Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Türkiye’nin F-35 projesinde uğradığı hak kaybının telafisi için ABD’li bir hukuk şirketiyle sözleşme imzalanmasını değerlendirdi.
NTV canlı yayınında Özden Erkuş’un sorularını yanıtlayan Demir, sözleşmenin amacının programa geri dönmek olmadığını söyledi.
Savunma Sanayii Başkanı, Almanya’dan motor temininde yaşanan sıkıntı nedeniyle geciken Altay Tankı Projesi için iki yerli motor üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Başka bir ülkeden alınan motorun da kısa sürede Türkiye’ye getirilerek testlerinin başlayacağını belirtti.
Demir, yapımı devam eden TCG Anadolu gemisinin bir silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisine dönüştürüleceğini de açıkladı.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, S-400 ve hava savunma sistemleri konusunda da şunları kaydetti:
S-400 2. sistem teslimatı ne durumda?
Yaptırımlarda şu aşama bu aşama bizi ilgilendirmiyor. Bizim bir projemiz var. Kaç sistem alacağımızı açıkladık. Buna devam ediyoruz. ABD’nın üst perdeden yaptırım dili hiç bir netice almaz. Tehditler de bizi kararımızdan çeviremez. Bu sistemin bir tehdit oluşturması komik. Örneğin Türkiye’nin F-35 almasında sırların çalınması kadar komik bir durum olabilir mi? Bu sorularımızın cevabını bekliyoruz.
İkinci sistem için doğrudan alım yok. İş birliği modeli olacak. Bunun detaylarını 2. Sistemde konuşacağımızı belirtmiştik. Planlanma, detaylar bunlar zaman alıyor. Bu tür kritik sistemlerde teknik detaylar uzun sürer. Önümüzde belli bir takvim var. Konuşulan konularda ne kadar hızlı yol alırsak o kadar çabuk gider.
Hava savunmada son durum nedir?
Katmanlı bir sistem var. Çok alt katmanda yavaş yavaş devreye giriyor. Korkut var, Roketsan’ın Sungur envantere giriyor. Bunu yıliçinde Hisar A+ izleyecek. 2022’de Hisar O+ teslimatları başlıyor. Siper için çalışmalar devam ediyor.
Ürün gamımız katmanları küçük basamaklarda çıkarak gidiyoruz. İHA ve sürü İHA konuları gündemde. Aynı zamanda tehdit oluşturuyor. Buna lazer silahları, radar sistemleri de eklemek gerekiyor.