha önce Ryanair ile şehirden uçuşların başlatılması konusunda görüşmelerde bulunduğunu belirtmişti. Ryanair, bu yıl Bosna-Hersek’teki operasyonlarını genişletti. 2018 yılında Banja Luka’ya yaptığı servislerle pazara girdi ve şu anda sekiz şehre hizmet veriyor. Ayrıca taşıyıcı, Viyana, Stockholm ve Memmingen’den yaptığı seferlerle bu ayın başlarında Tuzla’ya seferler başlattı. Ryanair’in Güzergah Geliştirme Direktörü Ray Kelliher kısa bir süre önce, “Önümüzdeki yıllarda Bosna ve Hersek’te büyümeyi ve gelecek yaz için daha yeni ve heyecan verici rotalar duyurmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.