Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

“Savunma Sanayii KOBİ’lerle Büyüyor” Malatya’daydı

Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Malatya Valiliği işbirliği ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın da ev sahipliğinde “Savunma Sanayii KOBİ’lerle Büyüyor, Malatya Buluşması” programı düzenlendi.

Vali Mustafa Toprak, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 15 Temmuz Şehitleri Toplantı Salonunda Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir,  Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkililerinden oluşan heyet, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, OSB. lerin Yönetim Kurulu üyeleri ve Müdürleri, STK. Temsilcileri, Sanayici ve İşadamları ile çok sayıda davetlinin yer aldığı toplantıya katıldı.
Bakan Yardımcısı Alpay, ” Türkiye bölgede önemli bir yer, ancak çok büyük tehdit ve risklerle de karşı karşıya. Tehdit ve risk analizi yapıldığında bu analizin ortaya çıkardığı çok net bir tablo var. Türkiye çok daha fazla üretip güçlü olarak ekonomisini tahkim edip yoluna devam etmek gibi bir yükümlülüğe sahip. Bunu yaparken en önemli enstrüman savunma sanayidir.
Teknoloji de bağımsızlığın gerçekleşebilmesi için savunma sanayinin yerli olması ve güçlenmesi gerekir. Bu yetmez bir de dışa bağımlılığın azaltması gerekiyor. Bu parametreleri bir araya getirdiğinizde o zaman arzu edilen bir noktaya geldiğinizi kabul etmiş olursunuz. İkbal ve bu ülkenin istikbali için savunma çok önemli. Ama aynı zamanda yerli ve milli oranlarının yükseldiği, yerliliğin yüzde 100’e çıktığı ve milli ürünlerin ortaya çıktığı bir savunma sanayi arzu ediyoruz. Dışa bağımlılığı azaltan, ülke kaynaklarını dışa gitmekten kurtaran bir yaklaşımın esas alınmasını ve buna göre üretim yapılmasını arzu ediyoruz.
Özel sektörün de önünün açılarak ülke ekonomisine katkı sunulmasını arzu ediyoruz. Çünkü daha fazla üretirseniz var olursunuz, güçlü olursunuz. Bölgedeki karşı karşıya olduğumuz tehditlerle birlikte bir durum değerlendirmesi yaptığınızda tereddütsüz olarak öne çıkan husus şudur; güçlü ve modern bir silahlı kuvvetlere sahip olmanız gerekir ama bunu da aynı zamanda kendi kaynaklarımızla idame ettirmemizin yollarını bulmalıyız. Onun için savunma sanayinin güçlenmesi, önünün açılması, dışa bağımlılıktan kurtulması gerekiyor. Temel yaklaşımları da bunun üzerine inşa ediyoruz.” Dedi.
Müsteşar Prof. Dr. Demir’de “Savunma sanayisi ülkenin geleceğine yönelik en önemli sektörlerinden birisidir. Günümüzdeki gelişmelere bakarsak ülkemizin içerisinden geçtiği şartlar, çevremizde oluşan Konjonktür artık bu anlamda da Türkiye’nin hiçbir ihmale gelmeyecek şekilde güçlü olmasını ve bu gücün de kendi kaynaklarından oluşuyor olmasını gerekli kılıyor. Bu anlamda da ilk odaklanacağımız alan tabii ki savunma sanayi. Kendi gücümüzü sahaya yansıtacak unsurları kendimizin üretiyor olması ve kimseye muhtaç olmadan, ele güne muhtaç olmadan bunları sahaya sürebilmemiz gerekiyor. Savunma sanayisinin KOBİ’lerle buluşması ve büyümesinin sadece KOBİ anlamında değil aynı zamanda teknoloji, bilgi kaynakları ve üniversiteleriyle de buluşması anlamına geliyor.” Dedi.
Vali Toprak’da yaptığı konuşmada” Ülkemiz adına, ülkemizin üretim gücü adına tüm kapasitemizin kullanılması ve özellikle bunun kritik önem taşıyan yerli ve milli üretimin ön plana geçirilmesi hayati öneme haiz bir nokta. Dolayısı ile Malatya’nın da bu kapsamda üzerinde barındırdığı değerlerle nitelikli iş gücünü, sermaye gücünü, üretim gücünü acaba o alanlara nasıl yönlendirebiliriz, bunun tartışılması çok önemlidir.
Malatya ülkemizin çok önemli güven taşlarından, üretim taşlarından bölgesel olarak stratejik öneme haiz. Bu önemi özelliklede üretim gücünü teknolojik yüksek alanlarda nasıl kullanabilir bununda arayışı içerisine girmemiz gerekiyor. Malatya bir taraftan tarım, hayvancılık kenti gözüküyor kayısı buranın en temel öğesidir, ticaretimizin de kaynağıdır değişken olmakla birlikte yaklaşık 300 milyon dolarlık hâsılası var, harekete geçirdiği diğer sektörler var, ticareti güçlü. Diğer taraftan baktığımızda 300 hektarlık alanda 2 Organize Sanayi Bölgemiz var,  işletmelerimizle, iş dünyasının diğer üretimi ile dolu. Buraya baktığımız da tarım ve tarıma dayalı sanayi ile birlikte daha da ileriye gidip sanayi üretimi konusunda da önemli katkıları var.
Tekstil ve hazır giyim alanında temelinden üretimine kadar tüm bütünleşmiş sistemi de üzerinde barındırıyor.  Bir taraftan bu emek teknolojiyi getirmekle birlikte o sektörlerin ayakta kalabilmesi için dış alandaki küçük esnaf ve sanatkârlarımızın biraz daha üretim gücünü yükseltmeye, yan sektörleri de geliştirmeye itiyor.
Bizim istediğimizde özellikle Organize Sanayi Bölgelerimizde orta, orta yüksek ve yüksek teknolojiyi getirirken onun aynı zaman da Organize Sanayi Bölgelerimizin dışındaki Küçük Sanayi Sitelerimizi de iyi bir üretim alt yapısına ve kümelenmeye gidebilecek yolu açabilmektir.” dedi
Vali Toprak, I.Organize Sanayi Bölgesinde yapılan kapasite artışı ve ilave alan çalışmaları hakkında da bilgiler verirken yeni yatırım yapacak firmaların özellikle de yüksek teknoloji kullanan firmaların yatırım yapmaları amacıyla nasıl buralara çekilebileceği konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirtti. Hükümete ve ilgili bakanlara Malatya’nın Cazibe Merkezleri Programı Projesi kapsamına alınmasından dolayı teşekkür ederek, Kalkınma Bankasından aldıkları bilgilere göre 334 firmanın bu proje kapsamında Malatya’da yatırım yapmak amacıyla başvuruda bulunduğunu, bununda tahmini 43 000 kişilik istihdam sağlayacağını söyledi. Bu firmaların yarısının veya üçte birinin ilimizde yatırım yapması halinde Malatya’nın üretim gücünü ve teknolojik üretimini arttırmasının yanı sıra ülkenin de sanayi ve teknolojik sanayi üretimi noktasındaki gücünü arttıracağını ve ileriye taşıyacağını belirtti.
Malatya’nın sağlık sektöründe de önemli bir alt yapıya sahip olduğunu belirtirken ülkenin kalp, damar ve karaciğer nakli konusunda Turgut Özal Tıp Merkezi ile çok önemli bir merkez olduğunu, Onkoloji Hastanesinin de devreye girmesiyle, Kalp Damar Cerrahi Hastanesinin de yapılmasıyla Malatya’nın ülkenin sağlık merkezi haline geleceğini ifade etti. Üniversitenin bu konudaki katkılarının önemine değinirken, Malatya’nın nitelikli iş gücünün arttığını ve sermaye gücünün de bunu desteklediğini belirtti.
Cazibe Merkezleri Projesi Programı kapsamında ilimize yüksek teknolojiyi barındıran yatırımların gelmesini beklediklerini, bir ülkeyi ileriye taşıyacak olan en önemli hava, uzay ve savunma sanayi teknolojilerinin, tedarikçilerinin de ilimizde yer almasını istediklerini ifade etti.
İlimizi ziyaret eden ve sanayicilerle buluşan Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Bağlı Genel Müdürlük yetkililerin rehberliğindedüzenlenen bu toplantının Malatya adına oldukça önemli olduğunu söyledi. Bu konuda yapılacak çalışmalara başta Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğündeki İş Dünyası ile birlikte, Yerli ve Milli Sanayinin Malatya’da oluşması adına ilin yerel ve esnaf ve sanatkâr kuruluşlarının yönetimleri adına taahhüdünü verdiklerini belirtti.
Başta Milli Savunma Bakanı Fikri Işık olmak üzere toplantının düzenlenmesinde emeği geçen bakanlık yetkililerine teşekkürlerini ileterek bu günün Malatya için önemli bir gün olduğunu belirterek sözlerini tamamlayan Vali Toprak, SSM, MKEK, ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN gibi savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firma yöneticilerinin sunumlarının ve Bakan Yardımcısı Alpay ile Müsteşar Prof. Dr. Demir’in katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından İnönü Üniversitesi Malatya Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde düzenlenecek olan toplantıya geçti.
Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR